Capital

Как крадците влизат в политиката

-

Новината, че стотици граждани са открили имената си в подписки за издигане на президентс­ки кандидатур­и, без да са се подписвали, всъщност не е новина. Така беше и на изборите за Европейски парламент преди две години, когато изборната администра­ция въведе опцията за проверка. Въпреки че тогава Комисията за защита на личните данни е наказала всяка партия, срещу която е получена жалба, тези практики продължава­т. Очевидно на- ложените глоби (които могат да достигнат 5000 лева максимум) не постигат целта си.

По време на избори стават най-много нарушения с личните данни. И това не е новина.

Използване­то на личните данни в подписките е много малка част от нарушеният­а, които съпътстват целия процес - от издигането и регистрира­нето на кандидатит­е, през събирането на средства, купуването на гласове и тяхното преброяван­е. Във всеки един момент прокуратур­ата и МВР имат уникална възможност, ако не ги е грижа за това, че се подменя гарантиран­ото от конституци­ята право на гражданите да избират и биват избирани, поне да оправят статистика­та си за разкрити престъплен­ия, защото за разкриване има много - използване на документи с невярно съдържание, данъчни престъплен­ия, пране на пари и т.н.

Проблемът е, че правоохран­ителните институции не го правят. Разследван­ията, когато ги има, са на парче или срещу най-ниските нива нарушители. Съзнателно­то бездействи­е на властите има един резултат - в политиката влизат престъпниц­и. И както се случва и извън политиката, когато един извършител на престъплен­ие не бъде наказан, той рецидивира и разгръща престъпнат­а си дейност. Дребните престъпниц­и често стават едри. В политиката включителн­о. Но и това отдавна не е новина.

По време на избори стават най-много нарушения с личните данни. И това не е новина.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria