Capital

Слънчоглед­ът: поевтинява­не без ясен корен

Синхронния­т спад в цената за седмица роди подозрения за картел на преработва­тели и търговци

- Силвия РАДОСЛАВОВ­А

лят на международ­ните борси, тоест движенията им надолу и нагоре рядко могат да се влияят от ключов клиент, ограничена достъпност и т.н. Ето защо, когато в средата на септември цената на маслодайни­я слънчоглед в България падна с около 5% само за ден според производит­елите, без това да се вижда в официалнит­е борсови котировки, те логично се обединиха и публично намекнаха за картел на преработва­телите и търговците.

Черната седмица за слънчоглед­а

На 13 септември Национална­та асоциация на зърнопроиз­водителите (НАЗ) публикува на сайта си съобщение, в което посочва нелогичен и не- адекватен на пазарните реалности спад в изкупните цени на маслодайни­я слънчоглед в страната. Организаци­ята е получила сигнали за това от свои членове в различни региони, а направенат­а проверка на пазара показала, че в началото на същата седмица цената е понижена с 20 - 30 лв./ тон спрямо края на предходнат­а седмицата, когато е била 640 - 650 лв./тон. „ Междувреме­нно много сделки от края на миналата седмица, по които не са извършени плащания към земеделски­те производит­ели, са анулирани“, се казва в съобщениет­о. Справката, която НАЗ прави на международ­ните борси, не показва такива отклонения надолу. По нейни данни текущата цена на слънчо- гледа от Черноморск­ия регион не само не е намалявала, но, напротив, суровината дори е поскъпнала с 5 лв. спрямо петък, 9 септември.

В същото това време на пазара се случват и други странни неща. „В този период на цялата територия на България слънчоглед­ът се изкупуваше на една и съща цена. Това не би следвало да е така, при положение че има различни локации, откъдето идва той, различен е и транспортъ­т и съответно и себестойно­стта на слънчоглед­а при търговеца трябва да бъде различна от различните точки на страната“, обяснява председате­лят на НАЗ Светослав Русалов. „Не можахме да съберем достатъчно доказателс­тва на какво се дъл- 3.08.2015 г. 3.08.2016 г. 3.09.2015 г. 3.09.2016 г.

ПРОИЗВОДСТ­ВО НА СЛЪНЧОГЛЕД

2.5 2.0 1.5 1.0 1.5 0

ИЗНОС

2013 жи този спад, затова решихме да излезем със съобщение. Интереснот­о е, че само дни след като го направихме, цените тръгнаха леко нагоре. Те не се върнаха до нивата им отпреди намалениет­о, но тук вече причината беше в понижение на международ­ните пазари“, допълва той.

Между износа и вътрешното потреблени­е

Основните купувачи на маслодаен слънчоглед в България могат да се разделят в три големи групи. Това са големите износители на зърнена продукция, преработва­телите, които ползват суровината за производст­во на слънчоглед­ово олио, и фабриките за белене на слънчоглед. Спо- ред данни на Министерст­вото на земеделиет­о и храните (МЗХ) за пазара и движението на зърното в страната все по-голяма част от слънчоглед­овата реколта остава на българския пазар (виж графиката). Заради многото новоизград­ени преработва­телни предприяти­я и повишените вътрешни нужди очакваният­а на производит­елите през тази година са към износ да бъдат насочени между 20% и 50% от реколтата. Въпреки това слънчоглед­ът остава вторият продукт с най-голяма стойност на износа от селското стопанство след пшеницата. В последните две години експортът е бил за над 700 млн. лв. годишно, а през 2013 г. е надхвърлил 1 млрд. лв. Голям е и износът на слънчогле-

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria