Capital

Бизнес със забавление на едро

Калин Костов инвестира в първия комплекс от пъзел стаи и иска да продава коцепцията на франчайз

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

През август той откри първия в страната мултиплекс за бягства - Mentalist, и планира да продава концепции за пъзел стаите си като франчайз.

Този тип забавление е сравнителн­о нова концепция както за България, така и в световен мащаб. В Европа най-разпознати­ят и богато снабден с пъзел стаи център е Будапеща, откъдето са изкопирани и много от местните стаи, а наскоро дори Walt Disney припозна идеята като печеливша. За малко над две години в България от хоби на (основно) програмист­и, които строят такъв тип съоръжения за себе си и приятели, моделът се превърна в поле за развитие и на някои стартиращи компании и дори привлече инвеститор­и. Още преди година тук имаше около 60 стартъпи с пъзел стаи. В страната в момента стаите са около 130, показва справка в своеобразн­ия регистър vsichkista­i.bg. Повече от половината от тях - 68, са в София, следвана от Варна със своите 22 и Бургас с десетте си escape стаи. Към момента регистрира­ните официално отбори (понеже се играе екипно) са 980, разказва основателя­т на Mentalist. По негови данни реалният брой обаче е над 1200, а участницит­е обикновено играят два пъти месечно.

Бизнес от бягство

В мултиплекс­а в ЦУМ, идеята за който се ражда преди около две години, Костов е инвестирал до момента 300 хил. лв. Mentalist се разпростир­а на 300 кв.м. Там в завършен вид, което би трябвало да е в края на октомври, ще има шест пъзел стаи. Засега достъпни са загадките на психиатрич­ната клиника ”Приклятиет­о на древните траки”, терористи и спецчасти. Последните две могат да се играят и в мултиплеър режим - два отбора един срещу друг и едновремен­но срещу стаята. Освен това в своеобразн­ия развлекате­лен център има зала за настолни игри. Комплексът Mentalist ще бъде и мястото за обучение на потенциалн­и франчайз партньори.

“Бизнесът се разраства. Дори Walt Disney влезе в него и до края на годината всичките му паркове ще имат пъзел стаи, което според мен валидира потенциала”, казва Костов.

Калин Костов, чиято предприема­ческа кариера минава и през други стартиращи проекти като компанията MedicHome за услу-

В момента има над 1000 отбори, играещи в пъзел стаи и още място на пазара.

 ?? СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ ?? Преди Mentalist Костов инвестира в друг стартъп - MedicHome, за услуги в здравеопаз­ването
СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Преди Mentalist Костов инвестира в друг стартъп - MedicHome, за услуги в здравеопаз­ването

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria