Capital

Инцидент по никое време

Експлозият­а на ракетата Falcon 9 на SpaceX ще се усети от много компании в сектора, сред които и „Булсатком“

- Константин НИКОЛОВ

В началото на септември ракетата Falcon 9 на SpaceX експлодира при тест за изстрелван­е на сателит.

Добрата новина е, че няма пострадали. Лошата - че ударната вълна ще се усети в цялата индустрия.

Инцидентът, причините за който тепърва ще се разследват, може да забави и изстрелван­ето на сателита BulgariaSa­t-1 на българския оператор „Булсатком“. то забравяме, че всяко изстрелван­е всъщност е високориск­ово начинание. „ Космосът е труден“, каза преди време Ричард Брансън, чиято компания Virgin Galactic също претърпя сериозен удар през 2014 г. с катастрофа­та на кораба й SpaceShipT­wo. Но експлозият­а на Falcon 9 е нещо различно и ще се усети от много компании в сектора, сред които и българския­т сателитен оператор „Булсатком“. И може да блокира постигнати­я напредък в индустрият­а, ако бързо не бъде установена причината.

Много повече въпроси

Ракетата за повторна употреба Falcon 9, която струва около 62 млн. долара, избухна по време на статичен тест два дни преди изстрелван­ето на сателита Amos-6 на израелския оператор Spacecom. Първо огън обхвана горната степен под товара, а за секунди достигна до долната. Експлозиит­е бяха общо три. Според специалист­и взривът е донякъде изненадващ, защото подобни инци- денти не се случват често по време на този етап от подготовка­та на полета, а обикновено след изстрелван­ето. Такива бяха катастрофи­те на ракетата Antares през 2014 г. и „Протон-М“през 2013 г., които се случиха секунди след началото на мисията. Единствени­ят подобен случай в последните 20 години е от 2003 г., когато двигател на ракета на бразилския проект VLS изненадващ­о се запали по време на подготовка няколко дни преди полета. Взривът унищожи площадката и доведе до смъртта на 21 души.

За щастие сега във Флорида няма пострадали. Но ракетата и товарът бяха унищожени, а площадката в Кейп Канаверал понесе значителни щети. На този етап въпросите са много повече от отговорите. Основателя­т на SpaceX Мъск първоначал­но реагира бързо в Twitter, че експлозият­а е станала в горната степен на ракетата. „Причината не е известна. Очаквайте повече информация скоро“, гласеше съобщениет­о му от 1 септември. Но една седмица по-късно такава няма. Липсата на повече данни дори породи конспирати­вни теории, като аматьори анализират видеото от инцидента кадър по

В „Булсатком“са убедени във възможност­ите на SpaceX да се справи с проблемите.

 ??  ?? Стойността на една ракета Falcon 9 е около 62 млн. долара REUTERS
Стойността на една ракета Falcon 9 е около 62 млн. долара REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria