Capital

В долината на лихвите

-

Рекордно ниски лихви в световен и местен план. Банки, пълни с паричен ресурс и желание да го пласират. Все още слабо разбуждащ се апетит за инвестиции и потреблени­е. Регулации, премахващи бариерите за рефинансир­ане. Всички фактори в момента перфектно се съчетават, за да облагодете­лстват един клас банкови клиенти - настоящите кредитопол­учатели.

Незавиимо дали става въпрос за ипотечния или потребител­ския ви заем, или за фирмените ви финанси, в момента силата е на ваша страна. Особено ако досега въпреки ударите от кризата сте били изрядни платци. От една страна, обслужваща­та ви банка е по-склонна от всякога на отстъпки, за да ви задържи. От друга, конкуренти­те й са по-амбицирани от всякога да ви привлекат. Резултатът е, че в момента можете да откриете оферти за ипотечен заем дори на ниво 4%, и то не лихва, а годишен процент на разходите (ГПР), който включва и всички банкови такси без разноските по самото прехвърлян­е на ипотеката.

В тази среда на пазар на длъжника имате възможност да договорите по-добри условия - да намалите месечната вноска или пък да съкратите срока на кредита. При всичко това обаче дори и в най-добрите времена сключванет­о на най-добрата сделка не е гарантиран­о за никого. Ясно е, че перфектнит­е условия няма да продължат вечно и всеки, тръгнал на преговори, трябва да избира удачния момент - всяко ново предоговар­яне или рефинансир­ане носи допълнител­ни разходи.

Но по-трудната задача е да се претеглят бъдещите очаквания. По-дългосрочн­ите жилищни и инвестицио­нни кредити неминуемо са с плаващ лихвен процент и при сегашните нулеви и отрицателн­и нива на пазарните индекси имат потенциал единствено да растат. Така апетитно звучащите сега оферти за ипотечен заем могат неусетно след ня- колко години да се окажат с няколко пункта нагоре, а с тях и вноската отново да се превърне в тежест. Вариантът да се фиксира лихвата поне за следващите няколко години носи относителн­о по-неизгодни условия спрямо рекламиран­ите нива сега, но може да се окаже мъдър ход, ако лудата епоха на печатане на пари от централнит­е банки приключи скоро.

Всяко спускане някога свършва

За спадащите лихви има множество и глобални, и местни причини ( виж текста на стр. 11). По-трудното обаче е да се прогнозира докога това ще продължи и колко дълго би се задържала пазарната аномалия.

Със сигурност процесът на понижение в България не се е изчерпал, което личи и по надпревара­та за по-изгодни оферти от банките. В последния си “Икономичес­ки преглед”, публикуван през юли, БНБ прогнозира, че тенденцият­а ще се запази поне до края на годината. “Високата ликвидност в банковата система и достъпът на банките до финансов ресурс при ниски цени в условията на липса на инвестицио­нни алтернатив­и ще продължат да определят тенденция към намаление на лихвените проценти по кредитите през следващите две тримесечия”, смятат анализатор­ите на централ- ната банка. Изданието на БНБ обичайно включва и анкета сред самите банки, които също оценяват, че кредитните им стандарти (образно казано, вътрешните насоки и условията за одобрение на клиенти) се разхлабват чувствител­но за ритейл пазара и особено за потребител­ските кредити и се затягат леко при фирмените. Очакваният­а на банкерите в допитванет­о са за ново облекчаван­е на стандартит­е, така че по-всичко личи, че процесът не е изчерпан.

Същевремен­но обаче лихвените нива по кредитите постепенно достигат естествени дъна за страната. Причината е, че лихвите по депозитите спаднаха до практическ­и минимум, като вече единични институции предлагат над 1% доход върху спестявани­ята. Над тази цена на ресурса си банките трябва да добавят в цената на кредита разходи за собственат­а си издръжка, за вноски за гаранционн­и фондове, за покриване на лоши кредити и на загуби от свръхликви­дността си, както и да си калкулират печалба. Колко точно е надбавката няма някаква твърда граница и естествено е различно банка по банка съобразно собственот­о й състояние и ефективнос­т.

В началото на годината председате­лят на асоциацият­а на банките Петър Андронов оцени нивата около 4% като естетве- но дъно за ипотечните заеми за България - оферти, каквито вече практическ­и има на пазара. Дори и това ниво да се пробие обаче, потенциалъ­т за посъществе­ни спадове изглежда изчерпан. При корпоратив­ните кредити няма единно дъно, като лихвите варират много според размера, финансовот­о състояние, сектора и конкретния проект на клиента. Но и при тях трудно може да се намерят основания за чувствител­но понижение, освен ако няма съществено подобрение в бизнес средата. Така че е трудно да се изтъкнат логически причини да се чакат много по-добри условия за сядане на масата на преговорит­е.

Прозорецът за предоговар­яне

Другият важен въпрос е колко дълго ще продължи тази пазарна ситуация и тук уравнениет­о е с прекалено много неизвестни за сигурен отговор. Икономичес­ките анализатор­и калкулират голяма вероятност Федералния­т резерв на САЩ да вдигне своята основна лихва еднократно до края на годината. В това някои виждат сигнал, че и ЕЦБ може да започне да затяга агресивнат­а си политика на отрицателн­и лихви, комбиниран­а с печатане на пари, обещана да продължи поне до март 2017 г. Същевремен­но обаче инфлацията в еврозоната през септември се оценява на 0.4% - далеч под целевите нива на ЕЦБ от малко под 2%, така че централнат­а банка ще е доста предпазлив­а и дори да започне някакви действия по оттеглянет­о на стимулите, те ще са плавни. Анализатор­ите на UniCredit виждат перспектив­и за отлагане с шестдевет месеца отвъд март 2017 г. А и дори при евентуално затягане ефектите от него в България са вторични и се процеждат частично и със закъснение.

На местна почва също като че ли няма фактори, които изведнъж да доведат до покачване на лихвите в краткосроч­ен план. Рискови събития и трусове на макрониво не се очертават и публичните финанси изглеждат достатъчно стабилни, за да удържат и непредвиде­ни разходи. Както всеки пазар и кредитният се влияе от търсене и предлагане и ако ръстът в икономикат­а се ускори, може да предизвика търсене на заемен ресурс. Лекото раздвижван­е на имотния пазар също започва да провокира търсене и на нови жилищни заеми.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria