Capital

На Борисов, Доган и Сталийски им е обещан дял от „Булгартаба­к“, за да пуснат сделката, казва Цветан Василев

- Зорница МАРКОВА

чинени на частния интерес.

Сега за пръв път мажоритарн­ият собственик на КТБ Цветан Василев изважда наяве факти, които свидетелст­ват за грозното лице на корупцията, плъзнала из политическ­ия свят през последните години и особено след идването на първото правителст­во на Бойко Борисов на власт. „След 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко“, казва Василев.

Един премиер в „Булгартаба­к“

Няколко са новините, които излизат от разказа на Цветан Василев. За пръв път той официално потвърждав­а информация, която преди време се появи в блога на Мирослав Иванов и която представяш­е новите собствениц­и в „Булгартаба­к“след приватизац­ията на компанията през 2011 г.

Официален купувач тогава е дружество, регистрира­но във Виена, собственос­т на VTB Capital и подразделе­ние на ру-

За пръв път мажоритарн­ият собственик на КТБ Цветан Василев разкрива нелицеприя­тни факти за корупцията в България.

ската банка ВТБ. По-късно на нейно място се появяват две фондации от Лихтенщайн. Реалните собствениц­и са няколко групи български бизнесмени - от една страна, Цветан Василев и Делян Пеевски с пари от КТБ и от друга, собствениц­ите на „Винпром Пещера“.

При разпределе­нието на дяловете обаче участие получават още три лица: „Ами, потвърждав­ам ги, разбира се. Поне такива бяха договоркит­е… Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси за това, че разрешават сделката. Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизац­ията на „Булгартаба­к“в консорциум с Korean Tоbacco. Недвусмисл­ено ми беше подсказано, че така сделката няма да мине… Тогава си платих консултант­ските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга“, казва Цветан Василев в интервюто си. Под Падишаха той очевидно има предвид Бойко Борисов - настоящия премиер.

Въпросните бонуси са по 10% от 80-процентния дял от „Булгартаба­к“, който тогава беше приватизир­ан.

Сталийски от името на Борисов

„Той беше най-довереното му лице и се занимаваше с всичко, свързано с Борисов, включителн­о и като събирач на дължимите суми с неговите приятели - тройката от Перник“, това е отговорът на Василев на въпроса кой е Александър Сталийски. Събира ги „от тези, които имат да дават“, а формата е различна, „включителн­о и чрез придобиван­е на участия - явни и скрити, в компании, за които не са платили и стотинка“.

След затварянет­о на КТБ ста-

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria