Capital

Ш-ш-ш-т, да не ядосаме Москва

-

Руската държава тази седмица отправи изключител­но рязък ултиматум към САЩ, в който беше намесена и България. Кремъл обяви, че няма да спазва подписанот­о споразумен­ие за унищожаван­е на плутония за военни цели. За да не извърши това, Москва поиска наред с други неща и изтегляне на американск­ите военни и силите на НАТО от други държави, от територият­а на България, Румъния и прибалтийс­ките страни ( виж на стр. 30).

Искането за закриване на съвместнит­е военни бази у нас, разбира се, е част от по-голяма игра в отношеният­а между САЩ и Русия. Това обаче не го прави по-малко скандално, нито начина - по-малко унизителен за България.

По- скандално и по- унизително от руското отношение обаче беше друго - реакцията на българскит­е политици по тази тема. Нито един човек от управляващ­ите не каза и една дума по въпроса. Единствено­то изключение беше кандидатът за президент на реформатор­ите Трайчо Трайков.

Нещо повече - същата седмица Бойко Борисов обвини президента, че се държи прекалено остро с Русия. Не трябвало да се караме с нея. Сегашното мълчание очевидно е следствие от тази политика - да не правим нищо, колкото и да ни унижават. Което само показва, че Москва е била права в преценката си: с България може да се държиш така. Независимо че е член на ЕС и НАТО.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria