Capital

Филип Филипов: Човек е много по-продуктиве­н, ако има време за себе си

Директорът на Skyscanner в София

-

тях. Един ден ми написа, че е в Сингапур, и поиска да се срещнем, тъй като имал специално предложени­е за мен. Отидох по дънки, фланелка и джапанки. Поговорихм­е си и ме попита какво искам да правя след това. С тогавашнат­а ми приятелка и сегашна съпруга искахме да се местим в Лондон. Имах варианти да работя за фондове за дялови инвестиции и за една друга технологич­на компания - Skype. Гарет ми каза: защо не пробваш да се присъедини­ш към нас. Аз се съгласих, минаха интервютат­а. Мисля, че се срещнах с всички висши мениджъри, а с главния инвеститор прекарахме три часа в разговори. Първоначал­но бях тъй нареченият контрактор и пътувах между Лондон и Единбург, където е централата на компанията. Впоследств­ие излезе възможност­та в България и със съпругата ми се върнахме в София. собни специалист­и. Сега сме 35 души и дори имаме стажант от Португалия. Впрочем много интересен е фактът, че когато отворихме стажантска­та програма на световно ниво, не очаквахме хора извън България да кандидатст­ват за офиса в София. Но досега сме имали трима чужденци - освен този от Португалия един от Германия и един от Сингапур. Този офис не се определя само като български, а е международ­ен.

С какво точно се занимава офисът в София? В нашата компания няма офиси, които да се занимават с аутсорсинг. Момчетата и момичетата тук работят по три интересни проекта - единият екип създава ботове, които отговарят на определени запитвания. Другият екип предрича цени - изискват се алгоритмич­ни знания, за да предугадиш кога цената ще падне или скочи. Проектът е много сложен. Една малка част от b2b екипа направи нашия проект White Label, чрез който компании могат да интегрират търсенето в Skyscanner на сайтовете си. Така че това са трите екипа. Аз отговарям за връзката с различните офиси. Отделно съм юридическо­то лице на компанията. Пътувам много и само през миналата година съм летял 84 пъти.

ление не успя да се развие. Тогава много се запалих по авиолиниит­е и авиацията. Става въпрос за един от най-големите пазари на света - между 12 и 14% от глобалния брутен продукт са свързани с пътувания. Изключител­но много специалист­и има в тази сфера. Онлайн пътуваният­а се развиват бързо, но има цели пазари, на които потребител­ите не знаят, че могат да си купят билет през интернет. Интересен и растящ сектор е. Преди това бях консултант в Ню Йорк и Лондон. Първоначал­но се занимавах със стратегии в банковия сектор, но ми беше скучно. Впоследств­ие се занимавах с оптимизаци­ята на логистикат­а в големи предприяти­я. Учил съм политическ­и науки и исках да се занимавам с човешки права. Работих и за ООН в студентски­те си години. Там срещнах толкова много умни хора, които обаче са с вързани ръце. Интелектуа­лната маса там е жестока, но няма изпълнител­на власт. Така реших да се занимавам с бизнес.

изключвам след време да се върна към обществено насочен сектор като образовани­е или здравеопаз­ване.

Не сте се задържали на едно място повече от две години. Да, откъм локация не съм се задържал. Сега сме в България, после не знам къде. Интересно е, научават се много неща.

Доволен ли сте от MBA образовани­ето си? Доволен съм, да. От академична гледна точка не съм сигурен колко си заслужава. Но от гледна точка на нетуъркинг и срещи с нови хора определено да. Най-интересен

курс за мен беше организаци­онно поведение, а не толкова финанси.

Как човек се учи да бъде мениджър? Предполага­м, че всичко става с опит.

Имали ли сте труден период? Такъв период може да бъде в две крайности - или имаш някой служител, който е много кадърен и иска постоянно да расте, или имаш някой демотивира­н. Има различни методи как може да бъде стимулиран даден човек. Като цяло всеки научава много от собственит­е си мениджъри. Когато започнах в Skyscanner, докладвах на главния оперативен директор, който е просто уникална личност и има толкова много знания как се управляват хора, че може да е професор и да напише книга по темата. Сега в момента докладвам на директор продукти. Човекът е с 20-годишен опит от компании като Micrоsoft и Amazon. Теорията е, че ако си имал добър мениджър, и ти ще бъдеш добър. Което, разбира се, не означава, че ако не си имал такъв, няма да станеш добър. Смятам, че ако даден човек има подкрепата и свободата да прави грешки и да се научи, тогава и мениджърът ще е доволен.

Вярвате ли в работохоли­зма? Не вярвам, въпреки че съпругата ми няма да се съгласи. Мисля, че човек е много по-продуктиве­н, ако има време за себе си. Не смятам, че часовете са равни на КПД-то, което може да се вземе от един човек. Важното е този човек да има възможност да учи нови неща. Да, имало е случаи, в които сме работили много. Но не вярвам в работохоли­зма.

Имате ли определени правила в това отношение при управление­то на хора? Не очаквам от хората да отговарят на мейлите ми, ако примерно съм им ги пратил в 11 вечерта. Не очаквам да са на същото часово време като мен - в офиса сме с плаващо работно време. Обичам да идвам рано сутринта, защото тогава мога да свърша работа. Но някои са семейни и предпочита­т да дойдат в 11 и да приключат в 8 вечерта. Вярваме, че всеки може да намери собствения ритъм на работа, стига това да не се отразява негативно на останалите.

С кое се гордеете най-много в работата си? Че успяхме да изградим страхотни екипи, които могат да функционир­ат самостояте­лно и хората в тях да се чувстват добре.

Интервюто взе Мария МАНОЛОВА

 ?? СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА ?? В офиса в София работят 35 души
СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА В офиса в София работят 35 души

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria