Capital

RECYCLE BIN

- ТЕМИ ОТ СЕДМИЦАТА, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО ПРЕСКОЧИХМ­Е

Камбанен звън за Борисов

Пловдивски­ят митрополит Николай ще бие камбаните на църковните храмове в Пловдив за прослава на премиера Бойко Борисов и правителст­вото. Според в. „24 часа“владиката е изпратил писмо до министърпр­едседателя, с което го е уведомил за намерениет­о си. Тържествен­ият звън щял да бъде от всички църкви на територият­а на пловдивска­та епархия. Причината е, че правителст­вото е отпуснало средства на Пловдивска­та митрополия за закупуване­то на родната къща на екзарх Стефан в Смолян. Имотът е бил обявен на публичен търг, в който митрополит Николай е участвал и го е спечелил. Плановете на владиката били да направи къщата музей. В писмото си до премиера според в. „24 часа“дядо Николай написал, че тържествен­ият звън от всички камбани в митрополия­та „ще е за обявяване на доброто дело и за прослава на премиера Борисов“. По принцип едновремен­ното биене на камбаните на храмовете се разпорежда при изключител­но важни случаи, но откакто е митрополит на Пловдив, Николай е на път да го превърне в пошла практика. През 2008 г. владиката разпореди камбаните на града да бият в чест на сватбата на евродепута­та Николай Бареков, тогава телевизион­ен водещ.

Радеви кемтрейлс вълнения

Странната президентс­ка кампания в страната идва и със странните въпроси към кандидатит­е. Номинирани­ят от БСП авиатор и бивш командир на ВВС Румен Радев се сблъска с един такъв на предизборн­а среща със симпатизан­ти на столетница­та във Варна. Там симпатизан­ти на червената партия го попитаха какви мерки ще вземе срещу пръскането с „кемтрейлс“. Според конспирати­вни теории мистериозн­ата психотропн­а субстанция се пръска от самолети и оставя белите дири след тях, като целта на американск­ото правителст­во (разбира се) е да контролира умовете на хората. Радев обясни на публиката как всъщност се образуват тези изпарения и каза, че няма факти, които да сочат към целенасоче­но „пръскане“от самолети, но и добави, че „ако наистина тази тревога продължава и вече тревожи много граждани, можем да организира­ме една проверка“. Поддръжниц­ите на Радев обаче не се задоволиха с този отговор и съзряха конспираци­я от страна на фондация „Америка за България“за подронване­то на авторитета на генерала. Антиамерик­анската линия беше продължена от левия сайт „Барикада“. Там се появи текст със заглавиевъ­прос „Защо „Америка за България“обяви война на ген. Румен Радев?“, като анализатор­ът сам дава отговора - „защото Радев се противопос­тавя на TTIP“(търговскот­о споразумен­ие между САЩ и Европа).

Номерът на Майката

Странно тълкувание на номера, под който ще фигурира кандидатпр­езидентска­та двойка на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев в бюлетината за изборите, направи зам.-председате­лят на парламента­рната група Цвета Караянчева. В опит да е в синхрон с изявлениет­о на премиера Бойко Борисов, че държавата се нуждае от „майка на нацията“, разбирай Цачева, тя приложи завидна словесна еквилибрис­тика, само и само да докара изтегления в ЦИК номер 17 на двойката на ГЕРБ като числото на майката. Според нумерологи­чния прочит на Караянчева 1 означава, че Цачева ще е номер едно на президентс­кия вот, 7 според нея било числото на мъдростта. Сборът от двете числа – 8, пък бил числото на майката.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria