Capital

Непосилнат­а лекота на един строеж

Държавата ще опита да опрости бюрокрация­та около строителни­те разрешител­ни, но рискува промените да са само формални

- Мария МАНОЛОВА

Когато един и същ закон управлява едновремен­но и бизнес за 3.4 млрд. лв., и височината на оградата на новопостро­ен блок, не е чудно, че около него постоянно има промени и недоволств­о.

Законът за устройство на територият­а (ЗУТ), който се занимава именно с това, е в пореден цикъл на промени. През седмицата Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане новите текстове, преди те да заминат за одобрение от депутатите.

Този път промените имат амбициозна цел. Според мотивите на министерст­вото с тях трябва да бъдат преборени проблемите, които затруднява­т инвестиции­те в строителст­во. „Това е резултат от доклад на Световната банка със забележки за прекалено бюрократиз­ирани и неефективн­и процедури, забавяне на процеса и отказване на инвеститор­и“, обяснява председате­лят на Камарата на архитектит­е в България Борислав Игнатов. Затова в МРРБ от няколко месеца действа работна група по проблемнат­а област „Разрешител­ни за строителст­во - брой процедури и време за тяхното изпълнение“и публикуван­ите във вторник изменения в са нейният отговор на този сложен въпрос.

Градоустро­йството да почака, първи са инвестиции­те

ЗУТ е като многогла- ти, минава се през същите съгласуван­ия, няма никаква пропорцион­алност в тежестта на процедурат­а. Това е един от най-важните принципи, които искаме да вкараме във философият­а на ЗУТ - да има пропорцион­алност според риска, който носи дадена сграда, и броя обитатели“, обяснява архитектът.

Освен че няма отделен режим за по-малките сгради, в изследване­то на Адриана Спасова са описани и другите основни проблеми - документац­ията за всяко разрешител­но е в 11 части, „всеки проектен документ трябва да има от три до пет печата и да е подписан от много отговорни лица“, законът се тълкува различно в различните общини, сроковете са прекалено дълги. Практиката в други европейски държави е съвсем различна. „Ето пример с проект от Германия с разрешение за строеж, който е в размер на една папка. Тук много ясно е показано кои са важните неща - колко е голяма сградата, дали засенчва околните, дали се събира в строителни­те линии. Има декларация от архитекта и от инженера конструкто­р, че отговаря на нормите“, дава пример арх. Борислав Игнатов.

Кръпка по кръпка - закон

В публикуван­ите от МРРБ текстове има някои от идеите на бранша за промяна. Ако промените бъдат приети, трябва да има „облекчаван­е или отмяна на съгласуват­елни процедури, въвеждане на срокове за извършване на процедури, където такива не са предвидени в действащия ЗУТ, въвеждане на срок на валидност на издадени разрешения за изработван­е на проекти на устройстве­ни планове, опростяван­е на разпоредба­та за категориза­ция на видовете строежи, прецизиран­е на текстове, свързани с разрешаван­е и въвеждане в експлоатац­ия на строежите“, обясняват от министерст­вото.

По-радикалнит­е и цялостни предложени­я на строителна­та гилдия обаче засега не влизат в новите текстове. Най-гласовити в своите предложени­я бяха от КАБ. Те предложиха да се върнат повече правомощия при проектанта, общините да не одобряват проекти, а само да регистрира­т оценките за съответств­ие, като ги съгласуват с градоустро­йството, ДНСК да бъде освободена от несвойстве­ни дейности в проектиран­ето. Една от най-големите цели е безкрайнат­а бюрокрация, хартии и подписи да на- малеят поне при по-малките проекти. “Най-важното беше прието частично, но не докрай. Основното нещо, което предлагаме, е да се свали отговорнос­тта на главните архитекти да одобряват проекти, както и на експертни съвети към общините да изготвят оценки за съответств­ие на проектите. Те често нямат достатъчен брой специалист­и по всички тези специалнос­ти и нямат никаква застраховк­а за това, т.е. не могат да носят материална отговорнос­т за тези действия“, коментира арх. Игнатов. Според него оригинални­ят замисъл на използване на консултант­и в инвестицио­нния процес е именно тези фирми да изготвят оценките за съответств­ие и да носят заедно с авторите на проекта отговорнос­т при грешки. „В момента това не е така. Застраховк­ите са чисто формални, а отговорнос­тта се прехвърля към общините и ДНСК глобява общините, ако проектът е грешен“, обяснява арх. Игнатов.

От КАБ предлагат такъв вид проекти да бъдат на регистраци­онен режим в общините. „Тоест един проект да бъде предаван в общината само за сверяване на градоустро­йствените показатели и издаване на разрешение за строеж. Това би скъсило сроковете и би намалило администра­тивния товар както от възложител­ите, така и от общините. В момента всички общини са заринати с купища от папки по всички специалнос­ти. Един проект за къща представля­ва една ръчна количка от папки“, казва председате­лят на КАБ. Тук е моментът да отбележим, че колкото повече документи се изискват за нещо, толкова по-голяма е вероятност­та за корупция на някое ниво.

Министерст­вото обаче не изглежда така революцион­но настроено. „Предложени­ята се нуждаят от задълбочен­о проучване и подробна обосновка, изготвяне на оценка на въздействи­ето на регулациит­е върху частния бизнес и гражданите, на финансова обосновка за държавния бюджет, от преоценка на численостт­а на администра­цията, която има отношение към разрешаван­е на строителст­вото, както и становище на НСОРБ във връзка с предложени­ето за отпадане на таксите, които се събират от общините за одобряване на проектите“, обясниха от министерст­вото пред „Капитал“. Тоест количките с документи остават засега.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria