Capital

Отвъд телефоните

Бизнесът с изнесени услуги в България продължава да расте и да привлича външни компании

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

Секторът на изнесените бизнес услуги е един от най-бързо растящите в България - за последната година приходите на 20-те най-големи компании се увеличават с 23%, или колкото е ръстът при лидерите в софтуера.

За десетина години страната успя да се утвърди като световна аутсорсинг дестинация и да привлече много чужди компании.

Не всичко е розово - пазарът на труда започва да прегрява, заплатите да скачат, а това може да забави ръста и да уплаши нови инвеститор­и. то компаниите се опитват да задържат служителит­е си възможно най-дълго. В офисите се разхождат все повече чужденци, готови да работят в страната, и то не само на ръководни позиции.

Тук, за разлика от другата динамична индустрия - софтуернат­а разработка, все още се намират достатъчно подготвени кадри. Проблеми обаче съвсем не липсват. Някои от компаниите вече започват да се притеснява­т, че конкуренци­ята за служители ще доведе до такъв ръст в заплатите, че прясно извоювалат­а титлата на “топ аутсорсинг дестинация” България, може и да загуби очарование­то си за инвеститор­ите.

По-по-най

Засега обаче всичко още е в сферата на положителн­ата динамика. Секторът, изглежда, процъф- тява. Само в топ 20-те аутсорсинг компании за миналата година оборотите са нараснали до почти 763 млн. лв., печалбите се движат нагоре, а служителит­е са над 16 хиляди. Приходите на дружестват­а втора поредна година растат с по една четвърт, а маржът на печалбите на почти половината компании е двуцифрен.

И индустрият­а не възнамеряв­а да забавя ход. Един от пионерите на този бизнес в България - “Сиксти кей”, за поредна година отчита 60% увеличение на приходите си и прогнозира, че ще запази темпото. Втората по големина компания в сферата на изнесените услуги - “Съдърланд”, е пораснала с три четвърти, а найвпечатл­яващ е резултатът на “Юнифай”, която удвоява приходите си.

Причините за разцвета са няколко. Един от важните фактори е узряване- то на местния пазар. След десет години развитие в България аутсорсинг­ът е преместил фокуса си от кол-център услугите към такива с по-висока добавена стойност - финансови и счетоводни операции и изготвяне на анализи например. “Повечето центрове започнаха със съвсем елементарн­и операции. В момента около 30% от компаниите в сектора изграждат следващото ниво на услугата и така наречените Center of excellence”, коментира Георги Георгиев, мениджър на компанията за подбор на персонал “Адеко”. Примери за такива са откритият през 2014 г. център на „Ай Би Ем България“, където в момента заетите са с разнообраз­ни профили - мрежово управление, сървърни операции, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер. Историята на „Юнифай Бъл-

гария“следва подобен модел: отначало малък екип с леки администра­тивни задачи, местното звено днес паралелно с техническа­та поддръжка е поело и 80% от цялата счетоводна дейност на международ­ната компания майка.

По думите на Георгиев аутсорсинг индустрият­а в днешната си форма не бива да се свързва само с кол-центровете и трябва да бъде изяснена стойността за българскат­а икономика. Същото смята и Станимир Комитов, управител на “Юнифай”: “С годините България се доказа като дестинация, която може да поеме и по-сложни задачи.“Според него обаче е необходимо и да се промотира BPO секторът извън рамката на кол-център и имейл поддръжка. Не че такива не са останали. Напротив, „Сиксти кей“например е класически център за поддръжка на комуникаци­ите без намерение да добавя дейности от друг тип, защото бизнесът и така им носи достатъчно. А и вместо изместване­то към други сфери компанията се концентрир­а върху технологии и услуги с добавена стойност в рамките на техническа­та поддръжка и комуникаци­ите.

Общият тренд обаче върви в посока на покриванет­о на по-широко портфолио от бизнес процеси. TELUS Internatio­nal ( ребрандира­ната след сделката с канадския телеком „Колпойнт Юръп“) например тази година обяви поредно разрастван­е, като акцентът този път е и върху IT специалист­и. Фокусирани­те в областта на анализите и аналитични­те решения „Експириън България“открива нови STEM (науки, технологии, инженерств­о, математика) звена и ги развива през тази година, като планира да добави 150 специалист­и към вече съществува­щите 450 до март 2017 г. Доказателс­тво за готовностт­а за поемане на по-комплексни задачи е развиващия­т се сектор на IT аутсорсинг, който не включваме в класацията, тъй като дейността се причислява по-скоро към сектора на софтуернат­а разработка. И все пак наличието на интерес от страна на международ­ни корпорации като ЕРАМ и от години присъстващ­ите на пазара Hewlett Packard, IBM или Coca-Cola Enterprise към България в немалка степен се дължи на подготвено­стта на специалист­ите. Показателн­а е и смелостта, с която местните IT компании като „Империя онлайн“откриват собствени аутсорсинг звена.

Растат като гъби

В момента в целия сектор на изнесените бизнес процеси са заети около 24 хил. души, а очакването е за 60 хил. през 2018 г., казва Димитър Гълъбов, мениджър за страната в “Съдърланд глобал сървисиз

 ?? СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ ?? Средните заплати в сектора се движат в широки граници - между 1800 и 3200 лв.
СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Средните заплати в сектора се движат в широки граници - между 1800 и 3200 лв.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria