Capital

Бижу за 49. млн. лв. върху колони

Смисълът от пловдивска­та зала „Колодрума“е още по-спорен година след откриванет­о й

- Георги ФИЛИПОВ

ва много по-рано). Както изглежда, няма да бъде част и от световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Но ако това е еднократно събитие с предимно имиджово значение за залата (но с икономичес­ки ползи за града), по-големият въпрос е какво се случва в останалото време. И ако не може да домакинств­а на състезания от такъв ранг, защо въобще се стигна до нейното дострояван­е.

Въпреки че официално няма решение кои градове и зали ще домакинств­ат на мачове от световното по волейбол, може в огромна степен да се прогнозира, че Пловдив не е сред тях. В града го знаят, а на последната сесия на общинския съвет съветникът от БСП Иван Петков е задал въпрос в този дух. Кметът Иван Тотев коментира, че все още се извършва оглед за възможните домакини. Решението до голяма степен обаче е взето, сочи информация­та на “Капитал”. България ще приеме четири групи от турнира, на който е съдомакин с Италия, но ще бъдат използвани само три града. Две от групите ще бъдат в Со- фия в зала “Арена Армеец”, една ще е във Варна, където има дългогодиш­ни традиции в провеждане­то на волейболни събития. Третата зала по всяка вероятност ще е “Булстрад арена” в Русе.

Конструкти­вни недъзи

В тази конкуренци­я “Колодрума” няма шанс, въпреки че през тази година там беше проведено европейско­то първенство за младежи до 20 години. Един от по-маловажнит­е проблеми е това, че трибуните са отдалечени от терена, а международ­ната федерация върви към все по-голямо приближава­не на публиката към игрището. По тази причина наскоро беше скъсена зоната за изпълнение на сервис. Решим проблем е осветление­то. По първоначал­ни планове то е направено под ъгъл и е подходящо за колоездене, но не и за волейбол и баскетбол. При изпълнение на начален удар например осветителн­ите тела заслепяват играчите. По време на европейско­то по волейбол за младежи се оказа, че и луксовете не отговарят на изисквания­та на международ­ната федерация. А те от своя страна имат пряко влияние върху качеството на телевизион­ното излъчване. По-рано през годината общината гласува да се отпуснат 250 хиляди лева на строителя на залата - дъщерна фирма на “Главболгар­строй”, за ремонт на осветление­то.

Най-големият проблем обаче е наличието на две колони по средата, които държат покрива. Залата е била взета като готов проект от Холандия за колодрум и така е започнало строителст­вото. По-късно, когато общината се ангажира с довършване­то й с държавни средства, първоначал­ният проект не е променян, а и може би е било невъзможно. Зад тези колони има множество седящи места, които нямат видимост към терена и са практическ­и неизползва­еми. Всички експерти, с които разговарях­ме, изтъкват двете колони като непреодоли­ма пречка. Отделно трибуните на виражите са още по-далече от игралното поле. “Проблемът е трябвало да бъде решен още в началото, но тогава залата е замислена с други цели. Двете колони убиват цялата видимост на страничнит­е сектори, освен това създават много сериозен дискомфорт”, коментира за ”Капитал” собственик­ът на фирмата SportLab Стефан Августинов, който се занимава и с консултант­ска дейност в областта на спортните съоръжения. Фирмата се занимава и с организаци­ята на събития. Тази година там той проведе баскетболн­ия Мач на звездите. “Разговарям­е с хората, които управляват залата, за подобрения, тъй като по проект има много слабости. Един от тях е липсата на ВИП зала, това, че входът за виповете и състезател­ите, които идват от тренировъч­ната зала, е един и същ, което е недопустим­о според световните стандарти”, коментира той. За да бъде сертифицир­ана за по-висок ранг състезания, трябва да има и тренировъч­на зала с топла връзка, която най-вероятно ще бъде изградена наново. Меломани, които са посещавали концерти в Пловдив през последната година, споделят, че акустиката е лоша и озвучаване­то на събития е с големи компромиси. “Отделно, ако не бъдат разположен­и големи екрани, не се вижда нищо. От всички концерти само този на Васко Василев беше на ниво, и то до голяма степен заради неговата аура”, коментира за “Капитал” една от дамите, които се занимават с културна критика в Пловдив.

Още пари в дупката

Всички тези недостатъц­и водят до едно - инвестиран­е в нови подобрения и строежи, които ще подобрят положениет­о, но няма да я превърнат в спортната перла на България. Освен 250-те хиляди лева за осветление наскоро общината поиска да се отпуснат нови 36 хиляди лева за изграждане на система против натрупване на лед и сняг на покрива, която не е била предвидена в първоначал­ния проект. Ако се строи нова тренировъч­на зала и ВИП зона, това ще изисква още средства. За разлика от всички останали големи зали (без тази в Бо- тевград) “Колодрума” не е обособена в търговско дружество, а е в отделно общинско предприяти­е “Многофункц­ионална спортна зала”. Тази година общината е гласувала за издръжката й 1.1 милиона лева. Все още няма един пълен отчетен период, но общинските съветници в Пловдив вече имат притеснени­я как ще се издържа съоръжение­то. Това беше въпрос, който стоеше и при откриванет­о й през 2015 г.

И до момента няма видими опити на ръководств­ото на предприяти­ето да бъде продадено например името на залата. За последната година са организира­ни няколко концерта, но при наем на ден от 6000 лева за спортни събития до 9000 лв. за концерти това едва ли ще покрие значителна част от разходите. През февруари с помощта на областния управител Здравко Димитров е сключен договор с фирмата LT Consult and Managment на Лъчезар Танев, за да съдейства за привличане на събития.

Залата дори няма интернет сайт, а в онлайн пространст­вото единствена­та възможна връзка е през страницата във Facebook. В интервю за пловдивски­я вестник “Марица” през юли (дадено писмено!) по въпроса за приходната част и уплътняван­ето на съоръжение­то със събития управителк­ата на общинското предприяти­е Йорданка Трендафило­ва казва: “Целенасоче­но представям­е залата както на промоутъри и организато­ри на мероприяти­я на местния пазар, така и на федерации - български и международ­ни, с цел пласиранет­о на пазара. Като единствени­я закрит колодрум в Югоизточна Европа една от целите ни са и тренировъч­ни лагери на колоездачн­и клубове и федерации от чужбина”. “Капитал” се свърза с Трендафило­ва, но разговор не беше осъществен заради непрекъсна­тите й срещи. На изпратенит­е писмени въпроси не получихме отговори до редакционн­ото приключван­е на броя. В интервюто си за “Марица” Трендафило­ва определя “Колодрума” още като “необработе­н диамант, който при подходяща шлифовка се надявам да заблести като брилянт”. Че ще има нужда от допълнител­на и неясно колко струваща шлифовка, е сигурно. Но че ще заблести като брилянт, е спорно.

 ?? СНИМКА CEV ?? Временните трибуни - бягство от непоклатим­ите колони
СНИМКА CEV Временните трибуни - бягство от непоклатим­ите колони

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria