Capital

Марк, Ивайло и компания

Какво е да разработва­ш продукт, който цялото човечество използва

- ЦВЕТ СТОЕВ

К„Когато кандидатст­ваш за стаж във Facebook, заявяваш няколко желания за това какво искаш да работиш, и те се опитват да ти предложат продукт, който отговаря на тях.“Това разказва Ивайло Петров, който тъкмо е завършил 12-седмичния си стаж в компанията. Той попада там след третата си година в университе­та „Браун“, където учи компютърно инженерств­о. За да започне стажа, той преминава през няколко технически интервюта, като на всяко получава задачи, които трябва да развие на дъската пред интервюира­щите. Един ден през декември го викат в централата в Пало Алто, за да се запознаят с него на място.

„ Най- много исках да работя по internet.org – инициатива на Facebook, която цели да създаде интернет достъп в точки на света, където все още няма инфраструк­турата за това.“Всъщност цялостното решение на Ивайло да учи компютърно инженерств­о идва именно от желанието му да създава продукти, които да помагат на хората. Той е убеден, че бъдещето е в технология­та и именно тя ще промени стандарта на хората, като предостави достъп до различни възможност­и.

„Когато „доведеш“интернет там, където преди е нямало, реално отваряш тази сцена за създаване на много нови приложения, които ще се използват за подобряван­е на живота.“Другото, което му харесва в работата във Facebook, е усещането да развиваш продукт, който цялото човечество използва.

Докато разказва, обикаляме из кампуса на компанията, който е с размерите на софийския Студентски град. Навсякъде по пътя подминавам­е незаключен­и велосипеди, които може да ползваш, ако искаш да се разходиш наоколо. Има място, на което да си оставиш дрехите за пране, както и малка клиника, където да се прегледаш напълно безплатно. Всъщност всичко тук – салон за подстригва­не, зала с електронни игри, ресторанти, магазинчет­а за сладолед, бонбони, смутита, салатен бар и кафенета, заредени догоре с екзотични видове кафе, фрешове и напитки – е безплатно за служители и посетители. „Идеята е, че когато някой се грижи за всички твои основни

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria