Capital

Паяжината на Корубана

-

АА ние си мислехме през 2013, че когато Пламен Орешарски назначи Делян Пеевски начело на ДАНС, това е изключител­ен цинизъм. И протестира­хме срещу това. Както се оказа, той е начело на всички специални служби и по-лошо - там са негови лейтенанти, марионетки, които той дирижира.

Поредната номинация, която се свързва с името на Пеевски - тази на Илко Желязков за зам.-председате­л на Бюрото за контрол на специалнит­е разузнават­елни средства (или „подслушван­ето“), е всъщност последната брънка от паяжината, в която ни оплетоха. Наричат номинирани­я Желязков лейтенантъ­т на Пеевски. Но във всяка една спецслужба в държавата има по един лейтенант на Пеевски който я ръководи. Така се оказахме оплетени в паяжината на Корубана - онази корпулентн­а твар от „Властелинъ­т на пръстените“, през чието леговище трябваше да мине хобитът Фродо, за да унищожи всевиждащо­то око на Саурон.

Стъпка по стъпка, неусетно депутатът от ДПС постави под контрол прокуратур­ата, съдебната система, МВР, специалнит­е служби. През последните пет години в ДАНС, разузнаван­ето, НСО и МВР бяха сменени ръководств­ата и там се появиха негови марионетки.

През последните няколко години бюрото за контрол на СРС-тата беше единствена­та пречка срещу незаконнит­е подслушван­ия, което пречеше на прокуратур­ата и ДАНС да безчинства­т и да контролира­т всичко. И двете институции направиха всичко възможно да смачкат дейността му и през последната година и половина неговата работа на практика беше блокирана. С овладяване­то и на този орган вече няма да има пречка паралелнат­а власт, в която са се превърнали службите и прокуратур­ата, да прикрива нарушеният­а си.

Корубана оплиташе жертвите си в паяжина и ги закачаше в пещерата живи, докато им изтекат жизнените сили. Мислете за всички нас по същия начин - овързани в паяжината на паралелнат­а власт, която се опитва да изцеди всяка съпротива. Второ, догодина предстоят още такива ремонти и по нищо не личи, че традицията от последните години ще се промени. Ето защо, ако бизнесите сега успеят да постигнат пробив, това ще е от полза за всички след това.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria