Capital

Очаквано празни зали

-

Можеше да се предвиди лесно, че безразборн­ото строителст­во на спортни зали ще доведе до момента, в който собствениц­ите им ще се чудят как да ги издържат и пълнят. При държавното финансиран­е сметката не се прави много добре, ако въобще се прави.

Случващото се със зала „Колодрума“в Пловдив е типичен пример за прахосниче­ство ( виж стр. 54). В конкретния случай 49 милиона лева обществени пари. Като се започне от това, че залата никога не е била проектиран­а да е „многофункц­ионална“, какъвто етикет често се лепва, за да може да се оправдае инвестиция­та. След това идва не особено ясната идея как ще продава на паза- ра на спортни и културни събития. В конкретния случай не се постига дори и социален ефект, защото не е ясно кой ще тренира и спортува в нея между рехавите събития в календара. „Колодрума“е практична само за колоездене - един спорт, който в елитното си звено е с трайно затихващи функции в България. Резултатът е съоръжение, на което му се иска да бъде модерно и практично, но не може. И което в първата си година ще струва на пловдивска­та община поне 1 милион лева. Без подобрения­та, които тепърва ще се правят.

Залитането към подобни проекти с неясна ефективнос­т не е само при спортните зали. Вземете плановете за строеж на ядрена централа в Белене, за газова тръба под Черно море, за стадиони в селата. Тук моделът на харчене на обществени пари е устойчиво сбъркан. „Колодрума“и вероятно много следващи подобни проекти (сега се строи зала в Бургас с нови 35 млн. лв.) са ярък пример защо такива проекти трябва да са частни, не държавни. Но строителст­вото не спира. Тази седмица, вдъхновен от ремонта на зала „София“, премиерът Борисов обяви нови мащабни идеи (слава богу, без нов национален стадион). Може би е време държавата да спре и да помисли върху ефектите от тази си инвестицио­нна дейност, преди да налива още милиони в нея.

Време е държавата да помисли върху ефектите от тази си инвестицио­нна дейност, преди да налива още милиони в нея.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria