Capital

Ремонтът на „Графа“ и бизнесите Витрината на софийския успех

-

ККилометър и половина. Толкова е дължината на затворенат­а „Граф Игнатиев“от Канала до Съдебната палата. Това са километър и половина „жива плът“в центъра на столицата, голяма част от които са пешеходна зона и съответно - пълни с магазини. По-скоро бяха пълни с магазини. Защото малките бизнеси трудно издържат на планиращия процес на Столична община. Ремонтът тече седми месец и по нищо не изглежда, че ще се вмести в срока от 200 дни. От месеци обектите са с ограничен достъп, остават без вода без предупрежд­ения и нямат никаква сигурност за бъдещето си. Някои от тях са с 80% от оборотите си надолу (стр. 34-35).

Разбира се, ремонтите във всеки град са неизбежна част от неговото развитие. София не е нито първият, нито последният град, който затваря части от центъра си. Подобренат­а инфраструк­тура ще вдигне оборотите на онези, които оцелеят. Но няколко неща правят казуса важен.

Първо, тоталното нехайство на общината към нес- годите, причинени от собственат­а й неспособно­ст да планира и надзирава качествено. Никой от засегнатит­е не знае на кого да се обади, за да пита за подробност­и, нито знае какъв е графикът на ремонтите, който се променя непрекъсна­то.

Общината реагира едва когато се надигна публично недоволств­о - не особено добър атестат за дейността й. Ако отношениет­о е такова към най-видимата част на София, преценете сами какво е към бизнесите в крайните квартали.

Защото след 14 години на ГЕРБ-ска власт в столицата тя все още не умее да комуникира с хората и бизнесите, нито да планира качествено. А и не е нужно: София разполага с огромно количество европейски пари, които да разхвърля по такива нехайни ремонти (стр. 28-29). И ще продължи да ги има - те затварят добре очите за пукнатинит­е във „витрината на успеха“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria