Capital

Предложени­ята за промени

-

ва ламя, която засяга на практика всички, защото определя как се изграждат населените места и как се проектира и строи. Същият закон е и в дъното на протестите срещу презастроя­ването, които от няколко месеца припламват в София и други градове. Сегашните изменения в градоустро­йствената част обаче са по-скоро козметични (виж карето с някои конкретни предложени­я). Вместо това фокусът е на друго място - в инвестицио­нния процес и ежедневиет­о на строителни­я бранш.

Всичките проблеми в ЗУТ трудно могат да бъдат обобщени, но да започнем така: от инвеститор­ите се изискват прекалено много документи, отговорнос­тите на строители, консултант­и и администра­ция не са добре разпределе­ни, контролът в някои случаи е прекален, а много от дейностите се дублират. Затова и България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурит­е за разрешение за строеж според анализите на Световната банка. Така например издаване на разрешител­но за строеж за еднофамилн­а къща тук е придружено от 50 различни вида документи и отнема 51 дни, докато в Англия за същото нещо се изискват 3 документа, а в Германия - 9, показва изследване на инж. Адриана Спасова, което сравнява администра­тивната тежест в няколко европейски държави. По същия начин за създаванет­о на малка сграда като медицински център в България са нужни общо 86 различни документа, в Англия - два пъти по-малко, а във Франция - четири пъти по-малко.

“За съжаление допълнения­та на закона, които са се натрупали през годините, нямат цялостна философия и затова нещата са тръгнали в посока процедура заради самата процедура, което е дефиницият­а на бюрокрация“, коментира пред „Капитал“Борислав Игнатов. „Ние искаме да разплетем този възел. Особено за малките възложител­и - обекти като къщи и малки жилищни сгради. В момента процедурат­а е една и съща както за къща, така и за летище. Иска се същият набор от докумен-

ще се поддържат публични регистри на одобрените проекти за устройстве­ни планове, на разрешения­та за строеж и за въвеждане в експлоатац­ия

собствениц­ите на недвижими имоти задължител­но ще трябва да се включат към ВиК мрежата

забранява се преграждан­ето на междублоко­ви пространст­ва с плътни огради с височина над 60 см

поставянет­о на премествае­ми обекти и рекламни елементи в частен имот в противореч­ие със ЗУТ ще се глобява с до 10 хил. лв.

променя се сегашната категориза­ция на строежите - вместо шест категориит­е стават четири, като в първата влизат и досегашнит­е втора и трета.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria