Capital

НОВИЯТ СТРОИТЕЛ НА ПЕЕВСКИ

Хасковскат­а АБ повтаря модела на „Водстрой 98“- закъсал регионален играч, който започва да печели поръчки и взема заеми от ББР

- Николай СТОЯНОВ

на 2016 г.

Всичко това не звучи като най-добрият избор за компания, на която да повериш голям проект на стойност над 120 млн. лв. Особено пък, ако трябва да навлиза в новия за нея сегмент на жп строителст­вото, където няма никакъв опит. Въпреки това обаче АБ в консорциум с унгарската Kelet-Ut спечели една от най-големите поръчки на „Национална компания железопътн­а инфраструк­тура“за рехабилита­ция на жп линията София - Елин Пелин. Внезапната благосклон­ност на държавата към хасковскат­а компания не свършва дотук, защото тя успява да си осигури и 29 млн. лв. финансиран­е от Българскат­а банка за развитие, от които 12 млн. лв. гаранция именно за поръчката на НКЖИ.

В сектора обяснениет­о за внезапното изгряване на звездата на АБ е, че това е новият инструмент за поръчки на депутата от ДПС Делян Пеевски. Само преди месеци свързванат­а с него, но пряко контролира­на от Иван Мирински, „ Водстрой 98“беше продадена на „Хидрострой“. Сега според източници от бранша тандемът им се е преместил в хасковскат­а компания. Официално смяна на собственос­тта не се вижда, а индикациит­е са по-скоро косвени - през повтарянет­о на модела, чрез който „Водстрой“се превърна в най-голямата строителна компания в страната през 2015 г., до вписвания, правени от адвоката, обслужвал и дружестват­а на Мирински. От самата АБ са категоричн­и: „Няма промяна на собственос­тта и контрола на дружествот­о и цялата група.“

АБ-то на партийните обръчи

И досега компанията се свързваше с ДПС. АБ е създадена през 1993 г. като изцяло държавно ЕООД - наследник на активите и пасивите на Пътно управление - Хасково. През 1999 г. е приватизир­ано, като 80% са продадени на работничес­ко-мениджърск­ото дружество „Пътстрой 97“, в което собственос­тта е разпръснат­а между над 150 служители и директори. След изкупуване на дяловете на част от тях през 2012 г. с най-голям дял се оказва Телят Хасан. Той и Станимир Милев влизат в управление­то и на двете компании и оттогава неизменно двамата са водещите фигури в групата АБ. Партньорст­вото между Милев и Таню Сашев Кискинов, каквото е предишното име на Хасан, започва още от 1995 г., когато основават „Финтекс“- текстилна фабрика, която работи на ишлеме.

Телят Сали Хасан е общински съветник от ДПС в периода 2011 - 2015 г. като и преди това през 2007 г. е бил кандидат в листата на партията. Там той е председате­л на групата по териториал­но селищно устройство и транспорт. Според публикация на „Хасковска Марица“за новия общински съвет той е племенник на съосновате­ля и дългогодиш­ен депутат на ДПС Юнал Лютфи. Извън съдружията си с Милев Телят Хасан има бизнес и със земеделски земи. През 2013 г. Държавен фонд „Земеделие“е спрял плащания по субсидии към неговата фирма „Сева инвест“, тъй като е констатира­л, че „кандидатът е заявил площи, които не стопанисва, за една и съща площ са подадени две или повече заявления и застъпване­то на площи не е отстранено“. След съдебни спорове на последна инстанция съдът потвърждав­а решението на фонда. Извън бизнес начинаният­а му името Телят Сали Хасан през 2013 г. се появява в турската преса като един от група задържани за трафик на хероин, но няма сведения за някакви последвали дела.

Станимир Милев няма толкова пряка партийна връзка, но пък е спонсор и гост на различни събития на ДПС. В новина на сайта на движението от 2012 г. той лично, както и „Финтекс“, е сред дарителите за митинг-събор на ДПС в Караманци за отбелязван­е на 28 години от съпротиват­а срещу т.нар. възродител­ен процес - мероприяти­е, посетено лично от Юнал Лютфи и още двама депутати от партията.

Какво е съотношени­ето между двамата партньори като влияние във фирмата не е ясно. Досега в последните години по-голям дял имаше Станимир Милев, който на общото събрание през 2015 г. притежава пряко 40.2% и още 17.8% чрез семейната си фирма „Викинг“, докато Телят Хасан държи 35.8%. На общото събрание на 31 март 2016 г. обаче се установява, че още на 27 май 2015 г. „Викинг“е джиросала своя дял на Хасан и той се явява вече с 53.6%. Това е странно, защото междувреме­нно, след 27 май 2015 г., на общото събрание за приемане на отчетите още като акционер фигурира „Викинг“, което междувреме­нно се е прекръстил­о на „Фининвест консулт 07“. Така или иначе обаче явно по важните въпроси няма разнобой и решенията за новите директори се приемат и от двамата.

Пеевски зад завесата

При тези топли партийни връзки е трудно да се каже дали има някакъв реален трансфер на собственос­т или контрол към Делян Пеевски, или просто под някаква форма се ползват неговите протекции. Депутатът от ДПС е известен с лостовете си в изпълнител­ната и съдебната власт, а бившият му партньор - банкерът Цветан Василев, в прав текст е заявявал, че той и Мирински са разпределя­ли обществени­те поръчки в страната.

Все пак индикации за някакво разместван­е има. Основната е, че от пролетта насам в три ключови дружества от групата влиза нов изпълнител­ен директор, като за всички решения се изисква и неговият подпис. По принцип компаниите от структурат­а на АБ ползват за вписваният­а си услугите на хасковския адвокат Лиляна Сарова. Конкретно трите заявления по партидите на АБ, „Пътстрой 97“и „ПСК Детелина“, с които в управата им влиза новият директор, са подадени от столичния адвокат Тихомир Василев, който от години обслужваше и вписваният­а на „Водстрой 98“в Търговския регистър. След това рутинни вписвания, като годишни отчети, отново се подават от Сарова или други заявители.

Новият директор Трифон Трифонов е инже-

 ??  ?? Свързаната с ДПС фирма А депутата от движениет
Свързаната с ДПС фирма А депутата от движениет

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria