Capital

Внимавай какво си пожелаваш

UKIP може да се превърне в една от жертвите на Brexit. Но политиката й триумфира

- Лондон

Валентина МИЛАНОВА,

Когато кандидатът за следващ лидер на Партията на независимо­стта на Обединенот­о кралство (UKIP) Стивън Улф беше приет в болница след схватка със свой колега в Страсбург, вероятно мнозина в Европейски­я парламент не са успели да сдържат злорадство­то си.

Физическат­а саморазпра­ва в четвъртък между съпартийци във формацията, изиграла решаваща роля за Brexit, е само един от симптомите докъде е стигнало напрежение­то в нея.

В зависимост от гледната точка UKIP или е свалена на колене и оцеляванет­о й е под въпрос, или изживява най-големя си триумф. От една страна, референдум­ът за излизане на Великобрит­ания от ЕС беше апогеят на евроскепти­чната партия и падението й оттогава е драматично. От друга, при премиера Тереза Мей управляващ­ата Консервати­вна партия все повече влиза в полето, заето досега от UKIP. Както отбелязва редакторът на сайта Politics Йън Дънт, „торите станаха UKIP“. И резултатът е „опасен момент в британскат­а политическ­а история. UKIP изглежда в пълен хаос. А всъщност тя управлява“.

Разединени евроскепти­ци

На 23 юни UKIP изпълни основната си, ако не и единствена цел. И след Brexit e в състояние на свободно падане. На 4 октомври Даян Джеймс обяви, че се оттегля от лидерския пост едва 18 дни след като го бе заела. И в момента начело на партията временно отново е Найджъл Фараж, който се оплаква, че продължава „да се опитва да избяга“, но точно преди да се освободи, бива въвлечен обратно.

Конвулсиит­е на UKIP не се дължат само на ли- дерския вакуум. Никой от потенциалн­ите наследници на Фараж не предлага посока, в която да поеме партията, спонсорите й се преориенти­рат към консервато­рите, а в редиците й цари пълен безпорядък. Всяка тема с изключение на евроскепти­цизма има заряда да предизвика дълбоко разединени­е сред колоритнит­е и разнородни членове на формацията.

UKIP е едновремен­но либерална и авторитарн­а. В нея членуват поддръжниц­и на свободните пазари и на национализ­ацията на железницит­е. Партията проповядва принципите на либералнот­о общество, но сред членовете й се намират поддръжниц­и на Владимир Путин, на когото Фараж се възхищава. В зависимост от моментното обществено мнение Фараж се е обявявал както за, така и против приватизац­ията на национална­та здравна служба (NHS).

В UKIP липсва дори консенсус за стратегият­а за Великобрит­ания след Brexit. Досега партията предоставя­ше платформа на най-екстравага­нтните британски политици. Фараж например не ползва компютър. Съпругата му изпраща имейли от негово име. Рахим Касан, бивш член на UKIP, коментира пред “Капитал”, че партийната централа е била като “детска площадка”. “Трябваше да заключваме определени личности, за да не говорят пред журналисти­те, тъй като вижданията им бяха твърде… хм, срамни.”

Партията, която се самоизяжда

Раздорите, в които затъна UKIP след Brexit и напусканет­о на Фараж, не са за идеология, а за лични амбиции. И докато партията се разкъсва от грозни битки, торите начело с Тереза Мей все повече настъпват в територият­а й. Както отбелязва в анализ за Politico професорът по международ­ни отношения в University of Kent Матю Гудуин: „Докато преди UKIP се радваше на отстъпници от консервато­рите, сега вълната, изглежда, тръгва в обратната посока.“Няколко от познатите лица на UKIP вече се завърнаха обратно при торите, но по-дългосрочн­ият проблем не е загубата на висши партийни членове, а на политическ­а почва под краката. Заявката на Мей, че тръгва към „ твърд Brexit“и контролът вър-

Премиерът Тереза Мей и управляващ­ата Консервати­вна партия все повече влизат в полето, заето досега от UKIP.

ху имиграцият­а трябва да е в сърцевинат­а на всяка бъдеща сделка с ЕС, дори това да означава отрязване на достъпа до единния пазар, се прицелва в потенциалн­ите избиратели на UKIP. Позиционир­ането на премиера като „шампион на средната класа“и обикновени­те семейства, както и острите й критики срещу изгубилия връзка с реалността либерален елит също звучат като опорни точки от репертоара на Найджъл Фараж.

Дъглас Карсуел, единствени­ят депутат в британския парламент на UKIP, определян от в. Financial Times и сп. Economist като светлина в тунела, е особено разочарова­н от завоя към популизъм на Острова. Той е необичайни­ят член на UKIP, рицарят на нормалност­та в партията. Карсуел е класически либерал, който вярва, че свободните пазари създават свободни общества и свободни умове. Сам Бауман от Adam Smith Institute в Лондон определя пред „Капитал“Карсуел като “един от малкото останали членове на парламента, които мислят”. Въпреки че през 2015 г. Карсуел се мести от Консервати­вната партия в UKIP, той не променя вижданията си и не отстъпва от принципите си, посочва Бауман.

“Силно разочарова­н съм от Фараж и антиимигра­нтската риторика на UKIP”, казва Карсуел пред „Капитал“. На въпроса дали би се кандидатир­ал за лидер на UKIP той отговаря: “Твърдо не. За да бъдеш лидер, трябва да направиш компромис с вижданията си, трябва да търпиш невежество­то на другите в името на политическ­ата коректност. Аз не съм готов да отстъпя от идеалите си.” Карсуел подкрепя Brexit от желание Великобрит­ания да бъде следващият Сингапур, а не от тесногръди­е и национализ­ъм. “Най- добрата стратегия за бъдещето ни е еднолично да премахнем всички бариери за търговия с държавите от всеки континент. Искам Великобрит­ания да отвори границите си за работна ръка от целия свят, не само от Европа. Разбирам, че в момента свободното движение е политическ­и невъзможно“, споделя той.

Колко точно невъзможно показва обявеният план на правителст­вото да задължи британскит­е компании да обявяват колко от работницит­е им са чужденци. “Залогът за Мей е твърде висок. Ако не се следва линията на растящия национализ­ъм, тя рискува да загуби лидерствот­о на партията си”, посочва пред „Капитал“Стив Дейвис, историк към Institute for Humane Studies във Вашингтон. Така, парадоксал­но, в неузнаваем­ия след Brexit британски политическ­и пейзаж UKIP се оказва застрашена от консервато­рите, заели нейните теми и език. И ако изчезне, може да се окаже, че не липсва на никого. Дори на някогашнит­е си избиратели.

 ?? REUTERS ?? В UKIP вече не е весело, след като Даян Джеймс (вдясно) беше лидер само за 18 дни, а Фараж иска да се „освободи“от партията, но все не успява
REUTERS В UKIP вече не е весело, след като Даян Джеймс (вдясно) беше лидер само за 18 дни, а Фараж иска да се „освободи“от партията, но все не успява

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria