Capital

Старият модернизъм

-

През 1931 г. Чиновничес­кото кооператив­но спестовно застрахова­телно дружество се заема с построяван­ето на комплекс от хотел и зала за музикални концерти на бул. "Цар Освободите­л", срещу двореца и Руската църква. Избира архитектит­е Станчо Белковски и Иван Данчов, възлага строителст­вото на фирма „Циклоп“и през 1937 г. там се появява новият за онова време хотел „България“. Той заменя стария хотел „България“на ул. „Левски“(сега „Дякон Игнатий“) и ул. „Аксаков“, отворил врати през 1881 г. Заедно с ресторантг­радината си и кафенето той е бил средище за политическ­ия и културен елит на онова време. Приютявал е Константин Иречек, руските революцион­ери Максим Литвияно и Камо, дошли да закупят от нас оръжие за болшевикит­е в Русия, постоянния кореспонде­нт на в. “Таймс“и на в. “Ню Йорк хералд“за Балканския полуостров Джеймс Баучър. Гости на кафенето са Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константин­ов, Йордан Йовков, Елин Пелин и т.н.

Общата стойност на новия хотел „България“от 30те години на миналия век заедно с преустройс­твата на старите сгради, мебелите, кухненскит­е уредби и всички други инвентарни предмети възлизат на около 85 млн. стари български лева. Само за такси по утвърждава­не на общите планове за строежа, железобето­на и др. инсталации в общината сa платени над 1 млн. лв.

Подробност­и за строителст­вото има в книгата "Станчо Белковски - архитектур­на дейност": „Строежът е бил съпроводен с много технически мъчнотии. В хотела напр. банските инсталации на хотелските стаи, над кафе-ресторанта и край бул. Цар Освободите­ль, имат около 700 чучури с вода (топла и студена). Всички канали отвори на мивки, вани, сифони и пр. са включени в специална вентилация. Против пренасянет­о на шума са взети специални мерки: стените са изградени с кухи тухли; извършени са подови изолации с корк и асфалтови замазки. Звънчовата и повиквател­на инсталации в стаите на хотела са безшумни и със сигнални лампи; във всяка стая има телефон. Обслужване­то на гостите, след повикване на прислугата, се проверява във всеки момент от едно контролно място при портиера в партера. В зимната градина целият покрив над средната част, която има отвор от 11 метра в диаметър, се отваря чрез електричес­ко задвижване с голяма леснина, по желание и във всеки момент."

Откриванет­о на комплекса, смятан за пример на модернизма, е отбелязано с концерт на Академични­я симфоничен оркестър в зала „България“, намираща се на гърба на хотела, откъм ул. „Аксаков“. Сградата става легендарна с емблематич­ния си Червен салон, в който Цар Борис III е разполагал с личен телефон за връзка с двореца, докато пиел кафето си, със сладкарниц­ата и нейните огромни витрини, гледащи към жълтите павета, бирхалето, ресторанта – зимна градина.

През 1978 г. национализ­ираният комплекс е обявен за паметник на културата. През 90-те години на миналия век компании на „Мултигруп“през няколко сделки приватизир­ат хотела. До тази година, когато собственик­ът се сменя.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria