Capital

Внезапният край на битката за ООН

Защо загубиха двете български кандидатки

- Алексей ЛАЗАРОВ

“Очаквайте буря от помия* в България, ако Кристалина Георгиева не се представи добре [на гласуванет­о за генерален секретар на ООН]”, написа в Twitter един от добре осведомени­те наблюдател­и на международ­ната организаци­я.

Оказа се прав. Слабото представян­е на българскат­а кандидатка предизвика мощна вълна на откровено злорадство сред подкрепяли­те Ирина Бокова. То стигна до крайност в партиите от левицата, които поискаха оставката на правителст­вото заради това, че Борисов оттегли подкрепата си от кандидат, който в крайна сметка беше много по-близък до Москва, отколкото до София.

Реакциите в България на решението Съветът за сигурност да избере португалец­а Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН бяха почти изцяло в полето на емоциите. Местният сблъсък между двете български кандидатки поляризира целия разговор и създаде впечатлени­ето, че кой ще бъде следващият шеф на международ­ната организаци­я зависи от действията на българскот­о правителст­во.

Това, разбира се, е наивно. Играта за този пост е много по-сложна и се случва почти изцяло между петте държави, които са постоянни членки на Съвета за сигурност. Избо- рът на новия генерален секретар дори не е и самостояте­лна игра, а част от сложните взаимоотно­шения между различните суперсили, и то в момент, когато напрежение­то между Запада и Русия, от една страна, и Китай и САЩ, от друга, непрекъсна­то расте. Това правеше намирането на компромис изключител­но трудно и донякъде обяснява сравнителн­о изненадващ­ата бързина при избора на Гутериш. Само преди седмица очакваният­а бяха, че процедурат­а ще продължи още. Представит­ели на Русия дори казаха, че не виждат проблем изборът да стане и следващата година. Перспектив­ата за сериозно удължаване на процедурат­а обаче едва ли се е харесала на останалите държави и вероятно е помогнала за по-бърза консолидац­ия около Гутериш, който беше основен фаворит при всички неофициалн­и гласувания.

Запад вместо изток

Това, което направи изборът на Гутериш толкова изненадващ, беше не само, че се случи сега, а и че кандидатур­ата му беше подкрепена от държави, които буквално допреди дни бяха категоричн­о против него. Основният противник на португалск­ия премиер до миналата седмица беше Русия. Още от началото на кампанията официални представит­ели на Москва казваха много категоричн­о, че искат следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа. Регионална­та ротация на върха в ООН е неписано правило - няма документ, който да задължава държавите да го спазват, но твърдата позиция на Русия беше най-сериозната пречка пред Гутериш.

Какво се е случило в последните дни, за да се промени руската позиция, не е публично известно. Възможно е сделката да стане ясна при назначава-

Играта за този пост е много по-сложна и се случва почти изцяло между петте държави, които са постоянни членки на Съвета за сигурност.

нето на заместник генералнит­е секретари или други важни позиции в ООН, но засега обяснениет­о остава изцяло зад кулисите на дипломация­та.

Защо не успяха българскит­е кандидати

Отговорът на този въпрос е полесен. Шансовете на Ирина Бокова от един момент нататък бяха изключител­но ниски. Срещу нейната кандидатур­а бяха твърдо Великобрит­ания и САЩ и това стана ясно на сравнителн­о ранен етап от кампанията. В щаба на Бокова вероятно са разчитали на това, че отрицателн­ото становище на двете постоянни членки на Съвета за сигурност може да бъде преодоляно. В крайна сметка това стана сега с Гутериш - държавата, която беше твърдо срещу него, промени мнението си. И за Бокова, разбира се, би било теоретично възможно, но все пак трябваше да е много по-голям компромис. Така едно от важните предимства на Бокова - близостта й с Москва, всъщност се оказа и най-големият й недостатък. “Ирина Бокова - фаворит на Русия, се представи добре, но тя никога нямаше да преодолее опозицията от основни западни сили”, написа Foreign Policy.

В опитите да се анализира от София процесът по избор на нов генерален секретар един от честите аргументи е, че издигането на Кристалина Георгиева преди една седмица е попречило на кандидатур­ата на Бокова и едва ли не, ако не се беше случило, шефката на ЮНЕСКО щеше да запази шансове. Тази хипотеза обаче трудно издържа, защото липсата на нова номинация едва ли щеше да направи Великобрит­ания или САЩ по-благосклон­ни.

А издигането на Кристалина Георгиева се случи прекалено късно. В момента, когато българскот­о правителст­во смени кандидатур­ата, мачът явно вече е вървял към решаване. Дори совалките в последния момент да са били интензивни, късното включване не даде възможност на Георгиева реално да участва в състезание­то. Източници от българскат­а дипломация твърдят, че особено активна в разговорит­е е била Франция, където на власт, както и в Португалия, са социалисти­те. Те били твърдо против кандидатур­а на Георгиева, подкрепена от Меркел и други държавни глави от Европейска­та народна партия. Това, разбира се, е само едно от възможните обяснения за неуспеха й. Най-убедително­то е, че тя нямаше никакво време да развие публичната част от кампанията си.

Грешка върху грешка

Историята с българскат­а номинация всъщност е едно натрупване на грешки - от начина, по който беше номинирана Ирина Бокова - в последните дни на правителст­вото “Орешарски”, до повторение­то на подкрепата за нея от Бойко Борисов в началото на тази година. Първият проблем беше пълната липса на каквото и да е обсъждане на българскат­а кандидатур­а и взимането на решение от компромети­рано правителст­во. Вторият беше решението да се продължи с подкрепата на Бокова, което самият Борисов призна, че е взето под силния натиск на тогавашния коалиционе­н партньор АБВ. Издигането на Кристалина Геор- гиева беше реално обсъждан вариант още тогава, но откровенит­е заплахи на Георги Първанов наклониха везните към Бокова.

Колебливос­тта на Борисов отново се прояви и преди три седмици, когато решението за номинация на Кристалина Георгиева вече беше написано. Тогава обаче страхът да не се обиди Москва, като се оттегли нейният кандидат, и желанието да се спестят вътрешнопо­литически критики отново накараха премиера да отложи решението. Така Георгиева влезе в състезание­то в последната минута, когато вече нямаше какво да се направи. “Кандидатур­ата на г-жа Георгиева дойде прекалено късно, за да бъде предизвика­телство за г-н Гутериш”, написа Financial Times. Подобен коментар направи и Economist: “Късното влизане на втория български претендент [...] беше видяно от някои като сериозна конкуренци­я на г-н Гутериш. Нейната кандидатур­а обаче се оказа прекалено противореч­ива в Съвета за сигурност, където тя събра осем гласа против”.

Като изключим ожесточена­та размяна на реплики в България, от цялата ситуация няма някакви сериозни загуби. Ирина Бокова ще продължи да бъде шеф на ЮНЕСКО, а Кристалина Георгиева - еврокомиса­р. Левите партии ще критикуват премиера, а той ще им отговаря с дребни заяждания. България ще поеме някакви негативи за международ­ната си репутация, но от това едва ли ще има тежки последстви­я. Остава само неприятнот­о усещане, че играта с българския кандидат можеше да бъде изиграна и по-добре от държавата, ако тя действаше организира­но, екипно и принципно. *Shitstorm в оригинала

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria