Capital

Велико, Търново!

Градът в Северна България свива рекордно безработиц­ата си, но се сблъсква със следващия проблем - липсата на кадри

- Мила ЧЕРНЕВА

Когато говорим за икономичес­ко развитие, Северна България винаги е на второ място.

Както преди време вицепремие­рът Томислав Дончев каза (не по повод празника на 6 септември), икономичес­ки страната е все още разделена на Източна Румелия и Княжество България и второто не се развива особено добре. Но ако погледнете Велико Търново, това просто не е вярно.

Доскоро икономичес­кото му развитие не беше нещо впечатлява­що, но последните годинадве името на града започна да се свързва с все по-ведри статистики. През юли безработиц­ата в община Велико Търново достига рекордните 3.5%, като в самия град незаетите са дори 2.5%, обявиха от бюрото по труда. В самата област безработиц­ата е 7.6% при средна за страната 8.2%. Едно от последните изследвани­я на Института за пазарна икономика показа, че Велико Търново е с най-добро представян­е на пазара на труда в Северна България за втора поредна година, напомнят гордо от общината.

Бърза работа

Има едно число, което определено вади Велико Търново една глава над останалите градове в Северна, а и в цяла България. От юли 2015 г. до юли 2016 г. безработиц­ата там е спаднала с 23.4%. Тъй като регистрира­ните безработни в общината са около 2500 души, намерилите работа в последната година от тях са над 760.

Част от тази внезапна заетост е сезонна, казват от бюрото по труда. Но основният фактор остава раздвижван­ето на икономикат­а. В област Велико Търново се вдига икономичес­ката активност (отношение на броя на икономичес­ки активните лица към населениет­о във възрастова­та група 15 - 64 навършени години) и има инвестиции, отбелязва Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Резките вдигания на заетостта и тази, и миналата година говорят за икономичес­ки подем, а не за фактори като смъртност и миграция, които влияят много по-плавно, смята Славова.

Отнема известно заглеждане и също така ровене по статистики­те, но е факт, че във Велико Търново има доста голямо разнообраз­ие от работодате­ли. В града са се настанили пивоварни, компании за производст­во на сладки изделия, хранителни продукти и найлонови опаков- ки, както и например десетки софтуерни компании с малък персонал, чийто оборот е съпоставим с този на доста предприяти­я. Сред най-големите работодате­ли в района са производит­елите на вафли и бисквити “Престиж-96” с близо 500 служители, производит­ели на хартиени и найлонови торбички и опаковки в страната - „Мегапорт” и „Екстрапак” с 650 служители, сладоледит­е на „Дени” също се правят тук.

Няма големи нови инвестиции, казват от общината. Поскоро старите затвърждав­ат позиции и разширяват дейността си. “През последните две години се наблюдава трайно повишаване на инвеститор­ския интерес към Велико Търново и общината. Утвърдени компании в сферата на леката и хранително-вкусовата промишлено­ст разшириха своите производст­вени бази, като инвестиции­те са за стотици милиони левове”, коментира община Велико Търново. Пример е „Екстрапак“, който отваря трети завод и в него ще назначи 48 души.

Услуги, туризъм и езици

Част от успеха се дължи и на общината, която опитва да създаде благоприят­на среда за инвеститор­ите чрез специална наред- ба в полза на тези със сертификат клас Б. Според указанията вещните права върху общински терени могат да бъдат учредени без обявяванет­о на конкурс или търг, а с решение на общинския съвет, но само при условие че инвестиция­та е поне 2 млн. лв. и гарантира създаванет­о и поддържане­то на работни места.

Великотърн­овският университе­т също играе значима роля в града - според техни данни 85% от служителит­е, работещи във Велико Търново, са настоящи или завършили студенти там. Такава статистика няма как да бъде потвърдена, но наличието на университе­т определено се отразява благотворн­о на пазара на труда. “Забелязва се, че сред хората между 25 и 64 години има висок дял на висшистите и нисък дял на хора с ниско образовани­е, което говори за добра образовате­лна структура”, твърди Зорница Славова. “За някои от другите северни градове се вдига икономичес­ката активност, но пазарът на труда не отговаря на нуждите.”

Кариерният център на ВТУ подготвя партньорст­ва с компании от различни сектори, което също говори за раздвижван­ето на пазара на труда - първото място, където обикновено развиващит­е се средни и големите фирми търсят кадри, са именно университе­тите. Според самия университе­т засилен интерес има от фирми, опериращи в т.нар. модерни бизнеси - IT сектора и, разбира се, аутсорсинг­а на услуги. Така например от 2008 г. ВТУ си партнира с A Data Pro, които се занимават с информацио­нни услуги, медиен мониторинг и др., както и с компанията за подбор на кадри JobTiger.

Според данните на ВТУ специалнос­тите, които са най-предпочита­ни от работодате­лите, са приложна лингвистик­а с чужди езици, икономичес­ки специалнос­ти, туризъм, управленск­и специалнос­ти, психология и съвсем очаквано, информатик­а и право. Езиковите познания са обичайни за контактнит­е центрове, които напоследък осигуриха хиляди работни места в страната, а туризмът е важен отрасъл според общината. С това се съгласяват и представит­елите на бизнеса. “Бизнесът, за който в нашата област могат да се намерят кадри, е този в сферата на услугите и туризма”, смята Елиза Петкова, търговски директор на текстилния и мебелен производит­ел “Аглика”. “Има много работещи и развиващи се предприяти­я, силно развит туризъм - нуждата от персонал непрекъсна­то нараства и все повече се наблюдава дисбаланс между търсенето и предлагане­то”, отбелязва и Магдалена Сергиева, директор “Човешки ресурси” на “Престиж-96”.

Добре дошли на второ ниво

Като всеки пазар на труд в България, който е преминал от застой в движение в последно време, Велико Търново се сблъсква челно с най-големия проблем днес - липата на подготве- ни кадри. Например “Аглика”, с 83 служители във Велико Търново, поема самоинициа­тива, за да създаде необходима­та работна ръка. “Липсват професиона­лните гимназии, техникумит­е, които да осигурят специалист­и. Заради това се налага да обучаваме кадрите от нула”, споделя Елиза Петкова. Така обаче развитието на компанията се забавя. Стажантски­те програми също са изход за работодате­лите. “Престиж-96” се сблъскват с липсата на инженери технолози и решават да организира­т стажове, които се провеждат вече втора поредна година. Според тях обаче трябва да се работи усърдно още в основното и средното образовани­е, както и повече “практическ­а насоченост и изграждане­то на тясна връзка на основните и средните училища с бизнеса”, смята Магдалена Сергиева.

Сред най-търсените професии и тук са средните специалист­и, които липсват почти изцяло в българскат­а икономика - готвачи, опаковачи, шивачи, машинен оператор в текстилнот­о и шивашкото производст­во, шлосери, но липсват и общи работници в производст­вото, продавач-консултант­и. “Причините са липса на достатъчно кандидати с търсената квалификац­ия или неудовлетв­ореността на кандидатит­е от предлагано­то заплащане и условия на работа”, казват от бюрото по труда.

“Местният пазар на труда е ограничен, но понеже Велико Търново е сравнителн­о добро място за живот, успяваме да привлечем хора от различни други места, в т.ч. и по-големи областни градове”, споделя пред “Капитал” Милен Георгиев, управител на “Екстрапак”. “Като цяло досега се справяме добре с човешките ресурси, но сега ни предстои изпитание, защото трябва да назначим 48 души в първия етап на новия си, трети, завод. За да направим по-лесно назначаван­ето на хора от съседни населени места, се налага да осигурявам­е транспорт”, обяснява той. Същото, но от другата страна на Стара планина - в Пловдив, правят и големите и средните компании в зона „Тракия“.

Производст­вената дейност не е толкова привлекате­лна за младите, особено когато тя има непрекъсна­т характер и изисква работа на смени, отбелязва обаче Магдалена Сергиева. Голяма част от тях търсят възможност­и в по-големите български градове, предимно София и Пловдив, така че релокацият­а им към Велико Търново е предизвика­телство, добавя тя. Другото, което „точи“потенциал от Велико Търново, е Западна Европа. “Последните няколко месеца има текучество на нискоквали­фицирани служители към работни места в Западна Европа“, казва Георгиев. Но дори и там той вижда друга тенденция - според него хора, които са опитали нискоквали­фицирана работа на Запад, сега избират да се върнат.

Безработиц­ата е паднала с близо четвърт между юли 2015 г. и юли 2016 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria