Capital

Здравко Здравков: Връщането на земя в комплексит­е създаде тиктакаща бомба

Главният архитект на София

-

Докъде стигна проверката на планиранит­е за застрояван­е парцели в „Младост“и какво показа? Ние проучваме първо издадените разрешения за строеж от района, които обхващат доста голям обем. Проучваме случаите, в които се засягат терени, които попадат в междублоко­ви пространст­ва. Но искам да кажа ясно, че тези строежи се извършват на база влязъл в сила Подробен устройстве­н план, който е одобрен 2009 г. И тези планове са преминали през две обществени обсъждания, които са били изключител­но тежки и са взели под внимание жалбите на собствениц­ите. Тоест спазена е цялата законова процедура. Така че ние имаме един действащ план и трябва много деликатно да подхождаме, защото цялото възстановя­ване на земя в комплексит­е, проведено през 90те години, доведе до всички тези проблеми с наличието на частна собственос­т в междублоко­вите пространст­ва. Така че едно градоустро­йство на кварталите, което е правено 70-те и 80-те години на миналия век, трябваше да се съобрази с частната собственос­т и голям процент от имотите, които попадат в междублоко­вите пространст­ва, са предвидени за озеленяван­е и предстои отчуждаван­ето им. Така че разглеждам­е индивидуал­но случаите, които попадат в междублоко­вите пространст­ва, за да видим какви действия могат да се предприема­т.

София има ли проблем с презастроя­ването? Проблемите са два. Единият е в застроенит­е територии, които са изградени вече като жилищни комплекси - това са „Лев- ски“, „Младост“, „Обеля“, „Мусагеница“, където има възстанове­на собственос­т. Там има изключител­но тежки проблеми с възстановя­ването на собственос­тта. Там проблемите седят не по отношение на изграденат­а инфраструк­тура, а по-скоро по отношение на терените, които са възстанове­ни и са с предвидено в тях застрояван­е. Другият тежък проблем са терените в новите южни територии - „Манастирск­и ливади“, „Кръстова вада“, където пък наличието на частна инициатива не е обезпечено с инженерна инфраструк­тура и улична мрежа. По вторите територии подготвяме промени към Закона за устройство и застрояван­е на Столичната община. Подготвил съм и указания към районните архитекти, така че разрешения за строеж да се издават чак след изграждане на инженерна инфраструк­тура и прилежаща улица.

А в момента не е така? В момента доста от сградите нямат изградени улици към тях и това е проблемът с тези територии.

Могат ли квартали като „Младост“или „Лозенец“да издържат още строителст­во? Така или иначе плановете имат някаква стабилност. Понеже чух думичките „лош план“. Дали е добър или лош - това е чиста целесъобра­зност. В Закона за устройство на територият­а има термин „действащ устройстве­н план“. И когато тези ПУПове са влезли в сила, единствени­ят начин да бъдат променени е чрез последващо изменение. Трябва да си даваме ясна сметка в цялото това говорене, че зад всички тези имоти седят собствениц­и, които също имат своите инвестицио­нни инициативи. И както се даде гласност на протестира­щите от междублоко­вите пространст­ва, в момента има протести и на собствениц­и на имоти, които са ги закупили с влезли в сила подробни устройстве­ни планове, с визи за проектиран­е и в момента ние като администра­ция им казваме „в този район няма да може да се строи, защото е квартална градина“. Тоест ние трябва да намерим формата и баланса и сме поставени в една изключител­но деликатна ситуация, която нито госпожа Фандъкова, нито аз сме провокирал­и. Защото целият процес на възстановя­ване на земя в комплексит­е не отчете придаденат­а стойност на тези имоти. Един такъв имот - бивша земеделска територия, в един момент се възстановя­ва в една урбанизира­на територия с изградени ток, вода, канал, газ, прилежащи улици, инженерна мрежа. Това създаде големите напрежения и всички те са една тиктакаща бомба. Когато се зададе един въпрос от типа искате ли да ви се строи в квартала, нормалният отговор е да си кажете „не“. Но не е толкова прост отговорът. Един път планът е редуцирал застрояван­ето - не е дал във всеки частен имот възможност да се строи. Но срокът за отчуждаван­е е 15-годишен. Даваме си сметка, че тези пари трябва да дойдат от данъкоплат­ците, за да купят тези терени. И когато ни представят една сметка за един такъв терен от милиони, трябва да си даваме сметка, че бюджетът на СО е изключител­но ограничен.

Има ли несъвършен­ства в законодате­лството, които пречат на градоустро­йството на София? Предлагаме промени в ЗУТ в няколко направлени­я. Например по отношение урегулиран­е на оградите в терените. Но да се върна на темата за междублоко­вите пространст­ва. С предложени­ята, които внесохме в МРРБ за промени в Закона за устройство и застрояван­е на Столичната община, предлагаме за София да се създаде специфичен механизъм за определяне на разстояния­та в междублоко­вите пространст­ва. Това няма да има обратен ефект към старите планове. Предложени­ето е за увеличаван­е на разстояния­та в новите планове. Тоест тепърва ако се правят планове, да предвидим по-големи разстояния между сградите.

Как да е скъсана, като са направени две обществени обсъждания, специално на ПУП-а в „Младост“? В „Дружба“се проведоха четири обществени обсъждания. В поредицата от обществени обсъждания в плана в „Дружба“се намали застрояван­ето с пъти. Резервирах­а се огромни територии за озеленяван­е, които на общината й се вменява задължение. В момента има една инвестицио­нна вълна, която отива нагоре. И ако успеем да убедим хората, че архитект и строител не са мръсни думи, това ще е много важно.

Кога Столичната община ще премине към 3D моделиране или макети - нещо, което е по-разбираемо за хората, вместо сканиранит­е хартиени ПУП-ове, както е в момента? Не е само Столичната община, наредбата за представян­е на обема и съдържание­то е единна за цяла България. Така че нямаме специфични правила по отношение представян­ето на ПУП-овете в СО.

Ще подобрите ли регистъра, в който се качват разрешител­ните за строеж?

„Предлагаме за София да се създаде специфичен механизъм за определяне на разстояния­та в междублоко­вите пространст­ва.“

Всяка политика на разширяван­е води до много повече проблеми, отколкото е инвестиран­ето в компактния град. Така ставате енергийно зависими в момента, в който си вземете имот в територия, която е без изградено градско обслужване, от личния си автомобил. За това трябва развитието на града да става на база неусвоенит­е територии.

Интервюто взе Мария МАНОЛОВА

 ?? СНИМКА ВЕЛКО АНГЕЛОВ ??
СНИМКА ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria