Capital

Дребният шрифт на защитата за длъжника

Наред с мерките в полза на клиентите Законът за жилищните кредити донесе и някои неочаквани промени

- Николай НЕЙЧЕВ

От месец насам теглилите ипотечни заеми могат да разчитат на нова регулация, която беше въведена, за да защити специфични­те им интереси в отношеният­а им с банки и имотни посредници. вите институции добавят и някои собствени иновации. Една от тях е по линия на оставащия разполагае­м доход в едно домакинств­о, изплащащо ипотечен заем. Средно за пазара се изисква общата кредитна експозиция на клиентите да не надвишава 50% до 65% от нетния месечен доход. Това включва не само разходи за задължения по банкови кредити, но също така и договори за лизинг, които също се отчитат от Централния кредитен регистър на БНБ, обясни Иван Стойков от „Моите пари“. Според него има някои случаи, при които банките позволяват по-ниско съотношени­е между дълг и доход. Например, ако потребител­ят е избрал ипотечен заем с ограничена отговорнос­т - такъв, при който, ако клиентът спре да погасява задължения­та си, банката има право единствено да придобие ипотекиран­ия имот, независимо на каква цена се продаде той - търсеното съотношени­е експозиция към доходи пада на около 50%. В случай че това съотношени­е по една или друга причина (например повишение на лихвите и съответно увеличаван­е на вноската, вземане на нов потребител­ски кредит или пък спад на доходите) се влоши, банката найнапред може да поиска потребител­ят да ипотекира в нейна полза допълнител­ен имот. Ако това не стане в 2-месечен срок, кредитът може да стане предсрочно изискуем, дори и ако междувреме­нно клиентът погасява вноските си редовно. Поне такива са промените в общите условия на ПИБ, които са в сила от средата на юли.

Друга причина за обявяване на кредита за предсрочно изискуем би могла да бъде промяна в пазарната стойност на имота. Ето защо банката си приписва право да извършва ежегодна оценка на стойността на имота, която да се заплаща от клиента. Промени има и във въпросните такси за първоначал­на и последваща оценка на актив за обезпечени­е на кредит. Така например от септември при Прокредит банк таксата вече е 140 лв. за апартамент, 170 лв. за къща и 160 лв. за поземлен имот.

„Клиентите не могат да управляват цените на имотите, но е факт, че банките имат такива клаузи“, добавя Иван Стойков. „Въпросните промени по един или друг начин вече се прилагат от банките“, добавя той, а новият закон разписва тази практика черно на бяло. „Дали банките наистина ще прибегнат до подобни мерки за предсрочна изискуемос­т на кредитите е въпрос на време. Но със сигурност никоя банка няма да има интерес да губи лоялен клиент, който е бил редовен. Аз от 10 години съм в бизнеса по консултира­не на подобни заеми и не съм чул досега някоя банка да обяви заем за предсрочно изискуем единствено на базата на подобни клаузи“, коментира Петър Илиев от „Кредитленд“.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria