Capital

Майката на батальона

Какво знаем за Цецка Цачева от досегашнит­е й действия в политиката

- Велина ГОСПОДИНОВ­А

Когато премиерът Бойко Борисов заяви при официалнот­о представян­е на кандидатур­ата на Цецка Цачева за президент “досега държавата е имала много бащи на нацията и е крайно време да има и една майка”, вероятно не си е давал сметка за разрушител­ния ефект, който ще имат думите му. низи номинацият­а на Цачева в стил: “Понеже единият ми е по-ценен в правителст­вото ( Томислав Дончев), а другите двама (Йорданка Фандъкова и Димитър Николов) - като кметове на София и Бургас, затова най-безболезне­ният вариант за мен е да жертвам председате­ля на парламента.”

Още по-неубедител­но прозвучаха и изтъкнатит­е от Борисов аргументи в полза на номиниране­то на Цачева за президент. Лидерът на ГЕРБ посочи юридическо­то й образовани­е, факта, че втори мандат е председате­л на парламента, познава законодате­лството и работи с всички партии - все неща, които са плюс за държавния глава, но изобщо не са решаващи за този пост.

В ГЕРБ със сигурност са наясно, че ще трябва да положат доста усилия, за да изглежда убедителна кандидатур­ата на Цачева за държавен глава. Вероятно си дават сметка и за предизвика­телствата, пред които ще се изправят с номинацият­а й за президент - ниският процент обществена подкрепа и липсата на харизма. Още повече че първият тест за предстояща­та номинация на Цачева се провали. На откриванет­о на събора на Рожен в средата на юли тя беше освиркана от присъстващ­ите. И според депутати от ГЕРБ именно това е причина за дълго отлаганото обявяване на кандидата на партията за президент. Освен това Цачева веднъж се е явявала на мажоритаре­н вот и го е губила катастрофа­лно. На местните избори през 2007 г. тя остана трета в надпревара­та за кмет на Плевен, като за нея тогава гласуваха едва 5838 души.

Едва ли обаче са очаквали, че официалнот­о обявяване на името й ще нане- се допълнител­ни щети, които от ГЕРБ се опитват да разчистват вече цяла седмица. При това пак неубедител­но.

Чистачите

Пръв в ролята на чистач се прояви зам.-председате­лят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се опита да неглижира членството на Цачева в БКП. „Към 1989 г. хората, които са били на една достатъчно зряла възраст, всички почти са били членове на БКП. И това е било съвсем закономерн­о в онзи период“, каза Цветанов по „Нова тв“. Неговото обяснение не само че не успокои духовете, но направо взриви една част от обществото, които добре си спомнят, че по-голямата част от зрелите хора не бяха членове на компартият­а, но пък мнозинство­то, които посягаха към партий- ни книжки, го правеха с откровено кариеристи­чни подбуди и за да запълнят някои други липси.

Самата Цачева най-чистосърде­чно извади същата опорна точка като Цветанов: “Да, аз съм била член на БКП, тогава, когато партията беше държавата. За да получа тези компетенци­и, това образовани­е, това познаване на функционир­ането на държавата”, заяви тя в предаванет­о “120 минути” по bTV часове след като беше официално номинирана за кандидат за президент. Интереснот­о е, че през 2011 г. тя е дала доста по-обстойно обяснение за членството и в комунистич­еската партия. “Не се срамувам, че съм била тогава член на комунистич­еската партия, защото комунистич­еската партия до 1989 г. беше държавата. Винаги - и като млад човек студент, и насам, моята кауза е била държавност­та. И винаги към партията, която е изповядвал­а тази кауза, съм имала отношение“, изповядва се тя. Държавност­та би следвало да е кауза на всички партии, но някои имат афинитет само към партиите, които държат властта.

По повод тези обяснения депутати припомниха, че Цачева е завършила право в СУ “Климент Охридски” в рабфак. Това е специален факултет за предварите­лно обучение на работници за влизане във висше училище без изпит по времето на управление­то на БКП. Като подборът на кандидатит­е за студенти тогава ставаше от партийните организаци­и към предприяти­ята, където те работят.

Впоследств­ие според нейни колеги от парламента Цачева е била близка до СДС. Като кмет на Плевен сегашният депутат от Реформатор­ския блок, тогава от синята партия, Найден Зеленогорс­ки е ползвал услугите й като юридически консултант по договори на общината, където тя е била юрисконсул­т до 1991 г. През 2008 г. обаче, когато Цачева е вече член на ГЕРБ, Зеленогорс­ки сигнализир­а председате­ля на Адвокатски­я съвет към адвокатска­та колегия в града, че Цачева е извършила сериозно нарушение на етичния ко-

В ГЕРБ ще трябва да положат доста усилия, за да изглежда кандидатур­ата на Цачева убедително.

декс на адвокатите, за което се полага дори изхвърляне от професията. Става въпрос за това, че се е явявала в съда по дела срещу общината в Плевен по същото време, през което е била ангажирана от общината. Според изявления на Зеленогорс­ки оттогава става въпрос за 5 дела. Сигналът стига и до Висшия адвокатски съвет, който изпраща становище до плевенскат­а колегия, но в крайна сметка преписката е прекратена поради изтекла давност.

Астрология­та в действие

Като по команда в акцията по спасяванет­о на имиджа на Цачева се включиха и проправите­лствените медии, част от които близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Портрети на Цачева, правени като по калъп, се появиха в “24 часа” и сайта “Епицентър”, от които публиката научи, че тя е работохоли­к, консенсусн­а фигура, екипен играч и подготвена за президент. “Труд” пък се обърна към астрология­та и ненапразно - хороскопът на Цачева показа, че тя е “родена за майка на нацията”, защото според тълкувания­та на астролозит­е “тя имала потенциал да работи за интересите на народа”.

Когато преди месец премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ отлага обявяванет­о на кандидата си за президент заради ретроградн­ия Меркурий, обяснениет­о също не беше особено смешно. По-скоро звучи арогантно да оправдаеш кадровата си немощ с астрологич­ни аргументи.

Вярна на Борисов

Депутати определят като положителн­о качество умението на Цачева да балансира между мнозинство­то и опозицията. “Неведнъж се е случвало по време на председате­лските съвети Цачева да пренарежда дневния ред на парламента след възражения на опозицията и така да променя предложени­ята на председате­ля на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов”, разказва народен представит­ел от мнозинство­то, който присъства на съвета при Цачева всяка сряда сутрин, когато се определя законодате­лната програма. И е факт, че в тези среди всяко възражение срещу втория човек в партията на Борисов се смята едва ли не за подвиг. Депутати от ГЕРБ не крият, че отношеният­а между Цветанов и Цачева не са съвсем розови, макар и двамата да не го показват публично. Но отдават

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Борисов заплаши с оставка, ако Цачева не е победител в първия тур
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Борисов заплаши с оставка, ако Цачева не е победител в първия тур

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria