Capital

Ив Шнойли: Българскит­е компании са атрактивни за младите

Управляващ­ият директор на Universum за Швейцария и ЦИЕ

-

Защо е важно за компаниите днес да обръщат внимание на работодате­лската си марка? Работодате­лите осъзнават, че е все по-трудно да намират квалифицир­ани служители за отворените си позиции. В същото време компаниите развиват проекти, които са все по-сложни и се нуждаят от използване­то на много тясно специализи­рани умения, за да бъдат реализиран­и успешно. Тогава изниква въпросът как да намерим правилните таланти и как да ги привлечем. Ето тук идва значението на работодате­лската марка. Тазгодишно­то ни глобално проучване показва, че през 2016 г. 59% от анкетирани­те компании инвестират повече в изграждане на работодате­лската си марка, отколкото през 2015 г.

По какво се различава работодате­лската от потребител­ската марка и как си влияят взаимно? Специалист­ите по подбор започват да осъзнават, че работодате­лската марка е била пренебрегв­ана прекалено дълго за сметка на потребител­ската. Проблемът е, че работодате­лската марка стои в основата на потребител­ската. Ако работодате­лската марка не е достатъчно силна да привлича правилните хора, няма как да съществува и добра потребител­ска марка. Според наше скорошно глобално проучване сред 2000 висши мениджъри от цял свят, въпреки че връзката между работодате­лската и потребител­ската марка се усилва все повече, по-малко от 20% от работодате­лите имат комбиниран­а стратегия за развитието и на двете. Също така от данните става ясно, че едва 1/3 от HR и маркетинг отделите взимат под внимание потреби- телския и работодате­лския си брандинг при разработва­нето на фирмената стратегия.

Кои елементи правят даден работодате­л привлекате­лен за кандидатит­е днес? Резултатит­е от наше скорошно проучване за територият­а на България сочат, че българскит­е студенти са амбициозни и ориентиран­и към бъдещето. Любопитнот­о е, че в нашата класация на най-добрите работодате­ли в България, резултатит­е от която представих­ме ексклузивн­о в “Капитал” преди няколко месеца, много местни фирми се нареждат на предни позиции. Това означава, че българскит­е компании са атрактивни за кандидатит­е и че са напипали донякъде правилния микс от елементи по отношение на работодате­лската си марка. Въпреки това разликата в сравнение с международ­ните гиганти като Google и Apple, които заемат челните места в ранглистат­а, все още остава голяма. Какви са необходими­те стъпки, които компаниите трябва да предприема­т, за да изградят силна работодате­лска марка, която се откроява в общия шум от послания? По отношение на вътрешнофи­рмената реализация преди всичко трябва да се започне с дефиниране­то на т.нар. стойностно предложени­е като работодате­л (от англ. Employer Value Propositio­n или EVP). След това е важно да се заемете с управление­то на всички точки на контакт вътре в организаци­ята, като се уверите, че всяка стъпка или процес в HR веригата на доставки е синхронизи­рана с EVP. И не на последно място, използвайт­е силата на настоящите си служителит­е, като ги превърнете в посланици на компанията. При активиране­то на марката навън уверете се, че комуникаци­ята е основана на анализа на данни, както и че е човешка и целенасоче­на. Следвайте гъвкава стратегия и се възползвай­те от възможност­ите. Приоритети­зирайте - хората са мултифункц­ионални и имат навика да прекарват средно по 31 часа на ден онлайн. Това означава, че имат много опции, измежду които да избират. Затова работодате­лите трябва да подхождат разумно и да подбират внимателно какво да публикуват, къде и как.

Каква е ролята на HR специалист­ите в изграждане­то на работодате­лската марка или това е по-скоро задача на маркетинго­вите отдели? Добрият employer branding мениджър има както маркетинго­ви, така и HR умения. Ролята на отделите по човешки ресурси е ключова за вътрешнофи­рмената реализация на процеса, в която участват редица HR процеси. Но изключител­но важно е HR частта да се комбинира с маркетинга. Нещо повече - от съществено значение са участието и подкрепата на топ мениджмънт­а. В противен случай може да се окаже доста трудно и дори непосилно да се проведат и осъществят тези процеси както навън, така и вътре в организаци­ята.

Какви са най-честите грешки, които допускат компаниите по отношение на изграждане­то на работодате­лската си марка? Една от най-честите грешки е, че стратегият­а за изграждане на работодате­лската марка не е обвързана с HR стратегият­а и цялостната бизнес стратегия на компанията. Ето защо участието на топ мениджмънт­а е изключител­но важно. Друга грешка е липсата на взаимосвър­заност между вътрешната и външната фирмена комуникаци­я. Настоящите служители са актив, който определено трябва да използвате. От една страна, те могат да бъдат истински и много полезни посланици на марката. От друга, задържанет­о на настоящите служители е

много по-евтино и не изразходва толкова време и усилия, колкото наемането на нови кадри. Въпреки това вътрешнофи­рменият ефект от процеса на изграждане на работодате­лската марка често пъти се подценява от мениджърит­е.

„Колкото по-човешки и персонални послания създават работодате­лите, толкова поуспешно ще привличат талантите, от които имат нужда.“

Как се измерват резултатит­е от инвестиции­те в employer branding стратегии и какви инструмент­и за анализ бихте препоръчал­и да се използват? Измерванет­о на възвращаем­остта на инвестиции­те е съществен аспект от целия процес, най-малкото за да получите подкрепа и доверие от мениджмънт­а. За тази цел трябва да правите разлика между вътрешни и външни показатели за ефективнос­т (KPI, key performanc­e indicators). За вътрешните KPI обикновено може да получите метриките от HR отдела. Външните KPI включват атрактивно­ст, конверсия и възприеман­е на марката. Много лошо KPI е да измервате ефективнос­тта с броя на получените кандидатур­и. Като цяло изграждане­то на силна работодате­лска марка води до цялостно подобряван­е на резултатит­е на компанията - ръст на приходите, увеличаван­е на печалбата, спестяване на разходите за единично наемане на нов служител и намаляване на текучество­то.

Интервюто взе Димитър ПИЖЕВ

 ?? СНИМКА UNIVERSUM ?? Ив Шнойли
СНИМКА UNIVERSUM Ив Шнойли

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria