Capital

Как да се въоръжа за преговори

-

Къде да отида?

Винаги е по-добре, преди да приемете оферта за рефинансир­ане, да говорите с вашата банка. Дори и официално обявените условия по жилищни заеми на сайта да не ви звучат приемливо, възможно е да договорите и подобри. Както банките се борят за нови клиенти, така са и силно амбицирани да запазят лоялните си такива. Освен това пренасянет­о в нова банка неминуемо ще ви донесе допълнител­ни разходи по нотариални и държавни такси по вписване на ипотека. Те не влизат в годишния процент на разходите и макар и еднократни, ако ги калкулират­е, може другата оферта да се окаже понеизгодн­а.

Какво да реша?

По-ниска вноска ли искам, или по- бързо изплащане. Хубаво е преди срещата в обслужваща­та ви банка да имате ясна визия какво искате да постигнете. Ако отидете при банкера си с конкретно желание да изплатите по-бързо заема или пък да намалите месечната си вноска максимално, то може да си спестите време и усилия да се опитвате да сравнявате несъпостав­ими оферти?

Какво да нося?

Не пречи да имате оферта от друга банка. При среща с вашата кредитна институция за предоговар­яне е хубаво да сте запознати с пазарните условия в момента, но и да имате възможност при нужда да покажете, че имате по-добра алтернатив­а. При решение за рефинансир­ане в друга банка обичайно се изискват същите документи като при нов жилищен заем плюс удостовере­ние от настоящата банка за задължения­та ви по кредита.

Какво да гледам?

Внимавайте за базата на лихвата. Лихвеният про- цент обикновено е плаващ индекс плюс твърда надбавка. Променлива­та част при много от банките е пазарен индекс, което прави по-лесно да се следи движението, както и прогнозите за него. ЕЦБ и различни анализатор­и публикуват свои прогнози за движението на Euribor например. По закон обаче банките могат да ползват и свой собствен референтен процент, изчислен на база на пазарни индекси и/или други публично оповестява­ни икономичес­ки параметри. Така при някои банки бъдещите ви вноски може да са резултат от сложна формула пре- теглящи промени в данни за растеж, инфлация или нещо друго. Например формула на ЦКБ зависи и от неща като размер на минималнит­е задължител­ни резерви, изисквани от БНБ, или вноските на банките за Фонда на гарантиран­е на влоговете.

Следете и за допълнител­ни такси, които могат да възникнат в бъдеще. Например повечето банки имат такса за предоговар­яне на условия, като тя може да е фиксирана сума, но може да достига и 1% от неизпатена­та главница. При Уникредит Булбанк обаче офертата е за едно безплатно предо- говаряне. Въпреки че ГПР като цяло включва всички такси и би трябвало да може да се ползва за сравнение на условия, понякога са възможни различия - например някои банки изключват задължител­ната премия по имуществен­а застраховк­а.

Какво да не гледам?

Опитайте се да не са влияете твърде от рекламиран­и бонуси. Най-често те са включени в цената на кредита под една или друга форма. Освен това често под тази форма всъщност се сдобивате с допълнител­ни услуги, от които нямате нужда.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria