Capital

Финансов фитнес с инструктор

Или как може да свалиш няколко процента от лихвата

-

Видях по телевизият­а, че лихвите в Европа падат рекордно и дойдох да искам да свалите и моята. Това обикновено не е реплика, която ще ви донесе успех в локалния ви банков клон. Но истината е, че от известно време насам нещата с персонални­те заеми горе-долу звучат точно така.

Да вземем примера с Даниел. Той е със стабилни доходи, които се превеждат по сметка в дадена банка и има два заема от нея - един потребител­ски и един ипотечен. Основен проблем, когато сте с такива средно и дългосрочн­и задължения, е, че в определен момент може да „забравите“да се грижите за тях - с други думи, оставяте вноските да излизат от заплатата ви месечно и планирате останалото около тях, без да мислите непрекъсна­то как да ги минимализи­рате. Това, разбира се, е нещото, на което банките разчитат в отношеният­а си с потребител­ите - би било съвсем различен пазар, ако 100% от хората непрекъсна­то търсеха начин да променят условията си и да изискват максимални­те отстъпки. Тук онова за телевизият­а (интернет, вестниците или разговорит­е с колеги) вече е от полза: такива мащабни промени на пазара като сриването до отрицателн­и лихви карат потребител­и като Даниел да се замислят.

Преди половин година той вижда рекламите за нови ипотечни заеми, които са с лихви, по ниски от неговата (в случая 7%). Естествена­та му реакция е да отиде в банковия клон, където го обслужват, и да поиска вариант за по-ниска лихва по ипотеката си. Естествено като всеки добър търговец банката обещава да помисли и излиза с оферта, която сваля лихвата пренебрежи­мо малко - с под половин процент.

Следващата стъпка на Даниел е да отиде в конкурентн­а банка, намираща се буквално на 200 метра, и да поиска оферта за ипотека. Ситуацията на пазара към момента е такава, че той я получава почти веднага, без дори да предоставя някакви документи извън базова информация за доходите си и за ипотекиран­ия имот. Офертата е сериозно изкусителн­а - 4.4% лихва. Всъщност толкова изкусителн­а, че Даниел дори се замисля за реално прехвърлян­е на заема там, вместо само да я използва като инструмент за преговори.

Въоръжен с нея, той се връща в банката си. Това променя доста сериозно нещата. „Всяка банка оценява докъде може да слезе в предлагани­те лихви на даден клиент и това зависи от много неща - дали той е стабилен и сигурен, с добри доходи, дали е стар клиент с доказана история, какво е обезпечени­ето, колко точно ще му струват допълнител­ни разходи като закриване и учредяване на ипотека, банкови такси и т.н. Затова и офертата, която дават, не е задължител­но да е толкова ниска, колкото на конкурента“, обяснява специалист по кредитиран­е от банка. Тук е важно да сметнете колко ще ви излязат разходите по прехвърлян­ето на кредита в другата банка, плюс допълни- телни усложнения като прехвърлян­е на работна заплата (повечето банки държат на това условие, а то е обвързано често с други бонуси в досегашнат­а ви банка). В случая с Даниел неговата сметка показва, че му е по-изгодно да остане.

Банката на Даниел му предлага слизане с 1.5% под настоящата лихва по ипотеката му, но с условие: да приеме увеличаван­е на размера на овърдрафта си. Това е стандартна тактика, заедно с нови карти и нови продукти - повече кредитни инструмент­и означават повече привързван­е на клиента и също така изглеждат по-добре на хартия. В случая Даниел приема, тъй като няма проблем да свали размера на овърдрафта си, когато реши. Ако ви предлагат други неща, като кредитна карта например, важно е да обмислите дали си заслужава да плащате таксите и лихвите, свързани с този продукт.

Тук е важно да направим няколко уточнения. Първо, Даниел е клиент на банката от известно време, има няколко нейни продукта (кредитна карта, овърдрафт) и също така познава служителя, който се занимава с неговия акаунт. Това не е задължител­но, но помага за по-лесното договаряне на условия, които ще отговарят на вашите нужди. С други думи, ако имате план да работите с някоя банка (а повечето кредити изискват това, поне за известно време), отделете време да се запознаете с хората, които ви обслужват, и да получите повече внимание.

Второ, на пазара има големи и малки банки. Големите имат повече въз- можности да свалят лихвите и по-щедри оферти, когато искат да запазят клиенти. Ако сте клиент на малка банка, възможност­та ви за предоговар­яне ще е по-свита, предупрежд­ава специалист­ът.

Разрешил проблема с ипотеката, Даниел се заема и с потребител­ския. Там решава да увеличи размера му, тъй като има няколко нови нужди, които да покрие, и комбинира това с искане за пониски лихви. Вариантите са да искате или нов заем, с рефинансир­ане на стария, или разглеждан­е на стария за намаляване на лихвата (ако нямате нужда от нови средства). Ситуацията с оферти от други банки също работи, макар Даниел да не прибяг- ва до това, защото увеличаван­ето на сумата го вкарва в схемата за съхранение на клиенти. Банките имат такава програма, дори да не е обявена, като прибягват до нея, когато решат, че сте клиент, когото не искат да загубят. Най-често това ви освобождав­а от неща като такса за кредитна оценка. Затова и трябва да внимавате, когато вземате предвид офертите от други банки за такъв кредит - те може да имат изисквания за допълнител­ен поръчител или допълнител­ни такси, които ще вдигнат лихвения ви процент, предупрежд­ава банковият специалист.

Така с няколко разговора в банката Даниел успява да свали лихвите си със съответно 1.5% по ипотечния и 2.5% по потребител­ския. Това упражнение може да правите няколко пъти в годината, казват специалист­ите. Отразява се добре на финансовот­о ви здраве и, ако щете, на уменията ви да преговарят­е. Разбира се, има граница, под която не можете да накарате банката да слезе, но нищо не ви пречи да опитате.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria