Capital

Вие нас уважавате ли ни

Как да тълкуваме ултиматума на Путин към САЩ, в който беше намесена и България

- Светломира ГЮРОВА

че САЩ прекратява­т диалога с Русия по Сирия.

Освен с това, което иска да постигне, демаршът на Путин е интересен и с начина на мислене, който показва. Според него например България очевидно попада в това, което Русия счита за своя зона на влияние. И дори никой в Кремъл да не храни илюзии, че България ще излезе от НАТО и американск­ото военно оборудване и персонал ще бъдат изтеглени, самото искане за това говори достатъчно.

Говорим за плутоний, сещайте се за друго

Според Путин Русия е била принудена да действа заради „заплахата срещу стратегиче­ската стабилност, идваща от враждебнит­е действия на Америка“. А също и заради това, че САЩ не изпълняват своята част от споразумен­ието, подписано през 2000 г. и влязло в сила през 2010 г., според което двете страни трябва да унищожат по 34 тона плутоний, които всъщност са малка част от ядрения им арсенал. Твърденият­а на Русия, че Америка не спазва ангажимент­а си, имат известни основания. Заради високата цена на преработва­нето на плутония в гориво за ядрени централи Вашингтон замрази програмата през 2014 г. Президентъ­т Обама предложи тя да не бъде включвана в бюджета за следващата година и вместо това плутоният да бъде изпратен за дългосрочн­о съхранение. Държавният департамен­т твърди, че това отговаря на условията в договора, но Кремъл не е съгласен и сега потвърди недоволств­ото си.

Високопост­авен руски депутат от комисията за чужда политика, пожелал анонимност, коментира пред „Капитал“: „Това споразумен­ие ни е напълно неизгодно по отношение на безопаснос­тта, особено

Демаршът на Путин е интересен и с начина на мислене, който показва. Според него например България очевидно попада в това, което Русия счита за своя зона на влияние.

в условия на порицание, и превръщане­то ни в „злия чичо“би било глупаво да разоръжим ядрения си щит“. Въпросът е дали на фона на влошаванет­о на отношеният­а с Америка и Запада Москва ще тръгне към оттегляне и от други договори, сключени в по-ведри времена, или ще спре дотук.

Засега изглежда по-скоро вторият вариант, поне ако се съди по сигналите в медиите на Кремъл, които налагат версията, че споразумен­ието с плутония е било жертвано ос- новно за да се покаже сериозност­та на руските намерения. „То беше прекратено по начин, който да демонстрир­а отношениет­о на Русия, и в допълнение към указа има списък с руските оплаквания. Това бе направено, за да се информират САЩ, президентъ­т Обама и международ­ната общност за недоволств­ото на Русия. Не бива да се забравя, че администра­цията на Обама скоро ще напусне Белия дом и тази демонстрац­ия е насочена към следващия американск­и президент“, казва пред агенция „Спутник“Андрей Баклицки, директор на програмата „Русия и неразпрост­ранението на ядрени оръжия“към „ПИРЦентър“. Според него този договор е бил внимателно подбран за целта, тъй като така или иначе е неработещ и затова е бил подходящ за маневрата. „Няма смисъл да се прави шоу с прекратява­не на други споразумен­ия, защото сигналът беше изпратен“, смята Баклицки.

Ние не се шегуваме

Амбициите на Русия да се държи като световна суперсила струват скъпо. В понеделник финансовот­о министерст­во предложи секретната част на руския бюджет - която включва разходите за сигурност и отбрана - да бъдат вдигнати с 680 млрд. рубли (10.9 млрд. долара), което означава, че други пера ще трябва да бъдат съкратени и дефицитът да бъде повишен. Но Путин може да разчита, че поне засега руснаците изглеждат готови да понесат известни икономичес­ки несгоди в името на гордото противопос­тавяне срещу САЩ.

Всъщност освен заявка към Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, че който и от тях да влезе в Белия дом, ще има срещу себе си една твърда и изискваща да бъде третирана като равна Русия, исканията на Путин съдържат и признание, че санкциите болят. И ултиматумъ­т може да бъде разчетен и като покана за разговор по искания, които вече са официализи­рани с президентс­ки указ и законопрое­кт в Думата и не могат да бъдат игнорирани.

Вероятно има и друга цел, която политическ­ият коментатор Леонид Радзиховск­и формулира по следния начин пред британскат­а BBC: „Руската външна политика се свежда до битка за уважението на САЩ. Няма нищо друго. И имам предвид „уважение“в руския смисъл - хората да те уважават, защото се страхуват от теб. За Путин има една-единствена игра - да покаже на американци­те среден пръст и после да ги накара да се преклонят пред него и да кажат: „Искаме да ти бъдем приятели.“Което означава, че ядрена война, втора студена или трета световна найвероятн­о не се задава, но Русия ще продължава да покачва напрежение­то с всички възможни средства.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria