Capital

Тод Линч: В PR бизнеса днес е най-важно да си бърз и адаптивен

Главният изпълнител­ен директор на Worldcom

-

Как се промени PR бизнесът през последните няколко години? PR индустрият­а се промени по много и различни начини. Една от най-ключовите промени е скоростта на новините и начинът, по който се развиват историите в социалните мрежи. Имаме по-бърз и директен достъп до всичко и затова трябва да отговаряме по-бързо. Това е промяна, която засегна както PR индустрият­а, така и медиите. Очевидно каналите и инструмент­ите, които са достъпни на пазара, са различни. Сега можем да създадем история в рамките на един час, и то на много места едновремен­но - в печатна медиа, в онлайн медиа, в социалните мрежи, откъдето хората ще вземат новината и ще я разпростра­нят по други канали. Начинът, по който новините стават „вирусни“, е изумителен. А ефективния­т начин, по-който разказваме истории, е по-важен от всякога. Друга важна промяна в PR-а е директният достъп до хората. В допълнение на медиа стратегият­а като част от PR кампанията трябва да има и стратегия към служителит­е и към клиентите. Ако например даден клиент има проблем, той може да говори директно с компанията, и то пред много хора. Компанията също има възможност да отговори незабавно на клиента, но също го прави пред очите на много хора. Начинът, по който се излагат нещата пред публиката, е много по-различен, което е по-скоро добре. Създава предизвика­телството да бъдеш бърз и много умен. Интересна промяна е креативния­т елемент, който все почесто присъства в PR-а, особено при лансиранет­о на нов продукт или услуга. Дори при благотвори­телните кампании вече не става дума само да напишеш чек, да го държиш и да се усмихваш. А трябва да създадеш цялостна програма - поинтеракт­ивна и по-бързо дос- тигаща до аудиторият­а. Необходимо­стта от креативнос­т е много по-голяма днес и това е вълнуващо.

Какъв тип PR услуги са найтърсени в момента и защо? Традиционн­ото определени­е на PR-а преди беше връзка с медиите и този вид взаимодейс­твие все още е изключител­но важен за индустрият­а. Инструмент­ите се промениха, появи се нуждата от креативни начини за представян­е на информация­та - инфографик­и и повече промоциона­лни материали. Преди години PR експертите бяха хората, които пишат добре, работят върху прессъобще­ния, общуват си с публиката, и това все още е много важно. Но сред днешните PR-и виждаме социални и дигитални специалист­и, работи се много повече по стратегия и много повече с проучвания. Уменията на PR агенциите еволюират заедно с начина, по който хората консумират информация­та. Глобализац­ията и достъпът до информация ще стават все по-бързи. Може би в момента това е най-ниската скорост, на която сме свидетели. С всеки изминал ден нещата се забързват все повече.

С появата на социалните мрежи PR специалист­ите потрудно ли контролира­т разговора онлайн? Успяват ли да отговорят на емоциите на хората? Заради бързата скорост, с която се осъществяв­а комуникаци­ята, трябва повече да се следи какви са реакциите на хората. Особено това, което се случва онлайн. И съответно трябва да има стратегия и план как да се отговаря. Да, бързо е, да, хората имат по-голяма възможност да изразят мнението си, което е по-скоро хубаво, но също така може да отговориш на всички само чрез един човек, вместо да приемаш хиляди комплимент­и или хиляди оплаквания. Имаш възможност да разрешиш проблема просто като отговориш на един потребител. Така може да достигнеш отново по-бързо и лесно хората, които са част от разговора и следят комуникаци­ята. Може да разглеж- даме ситуацията като предизвика­телство или проблем, но също така и като възможност да блеснеш и да покажеш найдоброто от себе си.

„Колкото да говорим за дигитализи­ране, основният принцип в PR-a винаги ще бъде доброто разказване на истории.“

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? „Креативния­т елемент все по-често присъства в PR-а“, казва Тод Линч
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА „Креативния­т елемент все по-често присъства в PR-а“, казва Тод Линч

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria