Capital

ХОТЕЛ „БЪЛГАРИЯ“: НОВ СОБСТВЕНИК С НОВ ПЛАН

Вносителят на Lavazza Мирослав Печев иска да ремонтира сградата до петзвезден обект

- Калина ГОРАНОВА, Десислава НИКОЛОВА

тирам в недвижими имоти преди ценовия скок. Те са една сигурна инвестиция, която се предпочита от много фирми като втора дейност”, смята Печев. Първата инвестиция на Печев в хотел остава на ниво три звезди, тъй като няма възможност да се надстрои. Втората е в четиризвез­ден софийски хотел - това е “Парк хотел Витоша”, който работи от 11 години.

Петзвездна амбиция

От години Мирослав Печев обаче има амбиция да направи и 5-звезден хотел в София. Имал е раговори за покупка на Radisson Blu с тогавашния собственик, британеът Хенри Гуин-Джоунс и компанията му „Горт секюритис“, но нещата не са се получили. Джоунс после продаде актива на Спас Русев, като на следващ етап в хотела индиректно влязоха и основатели­те на „Винпром Пещера“Антон Щерев и Атанас Петров. Печев е опитал и покупка на петзвездни­я „София хотел Балкан“, по-известен като бившия Sheraton, от гръцкия собственик, но и тук не се е стигнало до сделка.

В крайна сметка обаче е насочил усилията си към „Гранд хотел България“. Продавачът на актива (някога част от портфейла на „Мултигруп“на Илия Павлов, а сега дружества на наследници­те му и мениджмънт­а, излъчен от група инвеститор­и, сред които Бояна Попова) явно е харесал офертата, защото от август има сделка. Тя се случва, като дружествот­о на Печев „Софсток инвест“придобива 100% от две фирми - „Гранд хотел България“и „Гранд хотел България 2016“. Преди това акционери в първата компания са били Пи Еф Ейч Си - Вадуц (86%), и „Зайтгаст“- САЩ, а втората е изцяло дъщерна и в нея през юли са апортирани сградата и земята.

Цената на сделката е комплексна, защото са се плащали отделно марката „Гранд хотел България“, отделно имоти. Новият собственик отказа да назове конкретно число, като само спомена, че цената на имота е 3-4 пъти над пазарната му оценка, която е 4 млн. лв. Или в комбинация с марката евентуално може да се говори за около 10 млн. евро.

Мирослав Печев отбелязва, че до момента в покупката са инвестиран­и средства на групата през инвестицио­нното й дружество. За реконструк­цията обаче вероятно ще се ползва банков кредит. Новият собственик очаква да възвърне инвестиция­та си за около 10-15 години, за разлика от предишния хотел, който е бил изплатен за 3 години и 4 месеца, но при съвсем различни реалности на пазара.

Преговорит­е за хотела са продължили близо година и половина, тъй като е имало множество детайли за доуточнява­не, разказва Печев.

Първо, хотелът е стар и не работи от десетилети­е. Заради пожар отпреди години, предизвика­н от старата ел. инсталация, и затварянет­о на хотелската част в момента в „Гранд хотел България“оперират сладкарни-

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Мирослав Печев е преговарял за още два петзвездни хотела
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Мирослав Печев е преговарял за още два петзвездни хотела

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria