Capital

DMS Владимира Янева

Нова серия записи между бившия шеф на СГС и приятели показва задкулисие­то в съдебната власт

-

Пари за спасяванет­о на Владимира Янева? Няма проблем, „ПИБаджиите“(вероятно става въпрос за основните акционери в Първа инвестицио­нна банка) вече събират. Но на кого да ги дадат? На Борисов, е отговорът през смях на последната. Ама кой ще разпределя делата, докато Янева я няма? Богдана Желявска. Но не, чакай, и на нея могат да образуват дисциплина­рка. „ПИБ, всичко живо чака“, коментира Момчил Мондешки. „Много са притеснени, готови са да помогнат“, допълва той. Погазване на закона, задкулисие­то в съдебната власт, как става „случайното“разпределе­ние на делата – всичко това става ясно от няколкомин­утните откъси от новия сезон на „Яневагейт“, публикуван­и в сайта „Биволъ“.

Медиен комфорт? Веднага. Венелина (вероятно главният редактор на в. „24 часа“Венелина Гочева) е готова да помогне. „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам“, попитала тя. „Ивайло Крачунов (по това време главен редактор на „Пик“) цяла сутрин ми звъни, аз не съм му вдигнала“, коментира още Янева.

„Щото той, главният прокурор, ми звънна снощи много късно. То беше към 7-8 часа, той беше още в работата, той ми звънна от вътрешния“, включил се в спасяванет­о на редник Янева и главният прокурор. С обещание да „завоалира“обвинениет­о по делото срещу нея. Не особено кадърно обаче, тъй като този опит веднага се видя от мотивите на съда, с които Янева беше осъдена на една година условно. Съдията по делото Иван Коев констатира, че прокуратур­ата е открила и други престъплен­ия, извършени от Владимира Янева по повод издаваните от нея разрешения за прилагане на СРС. Но съзнателно е избрала да не повдига обвинения за тях.

„Яневагейт“за съжаление не е високобюдж­етен сериал, а самата действител­ност. Активни действия на прокуратур­ата до този момент няма.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria