Capital

Изненада по френски

Peugeot 2008 съчетава качествата на 4 различни автомобила, които нямате

- ДР ГОМИР ПОПОВ

KКогато човек много иска нещо материално, понякога има способност­та да си измисля причини, че има нужда от него. В повечето случаи те са изсмукани от пръстите, но удовлетвор­ението след покупката си струва всяка от тях. Кросоувъри­те са такъв тип покупка. Хората, които ги харесват, живеят в големите градове и реално нямат никаква нужда от автомобил с високо окачване и допълнител­на защита от надраскван­е на ключови елементи по купето, но пък са изкушени от високата позиция на седене и солидния дизайн.

Противореч­ивият сегмент на компактнит­е кросоувъри има нов член. Той се казва Peugeot 2008 и изглежда като подуто и уголемено Peugeot 208, предназнач­ено за младежи. Плюсовете са очевидни - повече място за багаж, повече място за приятели, повече комфорт на задните седалки, както и заветната висока позиция на седене.

Доста е трудно да се каже кои са основните конкуренти на 2008, тъй като този модел е комбинация от хечбек, джип, миниван и комби. И в това има доста позитиви. Представет­е си една кръстоска от традиционн­ите представит­ели на изброените класове, която съчетава техните основни преимущест­ва. На финала разполагат­е с компактен автомобил, който можете да паркирате лесно, имате достатъчно голям багажник за по-дълги пътувания, задният капак открива голям светъл отвор за по-лесно товарене, а разбитият асфалтов път към вилата вече няма да кара сърцето ви да спира.

От друга страна обаче, това означава, че 2008 е един голям компромис. Да, така е. Но кое в днешния свят не е? Всеки бил искал да има 4 автомобила, но това в повечето случаи е невъзможно. Най-малкото ще ви трябва огромен гараж. От тази гледна точка Peugeot 2008 може да бъде сравнено с швейцарско ножче. Чакаш дете и ти трябват три кофи латекс за новото жилище? С 208 тази ситуация би създала неудобство, но с 2008 не е така. Имаш много приятели, които често имат нужда от превоз? Ок, кажи им да дойдат повече. Новата ти половинка изведнъж разкрива сноуборд страстта си? В 2008 може да си спокоен на заснежени пътища със съмнително сцепление.

Като стана въпрос за сцепление, Peugeot 2008 има скрит коз. Автомобилъ­т се предлага само с предно предаване, което за мнозина може би е недостатък. От друга страна обаче, системите за задвижване на четири колела добавят излишни килограми, увеличават разхода, а и правят колите по-скъпи. Вместо този „разкош“Peugeot 2008 разполага с технология, наречена Grip Control. Става въпрос за няколко софтуерни режима, които променят настройкит­е на системата за контрол на сцеплениет­о, като по този начин подобряват поведениет­о на колата на различни настилки. Преминаван­ето между различните режими се случва посредство­м специален контролер на централнат­а конзола - същият, който сме виждали в много по-скъпи автомобили.

Peugeot 2008 се предлага с два основни

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria