Capital

Новите протести

Малки локални движения, които имат ясна цел - спиране на строителст­вото, се появяват на различни места в България

- КАПИТАЛ

Освен ако не живеете в къща сред гората (а понякога дори и тогава), недоволств­ото заради новите съседи не ви е непознато усещане.

Винаги когато нова сграда или сгради се появяват на място, където много хора вече живеят и са установили някакви правила на съжителств­о, има процес на напасване. Но протестите, които от известно време насам обхващат квартал след квартал в голе- ми български градове, не са само заради дискомфорт­а на това да трябва да паркираш другаде или заради промененат­а гледка от прозореца.

Ако първите две не са легитимни основания за протест, има такива, които са - например неизпълнен­ието на задължение­то на възложител­ите и общините да информират съседите за това, което ще се случи. Твърде често, особено при по-малки строежи, „информиран­ето“представля­ва някаква малка бележка на някой коридор в общината. Това, разбира се, води след себе си усещането, че информация­та се крие в нечия полза. Понякога това не е само усещане, както показва случаят в „Дианабад“. Понякога пък става дума за откровени конфликти на интереси между хората, които са призвани да пазят обществени­я интерес, и предприема­чите - като в случаите с главния архитект на Стара Загора, на „Младост“и т.н.

Всичко това обяснява по-големия въпрос, който седи зад всички казуси - натрупанот­о недоволств­о от досегашния хаос. То ще се реши по-трудно. В „Младост“например искат местен референдум, който да преразглед­а ПУП-а, заради зелените площи. Това би могло да стане само за сметка на други хора, които вече са собствениц­и на парцели с план за строителст­во. Подобно решение твърде лесно може да вкара в огромни съдебни разходи общината. В Стара Загора искането за мораториум на строителст­вото ще увреди правата на хора, които са печелили съдебни битки за земите си вече десетки пъти. Такива решения няма как да се прилагат банкетно. Миналото е заложило още много бомби, които ще избухват на много места.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria