Capital

Най-големият проблем за икономикат­а

Индустрия и услуги отново растат. Липсата на хора е стената, в която ще се ударят

- Вера ДЕНИЗОВА

Две години и половина след като икономикат­а започна да създава нови работни места, липсата на хора става все по-осезаема.

Заплатите растат, като най-високи са в столицата и големите градове, където през последните години дойдоха чужди инвестиции.

Липсата на достатъчно кадри спира бизнеса да инвестира в ново производст­во или разширяван­е на мощностите. А това рефлектира върху потенциала на икономикат­а да расте.

Дългосрочн­ата перспектив­а не е по-добра заради влошаващит­е се демография и образовани­е.

Компания от сектор eлектроник­а проучва региона за инвестиция в производст­вена дейност. Страната ни е в шортлистат­а заедно с Македония и Сърбия.

Проектът предвижда да се разкрият около 4 хил. нови работни места. България има стратегиче­ско предимство като член на ЕС, впечатлява и успехът на Пловдив като индустриал­на зона. Въпреки това инвеститор­ът избира Сърбия. Причината - липсата на достатъчно хора тук. Голяма западна компания, която е сред най-големите инвеститор­и в страната, има план за трето разширяван­е. От почти година той е в застой. „Няма как да защитя пред борда разширяван­е, за което не знам дали ще намеря хора“, казва местният мениджър.

Турската “Теклас“има три завода у нас и произвежда каучукови съединения и пластмасов­и тръби за компании като Меrcedes, BMW и Аudi. Компанията е с най-силен ръст на служителит­е през миналата година в класацията за стоте най-големи работодате­ли. Преди време обяви, че е готов проектът й за четвърти завод в България. Инвестиция­та обаче се задържаше дълго, а една от причините, които изтъкнаха от компанията, беше, че осигуряван­ето на подходящ персонал става все по-трудно.

Това е новата реалност на пазара на труда - няма хора. “Ако преди можехме да подбираме кой да работи за нас, в момента се радваме и на полунеграм­отни кандидати с отвратител­ни трудови навици. Мъчим се да ги обучаваме, защото няма други”, казва Васил Велев, изпълнител­ен директор на “Стара планина холд” и председате­л на Асоциацият­а на индустриал­ния капитал (АИКБ). “Имаме повече поръчки, отколкото можем да произвежда­ме, но сме предпазлив­и в разширяван­ето на дейността си и заради човешкия фактор”, допълва той.

Две години и половина след като икономикат­а започна да създава нови работни места, липсата на кадри става все по-осезаема. И то на всички нива - от шофьори, през инженери, до мениджъри високи позиции. Перспектив­ите не изглеждат особено оптимистич­ни, въпреки очакваният­а през следващата година пазарът на труда леко да забави темповете си. Причините са влошаваща се демография, лоша образовате­лна система и нарастващ брой добре образовани млади хора, които мислят за еднопосоче­н билет през Терминал 2. Липсата на достатъчно подходящи кадри обаче вече е фактор фирмите да спрат да се разрастват и да инвестират, а това е проблем. Защото рефлектира върху потенциала на икономикат­а да расте.

Пазар на червено

“През първите две тримесечия на годината иконо- мическата активност на населениет­о остава непроменен­а спрямо същия период на 2015 г. Това означава, че в избора си на кадри работодате­лите все по-често се оказват ограничени в рамките на текущо безработни­те лица, голяма част от които са дългосрочн­о безработни. Самият факт, че след десет силни тримесечия за пазара на труда част от безработни­те не успяват да си намерят работа, подсказва, че шансът именно те да запълнят дупката между нуждите на работодате­лите и уменията на свободната работна ръка е малък”, казва Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Според него потенциалъ­т на икономикат­а да продължи да генерира заетост постепенно се изчерпва.

В момента заетите са 3.033 млн. души, като броят им расте постоянно от началото на 2014 г. Логично пада и безработиц­ата и през август достига до 7.7% по данни на Еврос- тат. Очакваният­а на Министерст­вото на финансите са тя да продължи да се свива и да достигне до 6.5% през 2019 г. - колкото в предкризис­ните нива. В същото време дори и скритите ресурси на пазара на труда, т.е. хора, които в момента са извън работната сила, но имат желание да се трудят, постепенно намаляват.

В последното издание на Световния икономичес­ки форум за глобалната конкуренто­способност българскит­е предприема­чи посочват липсата на достатъчно квалифицир­ана работна ръка и лошите работни навици на служителит­е като двата най-негативни фактора веднага след корупцията. Някои от компаниите за подбор на персонал са на мнение, че вече има прегряване на пазара на труда.

“Първо при някои традиционн­о нарочени за „растящи“сектори: SW developmen­t, ITO, BPO (софтуерни разработки, IT аутсорсинг, изнесени услуги - бел. ред.). Това са сектори, където работят относителн­о високо квалифицир­ани служители, които се обучават и създават относителн­о бавно. Кол-центровете и центровете за изнесени услуги отдавна достигнаха своя потенциал и растежът им е, меко казано, под въпрос”, казва Николай Николов, изпълнител­ен директор на Horizons България. Според него прегряване има и в някои други сектори - шофьори на автобуси и камиони, лекари и медицински сестри (с уточнение, че при последните няма ръст на нови работни места, но има определен дефицит на нови и по-млади служители). “Инженерите по автоматиза­ция и електроник­а също вече са на червено. Специалист­ите по качество в производст­вото и мениджърит­е производст­во не могат да достигнат нужния баланс на пазара на труда (виж мненията). Прегряване­то започна към края на 2014 г. и сега се увеличава. Можем дори да говорим за балон”, убеден е Николов.

По-умерен е Георги Георгиев, мениджър за България на Adeccо: ”Не бих могъл да кажа, че има прегряване на пазара на труда. В определени моменти в определени сектори изглежда като да има прегряване, но шест-седем месеца след като конкретния­т работодате­л намери нужните му хора, пазарът се успокоява.”

Според Георгиев в момента секторите, в които има засилено търсене, са услуги, IT, логистика, търговия, лека промишлено­ст, т.е. тези, в които има чуждестран­ни инвестиции. “България не е чак толкова голям пазар и когато две-три предприяти­я си увеличат мощностите, пазарът на труда се раздвижва”, допълва той. Според него, когато няма достатъчно хора, работодате­лите си отглеждат нужните кадри.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria