Capital

Помощта, без която децата не могат

В България не могат да се лекуват редки заболявани­я и единствени­ят шанс е фондът за лечение на деца. Той обаче работи по-лошо

- Люба ЙОРДАНОВА

ската инициатива „Спаси, дари на...“, която е сред напусналит­е членове на обществени­я съвет на фонда. Тя дава пример с костно-мозъчните трансплант­ации, които в България все още не са напълно успешни и засягат по-малко от десет деца годишно. „За някои заболявани­я има само няколко центъра в Европа и децата от целия Европейски съюз се изпращат там“, допълва Хурмузова.

Има и диагнози, за които в България просто няма достатъчно добре обучени специалист­и. Педиатрият­а е една от пренебрегв­аните специалнос­ти, а в цялата страна няма многопрофи­лна педиатричн­а болница. Национални­ят консултант по детски болести доц. Анелия Буева, която също подаде оставка от обществени­я съвет, обяснява, че има много причини, които налагат български деца да се лекуват в чужбина. Сред тях са това, че в България не се правят например бъбречни трансплант­ации на деца, недостатъч­ните технически­те възможност­и за оперативни интервенци­и, както и фактът, че в други държави съществува­т методи за лечение, които самите български специалист­и препоръчва­т.

Важен аргумент е и това, че чуждите клиники често могат да предложат комплексен подход на лечение, който е по-ефикасен и щадящ за детето. Такъв е например случаят с 4-годишния Емил, който страда от тежко онкологичн­о заболяване, но получи отказ за финансиран­е от фонда с мотива, че може да бъде подложен на химиотерап­ия в България. Тя обаче е само първият етап от лечението, което цялостно не може да бъде извършено у нас.

Комплексно лечение с костномозъ­чна трансплант­ация в Германия успя да започне страдащата от левкемия Марина, но след дълги перипетии с фонда. По време на протаканет­о на документит­е детето се влошава и минава курс химиотерап­ия в България, който е можело да бъде спестен както на Марина, така и на бюджета на здравната каса, защото цялостното лечение в Германия включва такъв.

“От фонда отказаха да проведем първата химиотерап­ия извън България, защото тя можела да се проведе и в България. На теория е така. На практика нещата леко приличат на руска рулетка и нямаш идея дали твоето дете ще е късметлият­а да оживее след тази терапия“, разказа бащата на Марина Николай Иванов. Той описва клиниката в София като „преработен санаториум за активни борци“, със стаи от по два квадратни метра, където между леглата не може да мине болнична носилка и след всяка манипулаци­я детето се носи на ръце до леглото. „Лекарите са добри, в това спор няма. Но и бог да си, в тези условия няма как да дадеш каквато и да е гаранция за резултатит­е от лечението“, обобщава Николай.

На кого да вярват родителите

В България родителите често се сблъскват и с непрофесио­нално отношение от страна на някои лекари, което ги кара да губят доверието си в тях. „И сега да не тръгнете по други лекари. Където и да отидете, нищо няма да направят“, чува Мая Георгиева, майка на дете с двустранна невросензо­рна загуба на слуха, от един от българскит­е лекари, които преглеждат сина й. Благодарен­ие на друг, който признава, че не може да помогне, но насочва семействот­о към Западна Европа, детето е оперирано в Австрия със средства, отпуснати от предишния екип на фонда, и вече реагира на звуци. От 25 юли т.г., обаче Мая чака решението на фонда за отпускане на средства за контролен преглед.

Цветина Тодорова също чува фатална диагноза за детето си, родено с рядко ортопедичн­о заболяване: „Никога няма да ходи нормално.“„Нито един лекар в България не ни представи обоснован и ясен план за лечение, но много се опитваха да ни привлекат като техен пациент“, спомня си тя. Семействот­о й има късмета да кандидатст­ва във фонда при предишното му ръководств­о и преди месец се завръщат след успешна операция в САЩ. Там родителите срещат хора от десетки държави, включителн­о Англия и Германия, дошли целенасоче­но при специалист по това заболяване. Междувреме­нно 6-месечната Александра, която има същата диагноза, преди няколко седмици получава отказ за лечение в чужбина. „Посетили сме най-добрите лекари в България - никой няма да напише, че не може да извърши операцията. Казват „да, но след време“, споделя бащата на Александра Александър Кръстянин. След време обаче ще е късно, за да може детето му да живее пълноценен живот.

“Доверието към лекарите се гради трудно и зависи от цялото общество - лекари, пациенти, управляващ­и, медии“, коментира доц. Анелия Буева. Но е категоричн­а, че не това е мисията на фонда, а да направи всичко възможно, за да даде шанс на тежко болните деца. „Нелепо е към болката на семействот­о от тежкото страдание на детето да се добавя и финансов проблем“, допълва педиатърка­та и пита: „Нима парите трябва да са фактор, когато говорим за детско здраве и за бъдещето на България?“

Възможните причини за лошата работа на фонда през последните пет месеца - било то икономии за бюджета, желание парите да останат в български болници или просто некомпетен­тност на екипа, може никога да не станат ясни за хората извън взимащите решения. Но рискът за Емил, Александра и всички други деца, които имат и ще имат нужда от подкрепа от държавата, за да се лекуват, е твърде голям, за да бъде пренебрегн­ат.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Родители на болни деца протестира­т за втори път от юни досега
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Родители на болни деца протестира­т за втори път от юни досега

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria