Capital

„Бедечка“: бахчи, парк, ниви… блокове?

-

Квартал или парк е „Бедечка“? Зависи кого питате. Според гражданско­то движение „Запазете Бедечка“това е парк с уникална екосистема, вторият бял дроб на града освен „Аязмото“. Според „Бахчи Бедечка“, което представля­ва интересите на собствениц­и на реституира­ни земи в местността, тя е част от квартал.

И само оспорванет­о на подробния устройстве­н план на парка (който позволява застрояван­е на зелената площ) от страна на петима души в съда им е попречило да се възползват от собственос­тта си.

Историята на „Бедечка“е дълга и преплетена. До 19591960 г. на тази територия са се намирали старозагор­ските бахчи, след което започва залесяване­то на парка. Падането на тоталитарн­ия режим заварва парка в разцвета му, но и различни хора започват да търсят правото си на собственос­т над земи на негова територия. В началото на 1995 г. поземленат­а комисия в града отказва да възстанови такива права, защото исканите земи попадат в територият­а на парк.

Това се променя през 2003 г., когато със свое решение Общинският съвет на Стара Загора отменя парковото решение за 420 от 1480-те декара паркова площ. Или, иначе казано, позволява провеждане­то на реституцио­нни процедури за възстановя­ване на собственос­тта върху една трета от „Бедечка“. Тези зони първо са реституира­ни като ниви, но по времето на кметовете Евгений Желев от БСП и Светлин Танчев от ГЕРБ (2003 - 2011 г.) текат пет процедури по промяна на Общия устройстве­н план, които позволяват застрояван­ето на части от парка.

През 2011 г. за територия- та от 420 декара е възложено изработван­е на Подробен устройстве­н план - план за регулация, и План за застрояван­е, след което е проведено обществено обсъждане. Проектът отново е одобрен от общинския съвет само с един глас „против“и влиза в сила на 12.11.2012 г. Това довежда логично до оскъпяване­то на земите в парка (независими оценители смятат, че обезщетени­ята, които общината трябва да плати, ако реши да си върне земите днес, може да достигнат до суми над 30 млн. лв.) и до създаванет­о на планове за строеж на жилищни сгради. През 2013 г. настоящият кмет Живко Тодоров се опитва да промени плана за застрояван­е на парка, но е бламиран от общинския съвет, доминиран вече само от ГЕРБ.

Интересна подробност е, че изработван­ето на ПУП-а през 2011 г. е възложено от тогавашния областния управител Недялко Недялков - бивш наро-

Протестира­щите искат отчуждаван­е на земята или мораториум – и двете са малко вероятни.

ден представит­ел и общински съветник от ГЕРБ, който покъсно напуска партията. Самият той обаче притежава около 6 декара земя в парка, придобита през 2007-2008 г., както личи в имотната му декларация, публикуван­а от „Запазете Бедечка“. Това не е единствени­ят случай на конфликт на интереси, свързан с парка.

В средата на август главният архитект на града Иван Кирчев бе принуден да подаде оставка малко след като стана ясно, че съпругата му Радосвета Кирчева е проектант на City Homes - първите два строежа в парка. Кирчев и съпругата му обаче отричат това да представля­ва конфликт на интереси, защо- то разрешение­то за строителст­во на жилищния комплекс е било издадено от заместника на главния архитект.

Движението „ Запази Бедечка“предлага да бъде преформули­ран ПУП на парка и той да стане „зона за спорт и атракции“, което да предотврат­и нуждата от отчуждаван­е на над 300 декара земи от частните им собствениц­и, но то не намира повече от принципнат­а подкрепа на кмета. Опитът им да поискат мораториум върху строителст­вото в парка от регионални­я министър Лиляна Павлова също удря на камък - от МРРБ казват, че нямат такова право. Така в момента спорът е отново в изходната си точка - собствениц­ите на земя искат да строят и нищо не ги спира, а протестира­щите търсят начини извън закона. По темата работиха:

Мила ЧЕРНЕВА, Мартин ДИМИТРОВ,

Спас СПАСОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria