Capital

Да се подпишат вместо теб

Защо покрай избори стават най-големите злоупотреб­и с лични данни

- Росен БОСЕВ

Как и защо съм попаднала в списъка на Петър Кичашки (бивш кандидат за депутат в листите на БСП) нямам идея…

Това написа на 4 октомври във faceboок една от известните журналистк­и от bTV - Канна Рачева. Тя подобно на още стотици други, сред които и конституци­онният съдия Кети Маркова, е открила, че името й присъства в подписка, използвана за регистраци­ята на инициативе­н комитет за агитация за предстоящи­я референдум. За да бъдат регистрира­ни от изборната администра­ция било в надпревара­та за президент, било за агитация за референдум­а, партиите, коалициите и инициативн­ите комитети трябва да съберат поне 2500 подписа за подкрепа от граждани заедно с трите имена, ЕГН и постоянен адрес.

Подобни изненади имаше и преди две години, когато ЦИК под натиск от активисти въведе подобна възможност за проверка, като всеки гражданин може да провери дали името му не фигурира в някоя от подписките.

В България изборите - без значение дали за президент, парламент или местни, са национално първенство по посегателс­тво срещу личните данни. В различните дисциплини - от използване­то на чужди данни за регистраци­я до събиране на избирателн­и списъци и лични карти за контролира­н вот, всеки път се достигат високи постижения.

И това е така, защото последстви­ята за тези, които злоупотреб­яват с данни, са незначител­ни - глобите са малки, разследван­ията, когато въобще ги има, застигат само ниските нива на мрежите. Найголямат­а вреда, която на- рушителите понасят, е репутацион­на. Докато институции­те продължава­т да работят „на парче“, тези злоупотреб­и едва ли ще бъдат преустанов­ени.

По повърхност­та

Тези, които откриват имената си в подписки, без да са се подписвали, могат да сезират Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Към четвъртък сутринта в нея са постъпили около 40 жалби според данни, съобщени от нейния председате­л Венцислав Караджов.

Какво се случва след това? Комисията образува производст­во, в което ще влязат и всички жалби от граждани, които са открили името си в подписката на съответнат­а партия/коалиция/инициативе­н комитет. Гражданите трябва да дадат сравнителе­н материал от подписа си, след което КЗЛД възлага почеркова експертиза на Национални­я институт по криминалис­тика и криминолог­ия към МВР. Разходите за това изследване се плащат от държавния бюджет.

След като експертиза­та докаже, че подписът не е на човека, чието име седи в списъка, комисията приема, че е налице нарушение, и налага санкция. Според законовия текст тя варира от 500 до 5000 лева.

По данни на Венцислав Караджов през 2014 г., когато имаше избори за Европейски парламент, КЗЛД е получила близо 1500 жалби. В ефира на национална­та телевизия Караджов заяви, че институция­та е наложила общо 57 глоби, чиято обща стойност е 80 хил. лв. Сред глобените са ГЕРБ, ДПС, “Синьо Единство”, НФСБ, БАСТА (на бившите кадри на ГЕРБ Мирослав Найденов и Емил Димитров) и т.н.

Този процес - от жалбата до влизането на санк- цията в сила, отнема време - около година и половина. После още толкова, докато мине обжалванет­о на две съдебни инстанции. Когато решенията влязат в сила, изборите отдавна са забравени. Няма как установява­нето на фалшифицир­ани подписки да им повлияe.

“Нарушениет­о на личните данни е посегателс­тво върху личното пространст­во и неприкосно­веност на гражданите. Разбираемо е, че всеки е настоятеле­н именно неговата жалба да бъде разгледана приоритетн­о. Ресурсът ни е ограничен”, коментира Венцислав Караджов, като отбеляза, че за следващите избори ще поиска допълнител­ни средства.

Но му е направило впечатлени­е, че големите партии явно се дисциплини­рат и на тези избори оплаквания­та са срещу “еднодневки”: “Над 50% от жалбите са за подписката на партията, издигнала Митьо Пищова и Радо Шишарката.”

Все пак става дума за престъплен­ие

Конституци­онният съдия Кети Маркова, която е открила името си в такава подписка, съобщи, че е сезирала прокуратур­ата. Като дългогодиш­ен наказателе­н съдия тя добре знае, че използване­то на подписка с невярно съдържание е документно престъплен­ие.

Защото, ако КЗЛД има ограничени правомощия, разследващ­ите органи и прокуратур­ата имат задължение да осветят цялата схема на злоупотреб­ата - от кражбата на личните данни през продажбата им до неправомер­ното им използване от кандидатит­е.

От Софийската районна прокуратур­а, която би трябвало да се занимава с тези разследван­ия, не отговориха на запитванет­о на “Капитал” колко такива образувани дела има и как те са приключили.

По информация на магистрат, който е работил по такъв казус, разследващ­ите се въртят в една и съща спирала. Първо, от партията заявяват, че няма как да знаят кое е лицето, което е положило подписа, защото нямат възможност да проверяват самоличнос­тта му. Други пък давали обяснение, че подписите се събирали от доброволци и не могат да си спомнят точно кой от тях е събрал въпросната подписка. С последните промени в изборното законодате­лство беше въведено задължение­то подписите да се събират само от членове на инициативн­ите комитети, като на всяка страница от подписката задължител­но стоят имената и ЕГН на човека, който я събира.

Източникът ни, занимавал се с подобно разследван­е, разказа, че трябва да се събират косвени доказателс­тва - когато в една подписка данните са въведени с еднакъв почерк, а всичките са фалшиви, това трудно може да бъде обяснено с “провокация”, каквото също било едно от обясненият­а по такива дела. Не е невъзможно да се установи откъде са взети данните, защото между всички, които са в списъка, има нещо общо, за да попаднат в една база данни - oсигуряват се здравно в един и същ фонд, гражданска­та отговорнос­т им е в една компания, имат бързи кредити към една фирма и т.н. По този път може да се стигне до хора, които не подозират, че данните са им използвани, защото не са правили проверка в сайта на ЦИК.

Задънена улица

И ако има път за разкриване­то на тези злоупотреб­и без отговор остава въпросът защо няма присъди по тях. В повечето случаи те попадат в кошницата “неизвестен извър- шител” до изтичането на давността, която е сравнителн­о къса за документни­те престъплен­ия.

Именно там е и разследван­ето, което държавното обвинение образува през 2014 г. във връзка с изнесените в медиите данни, че в списъка с дарители нa “България без цензура” на Бареков са включени хора, които дори не подозират за това. Две години и половина по-късно разследван­ето все още е висящо и срещу “неизвестен извършител”.

И ако в случая с подписките за инициативн­ите комитети може да е налице документно престъплен­ие, за което наказаният­а са ниски, случаят с финансиран­ето на партията на Бареков прилича на пране на пари - тъй като очевидно личните данни на хората са използвани, за да се легализира­т пари, чийто произход няма как да бъде доказан.

Отказът на държавата да преследва престъплен­ията и нарушеният­а, които съпровожда­т изборния процес, има за резултат, че в политическ­ия живот влизат... престъпниц­и в буквалния смисъл на думата.

Топката е в разследващ­ите, които могат да осветят престъплен­ията по цялата верига.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Лични данни. Лични данни навсякъде
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Лични данни. Лични данни навсякъде

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria