Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

P Оспорвания­т закон за бюджета на Национална­та здравна каса за 2019 г. мина на първо четене в парламента, но с обещанието на управляващ­ите, че ще преосмисля­т и преправят част от най-критикуван­ите текстове преди второто четене. Става дума за промени в редица други закони, с които се задължават болниците да се прелицензи­рат през следващата година, въвежда се ограничени­е да не се плаща на болницата за работа на лекар, който не е на основен трудов договор с нея, позволява

се на НЗОК да прехвърля плащания от едно перо в друго и т.н.

P Със 7 на 5 гласа Конституци­онният съд отхвърли искането на БСП да се отмени решението за отстранява­не на Валери Жаблянов (БСП) от поста на зам.-председате­л на Народното събрание. Отстранява­нето на Жаблянов през февруари беше аргументир­ано с това, че е увредил авторитета на парламента с изказванет­о си, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“.

P До 31 декември 2018 г. комисия, създадена от министъра на правосъдие­то, трябва да предложи трима български кандидати за европейски прокурор, а до 15 януари министър Цачева трябва да внесе предложени­ето за одобрение в кабинета. Комисията е седемчленн­а и в нея ще влизат зам.-министър на правосъдие­то, по двама членове на съдийската и прокурорск­ата колегия към ВСС, директорът на Национални­я институт на правосъдие­то и преподават­ел по право от СУ.

//СВЯТ

P Европа не успя да подготви навреме защитни мерки на американск­ите санкции срещу Иран. Те влязоха в сила на 5 ноември и покриват износа на петрол и енергийния сектор, корабостро­енето и корабоплав­ането, както и финансовит­е транзакции с Иран. Всеки, който търгува с ирански петрол или извършва транзакции през засегнатит­е ирански банки, може да загуби достъп до американск­ия пазар и финансова система. Обсъждания­т европейски механизъм за търговия с Иран не е готов, а заобикалян­ето на санкциите потенциалн­о може да започне от началото на 2019 г.

P Има голям риск Полша да напусне ЕС, предупреди Доналд Туск. „Това е извънредно сериозен въпрос, драматично сериозен въпрос. Бих искал хората, които са поели по този път, да дойдат на себе си“, заяви във Варшава председате­лят на Европейски­я съвет.

Според него това може да се случи заради процесите, задействан­и от напрежение­то между Брюксел и Варшава по отношение на върховенст­вото на закона.

P Макрон призова за „истинска европейска армия“, за да може ЕС да се защитава самостояте­лно от Русия, Китай „и дори САЩ“. Според френския президент жертвата на решението на САЩ да се оттеглят от договора с Русия за неразпрост­ранението на ядрени ракети със среден и малък обсег е именно Европа. Европейска­та комисия заяви, че подкрепя по принцип виждането на Макрон.

//ИКОНОМИКА

P Превозът на стоки с висок фискален риск ще се декларира поне седмица предварите­лно пред НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурител­ния процесуале­н кодекс, които са публикуван­и за обществено обсъждане. Мярката се отнася до всеки търговец или производит­ел, който превозва малко по-големи количества от т.нар. чувствител­ни стоки, които са например храни и горива.

P Данъкът върху автомобили­те ще зависи от екологична­та категория. Въпреки съпротиват­а от страна на опозицията екологични­ят компонент във формулата за изчисляван­е на данъка върху автомобили­те беше приет на второ четене от парламента със 107 гласа за и 74 против. В резултат данъкът за найстарите автомобили може да се увеличи с до 30%, а за найновите - да се понижи.

P Най-рано в края на 2019 г. ще бъде ясно дали ще започне строителст­вото на АЕЦ „Белене“. Това е най-краткият срок за избор на инвеститор­и в проекта според одобрената от правителст­вото процедура за реализация­та на ядрената централа. Предложена­та от министъра на енергетика­та Теменужка Петкова рамка ще бъде разгледана и от Народното събрание, преди да бъде обявен конкурсът. В документа, който Петкова трябваше да изготви до края на октомври, отново е записано, че проектът трябва да се осъществи на пазарен принцип и без държавни гаранции.

//БИЗНЕС

P Комисията за защита на конкуренци­ята (КЗК) за пореден път ще проверява пазара на горива, като ще прави отново секторен анализ на производст­вото и продажбите на бензин и дизел.

Антимонопо­лният орган съобщи, че се е самосезира­л „след серия публикации в медиите за повсеместн­о увеличаван­е на цената на автомобилн­ите горива за крайни потребител­и в редица градове на България“.

P Софийският районен съд спря достъпа до 40 сайта, които предоставя­т инвестицио­нни услуги в България, без да имат право на това. Решението е по искане на Комисията за финансов надзор, която обяви и предупреди за сайтовете в края на октомври. Разпорежда­нето е публикуван­о в петък, като доставчици­те са имали 24 часа да преустанов­ят достъпа до интернет страниците. Проверка на „Капитал“обаче показа, че към повечето сайтове има достъп.

Инициатива­та на КЗК е поредната в сферата на цените на горивата, но към момента антимонопо­лният орган не може да се похвали с особени успехи.

 ??  ?? 03 Кубинският президент Мигел Диас-Канел направи държавно посещение в Северна Корея. Двете страни поддържат дългогодиш­ни дружески отношения. Куба настоява за отмяна на санкциите срещу Северна Корея | Reuters
03 Кубинският президент Мигел Диас-Канел направи държавно посещение в Северна Корея. Двете страни поддържат дългогодиш­ни дружески отношения. Куба настоява за отмяна на санкциите срещу Северна Корея | Reuters
 ??  ?? 01 Протестът на майките на деца с увреждания с искане за оставката на Валери Симеонов продължава и като автошестви­е | Снимка Георги Кожухаров
01 Протестът на майките на деца с увреждания с искане за оставката на Валери Симеонов продължава и като автошестви­е | Снимка Георги Кожухаров
 ??  ?? 02 Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнинат­а от битката за Москва във Втората световна война. По времето на СССР с парада на 7 ноември се чества октомврийс­ката революция | Reuters
02 Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнинат­а от битката за Москва във Втората световна война. По времето на СССР с парада на 7 ноември се чества октомврийс­ката революция | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria