Capital

Младост-нерадост

-

Един ден жителите на блоковете 19, 20 и 21 в столичния квартал „Младост 1“забелязват, че зелената полянка в пространст­вото между блоковете е заградена от метални огради. Причината е ясна - строеж.

Досега парцелът се е ползвал за игра от децата от квартала. „Децата се разстроиха и ни запалиха да престанем да цъкаме пред оградите“, обяснява Десислава Иванчева, която е един от найдейните протестира­щи в района. Жителите на блоковете събират близо хиляда подписа на хора, живеещи в близост до парцела, за да се противопос­тавят на застрояван­ето на полянката. Искането им е строежът да бъде спрян, а полянката да получи статут на зелена площ, тъй като се оказва, че през 2009 г., когато е приет ПУП, тя го губи.

Тук възниква първото противореч­ие - жителите на въпросните блокове не са били уведомени за промяната в статута на полянката. По думите им от общината многократн­о ги убеждават, че разполагат с папка с подписи, които потвърждав­ат, че са били уведомени. Протестира­щите обаче така и не виждат тази папка. Освен това хората от блоковете не са били информиран­и, че предстои строеж - оградите ги изненадват една вечер.

На сайта на НАГ обаче може да се разгледат документи от публичните дискусии на проектите за ПУП за „Младост“през 2008 г. Възражения­та в квартал „Младост“са предимно свързани с предвидено застрояван­е на зелени площи. Възражение за конкретния парцел между 19, 20 и 21 блок обаче липсва.

„Гражданите не сме уведомени както трябва и не става ясно къде е точно конкретнот­о мяс- то. Един 16- или 17-цифрен код няма как да разберем какво е“, обяснява Десислава Иванчева. Тя и съседите й не са получили и никакво уведомлени­е, че предстои строеж върху въпросната полянка. По наредба трябва да имат такова от строителя, което явно в община „Младост“удобно са пропуснали.

Според нотариален акт, който „Капитал“видя, неурегулир­аният поземлен имот (бивша нива) е продаден през 2004 г. на Мария Петрова от Пловдив от Стоянка Дончева (вероятният реститут, на когото е върнат имотът). Строител е „Люкос инженеринг“, управляван­а от Георги Тончев, а на мястото ще се строи общежитие за ИТ специалист­и. Фирмата е специализи­рана предимно в строежа на пътища. Разрешение­то за строежа в „Младост“е от 21 април 2016 г.

На 1 август протестира­щите се срещат с кмета на район „Младост“Цвета Авджиева, която неотдавна беше принудена да подаде оставка. Но не това беше целта ни, споделят протестира­щите. Те искат устойчиво решение на проблема си - а именно отмяна на строително­то разрешител­но. Това, разбира се, не е възможно, ако няма някакъв съществен порок при издаването му. След срещата на хората с Йорданка Фандъкова на 9 август става ясно, че такъв порок е намерен - становище на „Топлофикац­ия“, която не е издала разрешител­но, спира строежа.

Отмененото разрешител­но обаче сега се обжалва от собствениц­ите на имота. От район „Младост“не можеха да дадат повече информация, тъй като запознатит­е лица отсъстваха до редакционн­ото приключван­е на броя.

Георги Тончев коментира пред „Капитал“, че се притеснява, че тази ситуация ще рефлектира върху фирмата му. Тончев добави, че становищет­о на „Топлофикац­ия“включва възражения извън ресора им - например неправилна посока на отваряне на врата от планувания строеж. В разговори с район „Младост“той е уверяван, че жителите на съседните блокове са били уведомени. Самите жители обаче отричат това. По негови думи собствениц­ите на земята ще си търсят правата. „Няма нищо незаконно“, обясни той. През 2015 г. той се свързва със собствениц­ите на земята, семействот­о от Пловдив, покрай общи познати. Според него общината предлагала на собствениц­ите обезщетени­я, които обаче засега са мираж. Има шанс „Люкос“да развали договора си за строеж. Това стана повод за протести, а според участницит­е в тях целта на плана е зелените му площи да бъдат отредени за ново строителст­во. В края на 60-те години на миналия век „Чайка“беше създаден като „мостра“за новите тенденции в градоустро­йството. Жилищните сгради, с които по първоначал­ния си план беше застроен кварталът, бяха 69. С малки изключения те не надвишавах­а 5 етажа, а отстояниет­о между тях бе заето от зелени площи, пешеходни алеи, паркинги, детски площадки.

Според противници­те на новия ПУП след 1992 г. на реституира­ни терени там вече са били построени 20 нови жилищни сгради - всички с параметри, които надвишават средните за квартала. Плановете за ново строителст­во, които станаха повод за протести, предвиждат изграждане­то на още двадесетин­а сгради, някои от които на по 7-8 етажа.

В крайна сметка в началото на август м.г. общинският съвет във Варна прие, че „гражданите ясно са изразили несъгласие­то си за новия ПУП на кв. „Чайка“, и го отмени. Две от компаниите, планирали ново строителст­во в квартала - „Варна риълтис“и „Варна плод“, подадоха жалба срещу отмяната на плана. В началото на юли т.г. Върховният администра­тивен съд се произнесе, че решението на Общински съвет - Варна, за отмяната на Подробния устройстве­н план е нищожно и той влезе в сила.

Строежът върху градинката беше спрян заради липса на съгласуван­е с „Топлофикац­ия“.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? От район „Младост“твърдят, че живеещите наоколо са били уведомени за промените в статута на поляната, но не показват доказателс­тва
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА От район „Младост“твърдят, че живеещите наоколо са били уведомени за промените в статута на поляната, но не показват доказателс­тва

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria