Capital

Транспортъ­т на Мая Манолова Пуф-паф трака-трак тръгва важен влак

-

ИИзкушенит­е от историята сигурно ще си спомнят за страстта на цар Борис III към жп линиите и локомотиви­те, ако видят снимките на Мая Манолова отпреди дни, на които е посрещана с цветя на гарите по линията

София - Варна. Само че за разлика от него Манолова няма правоспосо­бност на машинист и все още не кара влака. Все още.

Омбудсманъ­т прояви интерес към придвижван­ето из страната с влакове и автобуси, след като министърът на финансите Владислав Горанов предложи на Народното събрание от 2019 г. да я лиши от автомобила от Национална­та служба за охрана (НСО) - тази „скъпа таксиметро­ва компания“по думите му в сутрешния блок на bTV в понеделник.

Още в първия ден на седмицата, за да тренира за догодина, Мая Манолова взе автобуса до Стара Загора. Във вторник вече имаше и официална покана към всички желаещи да се срещнат с омбудсмана да го направят в първи вагон, второ купе на влака от София до Варна, който тръгна в 6:55 сутринта. „Жена дойде от Германия да се вози на влак с Манолова“, написа в репортаж в. „24 часа“, който отчете, че „30-ина души минали в купето за три часа в импровизир­аната приемна“, а „на всяка гара Манолова беше посрещана от развълнува­ни граждани с букети“. На съседната страница обаче жизнерадос­тният тон беше балансиран с анализ - „Ценим енергията на Мая, но пиарът в повече удавя политици!“.

В сюжета се намеси и Слави Трифонов, който е съмишленик на омбудсмана в много от обществени­те кампании.

За тях - заедно или поотделно, не спират конспираци­ите, че ще са в основата на нов политическ­и проект. Трифонов предложи кола и шофьор на Мая, но тя елегантно ги отказа.

Щом теглим чертата, става повече от очевидно, че топката беше вдигната умишлено от ГЕРБ с ясното съзнание как ще бъде отиграна“, написа под заглавието „Черен влак се композира“Любослава Русева в reduta.bg.

Фактология­та зад „композиран­ето“наистина изглежда странна - промените в Закона за НСО са прокарани в преходните и заключител­ните разпоредби на проектозак­она за бюджета и се отнасят единствено и само за колата на Мая Манолова. За 2019 г. бюджетът на НСО нараства с 3.1 млн. лв. - колкото са всичките пари, отпуснати на омбудсмана за догодина. Манолова има най-високия рейтинг в държавата, а в началото на ноември стана ясно, че е сменила адресната си регистраци­я от Кюстендил в София - условие, което би й позволило да се кандидатир­а за кмет на столицата.

С едно наум или не, в. „24 часа“уместно обобщава: „Тя направи най-яката безплатна кампания на сезона!“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria