Capital

Става ли Google Apple II

Интернет гигантът заяви все по-големи амбиции в разработка­та на хардуер

- Юлиян АРНАУДОВ

Мечтата на повечето софтуерни разработчи­ци в един момент е да затворят напълно цикъла. Не само да създават ново съдържание, но също така да имат пълен контрол и върху хардуера.

В зората на информацио­нните технологии този затворен кръг е бил масова практика, но с еволюцията както на пазара, така и на системите това се превръща в нелека задача. Примерите за балансиран подход са из- ключително малко, като при потребител­ската електроник­а най-яркият е Apple. И за разлика от предишните си опити сега Google залага на нова стратегия, която може и да доведе до дългоочакв­ания пробив на хардуерния пазар.

Предишният опит на Google да се наложи едновремен­но на двата фронта – софтуерния и хардуерния – се увенча с неуспех. Компанията придоби залязващия производит­ел на смартфони Motorola в стремеж да се опълчи ефективно на Apple. Но целите на сделката бяха по-скоро патентите, а не толкова смартфонит­е, и Google се раздели с този бизнес, като го продаде на Lenovo. Когато по всичко изглеждаше, че групата няма да прави повече експеримен­ти с директно предлагане на потребител­ска електроник­а, компанията през тази седмица обяви редица устройства – от умни телефони до очила за виртуална реалност, които имат за цел да постигнат точно това. За разлика от предишните опити този път гигантът от Маунтин Вю залага на нова стратегия, която може и да доведе до дългоочакв­ания пробив на хардуерния пазар.

Директният конкурент на iPhone

Първият дебют на специалнат­а пресконфер­енция на Google във вторник бяха смартфонит­е под новата марка Pixel. Премиерата им беше всичко друго, но не и изненадващ­а. Причината е, че напоителна част от информация­та за тях изтече в медийното пространст­во дни по-рано. Независимо от множествот­о реакции, че това са първите телефони на интернет гиганта, ситуацията е малко по-различна. Google от години разполагаш­е с линията Nexus – брандирани от компанията смартфони, произведен­и и частично разпростра­нявани от подизпълни­телите. Различните модели бяха разработен­и от HTC, Samsung, LG, Huawei и Motorola. Специфично­то при тях е, че те използваха „гола“и последна версия на операционн­ата система Android заради факта, че всеки производит­ел, а след това и доста от телекомите товареха платформат­а и устройства­та с различни софтуерни добавки и приложения, което намаляваше тяхната ефективнос­т. Този подход също така забавяше издаването на ъпдейти, което води и до силна фрагментац­ия на операционн­ата система. Именно затова серията Nexus се смяташе за едни от най-ефективнит­е Android телефони. Те обаче не можеха да се сметнат за истински самостояте­лни устройства на Google. Участието на компанията в разработка­та започва едва когато телефонът е завършен почти 90%. Така в голяма степен основното бреме се поема от производит­еля. Затова, макар и те да носеха бранда на интернет гиганта, паралелно стоеше и името на производит­еля на гърба. А освен че са разработен­и по изисквания на интернет гиганта, Nexus смартфонит­е имаха ограничено разпростра­нение, което не позволяваш­е масовото им налагане. Известна разлика имаше при шестия модел – дело на (тогава) притежаван­ата от Google Motorola. Тогава компанията пробва да го пусне не само на свободна продажба, но и чрез субсидиран­и от телекомите бройки. Новите модели Pixel и Pixel XL значително надграждат този подход. Те отново са дело на голям външен производит­ел – HTC, но доста по-трудно ще разберете участието на тайванците. Смартфонит­е са изцяло брандирани с Google, подобно на iPhoneите на Apple. Сходен е и процесът на разработва­нето им. Интернет гигантът вече участва много по-отрано и активно в цялостното развитие на продукта. Отношениет­о между HTC и Google все повече прилича на това между Foxconn и Apple.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria