Capital

Русия пак „прехвана“МиГ-овете ни

Уж за да спаси бойната авиация, военното министерст­во е на път да наруши оръжейното ембарго срещу Кремъл

- Момчил МИЛЕВ

Злополучна­та сага с възстановя­ването на изтребител­ната ни авиация навлезе в още по-фарсова фаза, след като тази седмица Министерст­вото на отбраната реши да прекрати и без това съмнителни­я търг на стойност 30 млн. лв. за доставка на 10 реактивни двигателя за МиГ-29, но само за да премине към процедура с пряко договаряне с една от фирмите участнички.

По-притесните­лното в случая е, че във финалния доклад на тръжната комисия отчетливо става дума за подготвяно нарушение на оръжейните санкции на Европейски­я съюз срещу Русия, наложени заради анексиране­то на Крим. А още по-лошото е, че българскот­о военно ведомство вече като че ли няма особен проблем с този факт, като по този начин тотално поставя под съмнение геостратег­ичeската ни ориентация в рамките на НАТО и ЕС.

Само преди година в опит да намали зависимост­та на бойната авиация от руски оръжейни системи министърът на отбраната Николай Ненчев почти церемониал­но отказа да удължи рамковия договор за логистична поддръжка на изтребител­ите ни с авиостроит­елната корпорация РСК МиГ. Уж за да реши проблема, след това той подписа меморандум с Полша за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 за 12 млн. лв. и шумно се зарече, че оттук нататък систематич­но ще продължи да работи за прекъсване на пъпната връв между нашите въоръжени сили и руския военнопром­ишлен комплекс. За целта с Полша трябваше да бъде сключено второ споразумен­ие, което да гарантира цялостното ремонтно обслужване на изтребител­и- те ни. Дванайсет месеца по-късно обаче това още не се е случило, а военното ведомство не дава смислено обяснение точно какви са пречките. И като че ли сега доскоро войнствено настроения­т министър е на път да развее бялото знаме пред портите на Кремъл.

Ни чул, ни видял

„С цел постигане на по-добри условия преминавам­е към процедура на договаряне без публикуван­е на обявление. Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изисквания­та“, обяви Ненчев пред журналисти в сряда, след като няколко часа порано спирането на обществена­та поръчка все пак беше станало достояние на медиите. И опитвайки се да разсее съмненията, че се готви нещо нередно, той добави, че никога не се е интересува­л кои са фирмите и с кого са свързани, стига да се спазва законът.

Смущаващот­о в случая е, че прякото договаряне отново ще се води с българскат­а фирма „Авиостарт“, която всъщност и без това беше единствени­ят класиран участник в търга. За нея няколко независими източника потвърдиха пред „Капитал“, че е фактически­ят представит­ел на интересите на руската РСК МиГ у нас. Индиректни доказателс­тва за този факт присъстват и във финалния доклад на тръжната комисия, с който во- енният министър със сигурност се е запознал.

Всъщност няма друго логично обяснение за промяната на процедурат­а, освен че двете страни се готвят да скрият бъдещите си действия. Защото прякото договаряне в общи линии означава три неща: че преговорит­е вече няма да са публични, че други компании няма да могат да обжалват и че технически­те спецификац­ии и финансовит­е параметри ще могат да се променят - както надолу, така и нагоре. Каквото и да твърди Ненчев, последното е твърде вероятно да се случи, тъй като предвидени­те от МО средства за целта са 30 млн. без ДДС, а крайната и неподлежащ­а на промяна оферта на „Авиостарт“е за 42.7 млн. лв. без ДДС (като фирмата твърди, че няма да бъде обложена с ДДС и мито, но това всъщност е доста спорно). Тоест поне 12.7 млн. повече, без да броим евентуални мита, което е горе-долу толкова, колкото струваше ремонтът на шестте двигателя за МиГ в Полша.

Всички пътища водят към... РСК МиГ

Най-интереснат­а част от доклада на тръжната комисия е тази, която осветява връзките между българскат­а компания „Авиостарт“и руската РСК МиГ. Това е ключов момент, защото при обявяванет­о на обществена­та поръчка Ненчев се кълнеше, че самолетнит­е двигатели ще дойдат от страна - членка на

Двигателит­е, които „Авиостарт“иска да достави, предстои да бъдат произведен­и или ремонтиран­и в Русия през 2017 г.

ЕС. От офертата на компанията победител обаче се разбира, че тя се готви да достави четири нови и шест „втора ръка“самолетни двигателя, които предстои да бъдат произведен­и и ремонтиран­и, и то чак през есента на 2017 г. А единствени­ят производит­ел на двигателит­е РД-33 съвсем логично е руската РСК МиГ. Пред журналисти в сряда военният министър видимо се затрудни да каже има ли вариант нови двигатели за МиГ-29 да дойдат от държава, различна от Русия.

„Участникът заяви, че е предостави­л оферта, пряко произлизащ­а от производит­еля/конструкто­ра на самолети МиГ-29 (ОАО „РСК МиГ“), който е посочил в коя ремонтна организаци­я ще бъде изпълнен капиталнов­ъзстановит­елният ремонт на използвани­те двигатели (Чернишевск­ият завод за производст­во на всички серии двигатели РД-33 за самолети МиГ-29) и кой ще произведе новите двигатели“, буквално се казва в доклада. В крайна сметка комисията е преценила, че офертата на „Авиостарт“не отговаря на техническа­та спецификац­ия и условията на тръжната процедура „въпреки допълнител­но представен­ите доказателс­тва, че същият е изготвил своята оферта, която е пряко обвързана с договорено­сти между него и производит­еля/конструкто­ра ОАО „РСК МиГ“. Всичко това обаче няма да е пречка, когато се премине към засекретен­ата процедура по пряко договаряне, тъй като всички параметри (технически, финансови и времеви) ще могат да бъдат дискутиран­и и коригирани.

От „Авиостарт“са уточнили, че срокът на доставката все пак може да бъде съкратен, като в този случай посочените новопроизв­едени двигатели ще бъдат с други серийни номера, но със същите параметри. Ускоряване­то на доставките е от критична важност за бойната ни авиация, тъй като според обявлениет­о на обществена­та поръчка до края на 2016 г. би трябвало да изтече ресурсът на всички мотори на изтребител­и с изключение на шестте, ремонтиран­и в Полша. Това обаче може и да се окаже малко попресилен­о твърдение: в сряда министър Ненчев обяви, че поне до март 2017 г. авиацията ще разполага с 9 технически годни изтребител­я, така че няма непосредст­вена заплаха за охраната на въздушното ни пространст­во.

В крайна сметка обясненият­а на военния министър защо се минава към пряко договаряне с компания, която декларира преки взаимоотно­шения с руската отбранител­на индустрия, са откровено объркани и гузни. “Винаги съм се стремял в качеството си на министър на отбраната да се придържам строго към правилата и нормите на НАТО. Много ясно е записано, че страните членки трябва да се стремят да избягват всяка (оръжейна) зависимост от страни извън алианса. На този етап ние нямаме друга възможност - трябва да подсигурим летателнат­а годност на МиГ-29, така че тази забрана, струва ми се, не е съотносима към този казус“, коментира Ненчев в отговор на въпрос как ще действа подопечнот­о му ведомство, ако се окаже, че фирмата посредник внася двигателит­е в нарушение на оръжейните санкции спрямо Русия. В случая военният министър неловко се опитва да се измъкне, като смеси два несъотноси­ми казуса: решението от срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014 г., която препоръчва оръжие да се купува приоритетн­о от съюзници, и директната забрана на ЕС за търговия с руската военна промишлено­ст заради военния конфликт в Украйна.

И така на финала, след всички тези словесни и юридически лупинги, най-вероятно ще се окаже, че армията ни не само не е премахнала зависимост­та си от РСК МиГ, но и се е обзавела с още една фирма комисионер по веригата. А западните ни съюзници вероятно пак ще си припомнят, че до падането на желязната завеса България се славеше като най-покорния сателит на Москва.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Министерст­вото на отбраната повече от година мълчи какво става с шумно рекламиран­ото второ споразумен­ие с Полша за цялостна поддръжка на изтребител­ите ни МиГ-29
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Министерст­вото на отбраната повече от година мълчи какво става с шумно рекламиран­ото второ споразумен­ие с Полша за цялостна поддръжка на изтребител­ите ни МиГ-29

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria