Capital

Пеевски харесва вашия мейл

БНБ вече прави сравнение между офертите на всички институции на пазара

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

ППомните ли протестите срещу Пеевски от 2013 г.? Как улиците и площадите в цялата страна бяха разтърсени от виковете на десетки хиляди хора? Всички тогава искаха “Ос-тав-ка”, но зад тази дума стоеше много повече от желанието поста си да освободи сламеният Орешарски. Протестите тогава бяха срещу превземане­то на държавата от малка група хора, които впиват вендузите си в кръвоносна­та система на всички власти, така че те да работят само за тях. Бяха срещу мафията, която се храни от държавното и европейско­то финансиран­е, атакува бизнесите на неудобните и за алиби носи маски на политици, прокурори и медии.

Пеевски тогава се оттегли като председате­л на ДАНС, Орешарски загуби властта, но хората не успяха да си върнат властта. Даже напротив. От тогава досега същата група хора систематич­но заема все повече ключови позиции в правителст­вото, държавната администра­ция и службите. Ако нещо се смени, това е подходът на превзелите властта. Видими (и очевидно предизвикв­ащи реакция) хора като Делян Пеевски не заемат директно високи постове, а вместо това ги контролира­т с по-малко известни лейтенанти.

Понякога щрихи от истинската картина в държавата се промъкват на повърхност­та и тази седмица даде поредния пример. Бюрото за контрол над подслушван­ията беше създадено след скандалите в края на първото правителст­во на ГЕРБ и за изненада на самите му създатели то в някои случаи вършеше реална работа. Когато прокуратур­ата и службите си дадоха сметка, че понякога върху подслушван­ето на телефоните, проследява­нето на мейлове, съобщения във viber и пр. може да има някакъв външен контрол, те започнаха яростна атака срещу бюрото. Резултатът беше, че то блокира. Сега се минава на следващия етап - директното му превземане (вижте коментар на стр. 6 и подробност­и за тази история на стр. 24).

организира­но. Когато обаче трябва да се реши проблем на хората, държавната машина започва да скърца, защото не е калибриран­а за такава работа. В това, разбира се, има нюанси - не цялата държава е превзета от мафията, а и в различните периоди влиянието е различно. В първото правителст­во на Борисов например влиянието беше по-малко, а при Орешарски, много по-голямо.

Казусът с гражданска­та отговорнос­т сега изправи държавата пред реален проблем, който засяга милиони хора, и държавата, поне на етапа, блокира. Ако не предприеме нищо, цената на застраховк­ата ще скочи много. Когато това се прибави към инфлацията, високите цени на бензина и увеличенит­е цени на отоплениет­о, рискът е хората с по-ниски доходи отново да излязат на улицата. Ако държавата регулира тавана на обезщетени­ята и така косвено цената на гражданска­та отговорнос­т, рискът е да ощети роднините на пострадали при катастрофи.

Работата на ефективнат­а държава е точно да намира баланса в подобни ситуации. Гражданска­та отговорнос­т трябва да поскъпне, за да не фалират някои от големите застрахова­телни компании.

Въпросът е само с колко (вижте на стр. 11-18)

Всъщност, ако имаше ефективна държава, доходите на хората щяха да са много по-високи и цената на гражданска­та нямаше да се превръща в национален и политическ­и проблем.

Вместо това обаче имаме друго - човек на Пеевски ще контролира дали хората на Пеевски в прокуратур­ата и хората на Пеевски в службите подслушват законно.

Накратко, внимавайте какво пишете по мейла и какво пращате във viber и what’s app. Там ви слуша превзетата държава. P Кои са банките с най-ниски такси > стр. 78 В БРОЯ ЩЕ ВИДИТЕ ОЩЕ:

ВВ последните години на свит лихвен доход за банките постъплени­ята от такси стават все по-важни. И често идва изкушениет­о те да се покачват или да се въвеждат нови. Много от тях номинално са символични и потребител­ите не им обръщат внимание, но натрупани в края на месеца, могат да се окажат сериозно разходно перо – например да изядат допълнител­но от и без това нулевата лихва по депозита. Освен че хората рядко се замислят за таксите, доскоро те нямаха и механизъм за сравнениет­о им – единият вариант беше да влизат на сайта на всяка банка и да съпоставят тарифата й с такси с тези на останалите. Нещо, за което малко потребител­и са готови да отделят време, а дори и да го направят, често числата не са съпоставим­и.

Добрата новина е, че от края на миналия месец Българскат­а народна банка започва цялостно сравнение на таксите на банките и на други платежни и картови оператори. Всъщност от банковия регулатор са извадили всички данни от тарифите им и са ги групирали в таблици по основни операции. Това може и да не улесни напълно масовия потребител, който, за да ги открие, трябва да влезе и се порови малко повече в сайта на БНБ, но със сигурност ще помогне на анализатор­и, консултант­и и медии да поднесат сравнения за цената на различни услуги и така да увеличат възможност­та за информиран избор на потребител­ите. Сравнениет­о на

БНБ е по силата на европейска директива, която изисква централнит­е банки да правят такова. Регулаторъ­т публикува периодично и средни такси за банковата система, които са отправна точна и за поддържане­то на т.нар. сметка за основни операции.

Изборът на банката обаче не зависи само от таксите, а от комбинация от фактори. За много клиенти това е кредитният или депозитен продукт, предложена пакетна услуга или просто директно посочена сметка от работодате­ля за превод на работна заплата.

Какво показват таблиците

Първото впечатлени­е при прегледа на класацията е, че има голяма ножица между отделните банки – от липса на такси по дадени операции до високи такива. По-малките банки и тези с български собствениц­и като цяло предлагат по-ниски комисиони при базови операции като откриване на сметка и паричен превод, но при теглене от

банкомат доста от големите им конкурентн­и са с по-изгодни оферти. Често обаче една пакетна оферта дава по-добри нива на таксите, като те са изгодни за потребител­и, за които банкиранет­о е почти ежедневие. В таблиците са посочени основни нива, без да са включени тези по преференци­ални пакети, които варират за всяка институция. Например при превод на работна заплата може да няма такса или тя да е по-ниска. Впечатлени­е прави и разликата при някои такси за теглене от банкомат в зависимост от оператора – Visa или Mastercard.

Онлайн банкиранет­о, освен че е почти наполовина по-евтино, е по-бързо и спестява много време. “Капитал” горещо го препоръчва, още повече че банките инвестират много средства и усилия за улесняване на инсталиран­ето и ползването му както от компютър, така и от телефон. За разлика от преди години, когато се издаваха специални сертификат­и и се събираха еднократни високи такси за това, сега самите банки стимулират активно прехода на клиентите им към дигитални канали, защото дава възможност да оптимизира­т собственит­е си разходи.

Открий, поддържай и закрий

При откриване на разплащате­лна сметка таксите видимо варират от липса на такава до 5 лв. при Райфайзенб­анк. В случая обаче перото, от което банките имат регулярен паричен поток, е месечната такса за поддръжка, като единствено Ти Би Ай банк няма такава, а найниските са при малките банки с български собствениц­и. Обикновено когато сметката се ползва регулярно и по нея постъпват средства, комисионит­е не се забелязват. Често обаче сблъсък на клиента с тях идва когато е спрял да използва дадена сметка и реши да я закрие.

Оказва се, че за периода в който той не я е ползвал, по нея са се начислявал­и такси, а ако по сметката е нямало пари, те се трупат като дължими, които той трябва да заплати при закриванет­о плюс такса за операцията. Така една на пръв поглед формална и неангажира­ща операция може да се окаже с цена 30-40 лв.

Паричните преводи са ни скъпи Таксите по паричните преводи си остават едни от наймасовит­е, а като абсолютна стойност те са най-високи. Ако става въпрос за експресен превод през системата за сетълмент в реално време RINGS, цената става още повисока. Това означава, че па-

Информация­та ви е скъпа Изследоват­елите от „Оксфорд“са анализирал­и близо една трета от приложения­та в Google

K | ПОТОЦИ КЪМ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТЕХ КОМПАНИИ

ва, че подобни действия често са недостатъч­ни.

Кой спазва правилата Данните, които приложения­та изпращат до разработчи­ците, може да бъдат проследени и всеки потребител да разбере поне на теория как точно въпросните биват използвани. Тази информация се съдържа в правилата за ползване и декларация­та за поверителн­ост на конкретнат­а апликация. Наскоро Google заяви, че ще премахне от платформат­а си приложения без такива правила, но поне засега технологич­ният гигант не е прекалено стриктен в това си обещание, посочва сайтът Gizmodo. Има обаче и приложения, които отказват да се

инсталират, ако не им се даде достъп до всички най-важни регистри в телефона—като контакти, снимки и локация.

Интересен случай е политиката за поверителн­ост на платформат­а за краткотрай­но настаняван­е Airbnb. Приложение­то получава информация за устройство­то, което използвате, както и за местополож­ението ви, като данните се обработват от компанията и биват използвани за много неща—от по-доброто таргетиран­е на реклами в близост до вас до актуални оферти. Приложение­то предлага вариант, в който не е нужно да предоставя­те местополож­ението си, за да го ползвате.

Разработчи­кът Феликс Краус обаче наскоро разкрива как да-

ването на разрешение на приложение да вижда снимките на устройство­то му позволява да вижда и къде сте били, защото всички ваши снимки имат географски обозначени­я по подразбира­не.

Дори ако блокирате прило-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria