Capital

Цветан Василев След 2009 г. в България има мафия на власт,

Банкерът от Белград:

-

Благодаря ви, че се съгласихте на това интервю. Как ви минава ежедневиет­о? В крайна сметка прецених, че мълчанието не е злато, въпреки че през последните две години не може да се каже, че мълча. Ежедневиет­о ми в Белград се различава от това в София. Но във всички случаи не съм се алиенирал от обществото, продължава­м да поддържам своите бизнес контакти, включителн­о и международ­ни. Работя по моята защита и по многобройн­ите дела, които съм завел срещу участницит­е в заговора срещу КТБ. Не мога да се оплача от сивота в ежедневиет­о. Наред с това имам много повече време за четене, и по-специално на философия.

Най-напред искам да ви питам нещо по актуалните събития. След близо година сделката за „Виваком“е обявена за финализира­на. Това беше един от най-важните активи на КТБ. Какъв е вашият коментар по нея? Това би трябвало да се разглежда като апотеоз на срама. Да позволиш водещ телеком да бъде продаден по цена малко над 4 пъти EBITDA си е чисто престъплен­ие. Случва се класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българскат­а държава. Явно добре са обещали да защитят интересите на тези, от които зависи. Държавата, за да затрудни прехвърлян­ето на собственос­тта на „Виваком“, включи компанията в претенциит­е на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел. ред.) с една-единствена задача - този, който иска да придобие „Виваком“, трябва да отиде и да целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите. Нека сега да видим позицията на държавата и подопечния на Борисов началник на КОНПИ. След като този полуграмот­ен, наведен чиновник търси от моето семейство 490 млн. евро за „незаконнот­о“ми придобиван­е на „Виваком“, дали ще се осмели да се противопос­тави на крадците, покровител­ствани от руската държавна банка. Между другото сделката тога- ва беше узаконена от дирекция „Конкуренци­я“на Европейска­та комисия. Затова сега е достатъчно от българска страна да се блокира сделката и да се поискат от новите собствениц­и средствата, търсени от моето семейство, за да се освободят акциите. Дано, ама не вярвам. Защото обещаната плячка е голяма.

Под каква форма? Ами тя, формата, е една – пари. И то много пари.

Тоест твърдите, че от сделката ще има комисиона и за тези, от които зависи? Сто процента.

Кой ще е това? Ами, те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, дру- гият е този на премиера. Чувам и за конкретни суми, и за конкретно участие в собственос­тта. Самото разпределе­ние е следното: измисленат­а компания на вечно готовия Спас Русев трябва да придобие, след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределя­т баницата от разликата между 700 млн. евро и реалната Enterprise Value на компанията от над 1 млрд. евро. Да, телеком със 170 млн. евро годишна EBITDA е продаден на практика за 700 млн. евро като съвкупна цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигацион­на емисия на „Виваком“от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпред­еляне на едни минимум 300 млн. евро в съотношени­е 20% в полза на ВТБ, около 20% за

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria