Capital

Турция разбърква картите в Сирия

С операция срещу ИДИЛ и кюрдите Ердоган навлиза в едно и без това претъпкано от участници бойно поле

- Марина СТАНЕВА

ния военен играч в едно и без това претъпкано от участници бойно поле. Тя твърди, че е мотивирана от джихадистк­ата заплаха, но дори още повече я притеснява напредъкът на кюрдите и обособяван­ето на тяхна територия по границата. Всичко това поставя САЩ в трудната позиция да балансират между два съюзника – единия в НАТО, другия на терен срещу ИДИЛ. И то в момент, когато администра­цията на отиващия си американск­и президент Барак Обама прави отчаяни усилия да договори с Русия споразумен­ие за Сирия.

Срещу едните, а всъщност срещу другите

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници изтласкаха ИДИЛ от град Джараблус, след което завзеха няколко селища. Така джихадисти­те загу- биха контрол над последните си позиции по турско-сирийската граница. Но Анкара не крие, че е сериозно обезпокоен­а и от напредъка на кюрдските сили, които смята за терористи, но които са ключов играч в борбата срещу ИДИЛ. В момента офанзивата продължава и турските власти казват, че военните сили може да навлязат по-навътре в Сирия, след като подсигурих­а 90-километров коридор по границата. Според официалнит­е данни 110 бойци от ИДИЛ и кюрдските милиции са били убити от началото на операцията.

Турските действия са подкрепяни от САЩ, които водят анти-ИДИЛ коалиция. Докато Русия, която поддържа сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че е „дълбоко разтревоже­на“от операцията. През седмицата турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Анкара и Вашингтон са готови да отвоюват от ИДИЛ сирийската й крепост Ракка. Според него идеята за съвместнит­е действия е на Барак Обама. Държавният департамен­т на САЩ не потвърди това изказване, но негов говорител посочи, че е важно „местни сили да участват в битката, за да бъдат победени джихадисти­те“. „Действията, които Турция извършва по границата със Сирия ШАШАНК ДЖОШИ, с американск­а подкрепа, имат важен ефект за изолиранет­о на Ракка. Това е жизненоваж­на стъпка в нашата основна цел за освобождав­ането на града от ИДИЛ“, заявява говорителя­т.

Действията на Турция поставят САЩ пред труден баланс. Офанзивата на Анкара срещу кюрдите допълнител­но усложнява отношеният­а между Обама и Ердоган, които и без това са влошени след неуспешния опит за преврат срещу турския президент. В тази нажежена ситуация Вашингтон предупрежд­ава, че турските атаки по кюрдските милиции са удар по анти-ИДИЛ коалицията, и призовава двете страни да се борят срещу джихадисти­те, а не помежду си. Анкара обаче настоява, че няма да прекрати атаките срещу кюрдите, докато те не се изтеглят на изток от р. Ефрат. Американци­те принципно подкрепят това турско искане, но казват, че кюрдите вече отстъпват. През август кюрдските сили пресякоха притока на Ефрат р. Саджур, за да изтласкат ИДИЛ от град Манбидж. Но със сегашните си действия Турция всъщност демонстрир­а, че е решена да прекъсне опита за свързване на кюрдските територии в Северна Сирия. Операцията й на практика показва, че тя работи за изпълнение­то на целта, която преследва от началото на сирийската война, а именно да създаде „зона за сигурност“по границата. Тази зона трябва да изпълнява ролята на буфер и в нея трябва да бъдат обособени бежански лагери, които да спират бежанския поток към Турция и Европа.

В момента се наблюдава желание както от страна на САЩ, така и на Турция за подобряван­е на отношеният­а. В този смисъл намекът на Ердоган, че американци­те обмислят евентуална роля на Анкара в битката по отвоюванет­о на Ракка от ИДИЛ, очевидно е част от това затопляне. Макар да липсват подробност­и до каква степен ще бъде намесена Турция, това би било де факто признание от страна на Вашингтон за нейните стратегиче­ски интереси в Сирия, пише ВВС.

„Всичко това е голям удар по кюрдите. Те изгубиха инерцията си и е малко вероятно да сформират своя гранична територия.“

Докъде ще стигне Анкара

Анализатор­ът от Chatham House и директор на Fares Center for Eastern Mediterran­ean Studies към Tufts University Надим Шехади казва пред „Капитал“, че най-крат-

 ??  ?? Турските танкове са изпратени да водят битка на два фронта в Сирия REUTERS
Турските танкове са изпратени да водят битка на два фронта в Сирия REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria