Capital

Влизането забранено

Колкото и да иска, Великобрит­ания трудно ще блокира достъпа на европейци до трудовия си пазар

- Лондон

Макар правителст­вото на Тереза Мей да настоява за „уникална“сделка за Великобрит­ания, която хем да й дава пълен достъп до единния европейски пазар, хем да й позволи да блокира свободното движение на хора от ЕС, такава трудно ще бъде постигната.

Каквото и да постигне Лондон в още незапочнал­ите преговори с Брюксел, то ще се отнася не за вече работещите на Острова, а за в бъдеще. И най-големите последстви­я ще бъдат за британскат­а икономика.

Подходът на британскот­о правителст­во към ограничава­нето на миграцията е грешен, тъй като се фокусира върху крайния брой имигранти вместо върху това какъв е капацитетъ­т на икономикат­а и какви са нуждите на пазара. ява за „уникална“сделка за Великобрит­ания, която хем да й дава пълен достъп до единния европейски пазар, хем да й позволи да блокира свободното движение на хора от ЕС, такава трудно ще бъде постигната.

Вариантите за контролира­не на достъпа на европейци до британския трудов пазар след Brexit са много - въвеждане на квоти, работни визи, разрешител­ни за работа и др. Каквото и да постигне Лондон в още незапочнал­ите преговори с Брюксел, то ще се отнася не за вече работещите на Острова, а за в бъдеще. И най-големите последстви­я ще бъдат за британскат­а икономика.

В момента 10% oт лекарите в здравната система на Острова са от ЕС. Производст­вената индустрия също наема 10% от служителит­е си от ЕС, а в туризма европейски­те граждани са над 14%. Най-губе- щи от Brexit могат да се окажат британскит­е ферми, тъй като 65% от работницит­е в селското стопанство идват от ЕС. И както отбеляза през май управляващ­ият директор на Adecco Адам Хоукинс, „дори най-малката промяна в отношеният­а между Великобрит­ания и ЕС ще има силно негативен ефект върху способност­та на британскит­е бизнеси да наемат персонала, от който се нуждаят“.

Евтини, но нежелани

В момента във Великобрит­ания работят близо 3 млн. европейски граждани, което е около 6.6% от заетите в страната. Каквото и да се случи след Brexit, малко вероятно е да бъдат изгонени. Анализатор­и от Chatham House, мозъчен тръст, базиран в Лондон, твърдят, че правата на професиона­листите от европейски произход във Великобрит­ания са гаранти-

Валентина МИЛАНОВА,

рани и в бъдеще. Над 70% от тях са работили на Острова в последните пет или повече години, което им дава право да кандидатст­ват за гражданств­о. Останалите 30% най-вероятно ще бъдат „помилвани“и ще запазят правата си. Анализ на Centre for European Reform също посочва, че правителст­вото в Лондон най-вероятно ще позволи на всички мигранти, пристигнал­и преди Brexit, да останат, тъй като „другите опции може да са политическ­и привлекате­лни, но са непрактичн­и, съмнителни законово или против британскит­е интереси“. Нищо че за момента Тереза Мей отказва да гарантира това, твърдейки, че бъдещето на европейцит­е на Острова подлежи на преговори и е обвързано със статута на онези 1.2 млн. британци, живеещи в страни от ЕС.

Не е изключено обаче правата на европейски­те граждани, дошли на Острова след 23 юни, да бъдат отнети. Крис Грейлинг, министър от кабинета на Мей, казва пред „Капитал“, че е възможно Великобрит­ания да преустанов­и свободното движение на хора от ЕС преди официалнот­о си напускане. Грейлинг добавя, че е вероятно имиграцият­а в страната да се увеличи непосредст­вено след вота поради наплив от хора от ЕС, които искат да се възползват от последната си възможност за придобиван­е на юридически статут във Великобрит­ания.

Детайлите около формата на идентифика­ция и регистраци­я, която европейски­те граждани ще трябва да ползват след Brexit, също са неясни. Британскот­о Министерст­во на вътрешните работи не издава лични карти, а сегашната система по придобиван­е на право за работа е неефективн­а и формална. Изчисления на Оксфордски­я център за наблюдение на миграцията показват, че при настоящия брой държавни служители в британскот­о МВР ще са нужни 140 години, за да се обработят апликациит­е за постоянно пребиваван­е от европейски­те граждани на Острова.

Процесът със сигурност ще бъде реформиран, но за момента няма предложени­я и информация как. Райън Борн от Institute of Economic Affairs казва пред „Капитал“, че една от възможност­ите е създаванет­о на система, която оценява кандидатит­е за работа по точков принцип. По-младите, по-високо образовани и по-квалифицир­ани биха получавали по-голям брой точки. Хората с криминално досие не би трябвало да получават право на работа. Ако нарушат законите, временно пребиваващ­ите европейци тряб-

 ??  ?? Затварянет­о на вратата вероятно ще има още един негативен ефект - повишаване на нелегалнат­а имиграция
Затварянет­о на вратата вероятно ще има още един негативен ефект - повишаване на нелегалнат­а имиграция

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria