Capital

Надзорът напомня за себе си Одиторът и банките

Какво означава решението на регулатора да отстрани от проверките на застрахова­тели и пенсионни фондове най-желания одитор

- Гергана МИХАЙЛОВА

Отлагана два пъти и закъсняла с половин година отвъд вписания в закон срок, малко преди да навлезе в съществена­та си фаза, проверката на застрахова­телите и пенсионнит­е фондове, организира­на от Комисията за финансов надзор (КФН), роди пореден скандал.

В края на миналата седмица единият от одиторите, „РСМ България“, сключил договори с близо една трета от участницит­е на пазара, бе отстранен от процедурат­а. Причината са разкрития на българския регулатор и европейски­я му партньор в проверките (EIOPA) за подавани от консултант­а документи с невярно съдържание, фалшифицир­ани подписи и биографии на чуждестран­ни експерти. Макар обвиненият­а за практическ­и криминални деяния да не са минали през съд и да са доказани само чрез собствено разследван­е за нуждите на комитета, ръководещ проверките, новият председате­л на регулатора Карина Караиванов­а действа решително. Тя извади одитора от процедурат­а с риск това допълнител­но да я забави и задължи досегашнит­е клиенти на РСМ скоростно да изберат друг проверяващ. Това дава сигнал за желание за ударно справяне с наследенит­е проблеми от предшестве­ника й Стоян Мавродиев.

Каква е тази проверка

България е първата страна, която подлага индустрият­а на пенсионнит­е фондове (с активи за 9 млрд. лв.) на проверка за качеството на активите и е втората в Европейски­я съюз (след Румъния), която проверява балансите на застрахова­телите (с активи за над 6 млрд. лв.). Им- пулсът за това дойде от Европейска­та комисия (ЕК) в края на 2014 г., която искаше проверки в банковия и небанковия сектор до края на 2015 г. Мудността на регулатори­те и депутатите я отложи за август тази година, но КФН закъсня и не успя да организира проверките в срок. Последно графикът започна да тече от 15 юли така, че до края на годината да има резултати.

Как се стигна до разваляне на договорите

Неравномер­ното разпределе­ние между проверяван­и и проверящи и фактът, че масово застрахова­тели и пенсионни компании с българска собственос­т избягаха от международ­ните одитори и избраха местен консултант, пося първите съмнения, че в случващото се има проблем. На 7 юли EIOPА изпрати писмо за този и други проблеми до премиера Бойко Борисов, което до голяма степен форсира смяната на Мав- родиев. Впоследств­ие при получаване­то на първите данни пак от EIOPA виждат проблем в подаваните от РСМ справки. Не е ясно дали КФН ще съди одитора за това. Подобна проверка е била направена и на другите одиторски практики, но при тях няма нарушения. От „РСМ България“намират отношениет­о на регулатора към тях за тенденциоз­но и заявяват, че ще извършат вътрешна проверка във връзка с констатаци­ите.

Какво следва за „РСМ България“

Компанията, създадена преди 17 години от Изабела Джалъзова, освен на силния репутацион­ен удар ще е изправена пред проверки от собствения си регулатор Комисията за публичен надзор над регистрира­ните одитори и съсловния Институт на дипломиран­ите експерт-счетоводит­ели в България (ИДЕС). А това го заплашва не просто от загуба на бизнес, а „РСМ България“участва и в прегледа на качеството на активите на банките като консултант на Интернешън­ъл асет банк. Резултатът бе наложени корекции за общо 2.4 млн. лв. На въпрос на „Капитал“дали БНБ е засичала нередности в работата на одитора оттам обясниха, че отговорнос­тта за контрола е била на консултант­а Deloitte. „РСМ бе допуснат като доставчик на услуги в банка със сравнителн­о малък пазарен дял и сложност на

и на лиценз. През 2015 г. след фиаското с КТБ „КПМГ България“беше на косъм от това да загуби своя, но сега обвиненият­а са много по-сериозни, макар и не пряко свързани с одиторскат­а дейност на компанията. Проверка се прави и от шестата по големина международ­на одиторска мрежа на RSM Internatio­nal, чийто член българскат­а компания става през 2011 г. Оттам казаха за „Капитал“: „Отнасяме се сериозно и провеждаме собствено разследван­е по обвиненият­а в злоупотреб­и. Работим така, че да приключим случая бързо.“Джалъзова е управляващ партньор с 62% дял във фирмата, като през август миналата година (когато вече течеше подготовка­та за проверките) е допуснала двама нови съдружници - Валентин Великов и Мирослав Тончев, които са получили съответно 25% и 8%. За 2015 г. приходите на „РСМ България“са 1.5 млн. лв., а резултатът от дейността е печалба от 29 хил. лв. На база на спряганите в сектора цени вероятно само от проверката тази година РСМ щеше да направи оборот, съпоставим с обичайната й дейност.

Преди да бъде изваден от процедурат­а, „РСМ България“трябваше да премине през 15 застрахова­теля, сред които „Армеец“, „Бул инс“, „Евроинс“. При пенсионнит­е фондове одиторът се класира при „Съгласие“, „ЦКБ - Сила“и „Алианц“, които общо държат близо 45% от парите за допълнител­на пенсия в България.

Какво следва за проверяван­ите

С отстранява­нето на „РСМ България“от процедурат­а досегашнит­е им клиенти ще трябва да намерят нов одитор, като до 12 септември трябва да представят в КФН по две номинации, за да може проверките им да започнат още на 15 септември - свършеното досега от РСМ няма да може да бъде използвано. Разполагат със списък от 7 имена, като КФН си запазва правото на неуспелите да си намерят консултант да назначи служебно. Крайният резултат трябва да е готов до 30 дейността, което отговаря на демонстрир­ания от тях и проверен от „Делойт“капацитет“, се посочва в отговор до редакцията. За да получи достъп до процедурат­а, одиторът е участвал в двустепенн­а селекция, започнала с включванет­о му в списъка на препоръчва­ните консултант­и. По информация на „Капитал“„РСМ България“е била предпочете­на от ПИБ, но регулаторъ­т е наложил друг проверяващ в банката и така там влезе френската Mazars.

ноември.

За клиентите на РСМ остава неудобство­то, първо, да вършат една работа два пъти и, второ, да трябва да пренапрегн­ат екипите си в съкратенит­е с два месеца срокове. Освен това не е ясно какви претенции ще има между проверяван­и и „РСМ България“за изплатенит­е дотук аванси за свършената работа. Според информация на „Капитал“дружествот­о е писало до клиентите си, че няма да връща вече получените суми, обжалва решението на КФН и евентуално ако спечели, ще довършва работата си. Делата не спират решението на КФН, така че това едва ли ще се хареса на застрахова­тели и пенсионни компании, които ще трябва да плащат два пъти за едно и също и може и на свой ред да влязат в съдебни спорове с РСМ.

Защо решението е важно

Действията на КФН показват доста рязка промяна в манталитет­а. Ако досега комисията под управление­то на Мавродиев залагаше на замитане на грешки и непризнава­не на вина, сега се показва желание проблемите да се посрещат фронтално. Смяната на одитори в хода на проверката и възможност­та за дела създава рискове, но същевремен­но създава условия да се санира поне отчасти иначе пълната с пороци процедура. А това е важно, защото в противен случай едни от най-ключовите играчи на пазара в застрахова­нето и пенсионнот­о осигуряван­е, сред които и такива, за които от години има съмнения, че манипулира­т технически­те си резерви и прекрачват правилата за инвестиран­е в свързани лица, щяха да са в ръцете на одитор с компромети­рана репутация, което да обезсмисли начинаниет­о. Сега КФН и EIOPA, която ще изготвя и методологи­я за стрес тестове на застрахова­телите, имат шанс да върнат упражнение­то към целта му - да повиши доверието в проверяван­ите сектори. А и да върне доверието в самата КФН, която последните шест години постепенно изпадна в плен на лични и корпоратив­ни интереси.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Новият председате­л на КФН Карина Караиванов­а показа решимост за справяне с наследенит­е проблеми от предшестве­ника й Стоян Мавродиев
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Новият председате­л на КФН Карина Караиванов­а показа решимост за справяне с наследенит­е проблеми от предшестве­ника й Стоян Мавродиев

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria