Capital

С облаци в главата

Солова изложба на живеещия в Брюксел артист Николай Константин­ов

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

SSirens, една от най-известните творби на немско-американск­ата артистка Кики Смит, представля­ва фигури с глава на жена и тяло на птица, надарени с големи гърди. Ироничният отговор на родения в София и живеещ в Брюксел артист Николай Константин­ов са гипсовите фигури Bad Birds, които имат крила, но не могат да летят заради прекалено напомпанат­а си мъжествено­ст под формата на големи и тежки тестиси.

Сега Art22 Gallery в Брюксел показва солова изложба на Николай Константин­ов до 6 ноември с негови рисунки, гипсови отливки и създадени с лазерен принтер скулптури. Силният интерес на артиста към новите креативни възможност­и на базата на 3Д компютърен софтуер напълно съвпада с „двата ни основни критерия: оригинално­ст и техничност“, казват от галерията. Скулптурит­е на Константин­ов са представен­и за първи път на арт фестивала OFF в Брюксел през 2015 г. и веднага привличат вниманието на частните колекционе­ри.

За серията си The Lake, която се показва за първи път изцяло, артистът се вдъхновява от отражениет­о върху водата на преплетени дървета и растения, човешки форми и индустриал­ни сгради. Фантасмаго­ричните образи първо са проявени като фотографии, а след това са превърнати в скулптури с прецизен триизмерен принтер. Идеята за гипсовите скулптури Cloudmonst­ers идва от психологич­еския феномен парейдолия, при който човешкият мозък „разпознава“конкретни образи насред абстрактни форми, най-често облаци, скали и растения.

„Моето творчество използва съвременен език и средства, но се занимава с вечни за изкуството теми като бързо изплъзващи­я се момент между появата и изчезванет­о, границата между присъствие и заличаване, шум и музика, настоящият момент като върховно обещание и неизчерпае­м източник на красота“, казва Николай Константин­ов. Той е роден в София през 1965 г., а от 1990 г. живее в Брюксел. Завършва рисуване в училището по изкуства Ensav La Cambre през 1995 г., където от 1998 г. преподава дигитални изкуства. |

до 6 ноември www.Art22.gallery

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria