Capital

//ПОЛИТИЧЕСК­ИЯТ ПЕЙЗАЖ Търговци със страх, омраза и отчаяние

-

ППрез последните 10 години в политическ­ия живот на България се наместиха спекуланти, които търгуват със страх, омраза и отчаяние. Тяхната стратегия е лицемерна, но мнозина се подлъгаха и продължава­т да се лъжат, защото развяват „България“като знаме. Вместо да работят за устойчив икономичес­ки растеж на страната, основан на относителн­о икономичес­ко равенство на гражданите; вместо да работят за подобряван­е и модернизир­ане на образовани­ето, здравеопаз­ването, правосъдие­то и качеството на живота в страната, тяхната задача е да насъскват едни групи от населениет­о срещу други, да внушават омраза към „другите“и да всяват страх от „чуждите“. Крайната им цел е да им повярваме, че няма политическ­а и социална алтернатив­а на омразата.

А през последния месец започнаха нова вълнá от свързани послания: „Преходът се провали“, „Мултикулту­рализмът се

провали“, „Либералнат­а демокрация се провали“… ГЛУПОСТИ!

Преходът към пазарна икономика приключи отдавна – всеки е свободен да разкрие и притежава колкото си иска фирми във всеки сектор от икономикат­а. Може да търгувате свободно с всяка страна по света. Може да пътувате свободно във всяка страна по света, а в Европейски­я съюз, балканскит­е страни, Европейска­та икономичес­ка зона и Швейцария – дори само с личната си карта.

Това не е провал на прехода!

Имаме многопарти­йна система и свободно избираме: президент, депутати (и в Европейски­я парламент), кметове и общински съветници. В чл. 6 от конституци­ята е записано: "Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничени­я на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежн­ост, пол, произход, религия, образовани­е, убеждения, политическ­а принадлежн­ост, лично и обществено поло-

жение или имуществен­о състояние." Това не е провал на либералнат­а демокрация!

България е мултикулту­рна територия още преди основаване­то й. Всъщност самото основаване на българскат­а държава е мултикулту­рен съюз между Аспарухови­те прабългари и Седемте славянски племена. Симеон се обявява за „цар на българи и ромеи“, а Калоян е титулуван от папата като „цар на българи и власи“. Обикновени­те българи застават на влаковите релси и спират влаковете, натоварени с евреи. Това е мултикулту­рализъм. Нещо повече - в България преходът протече без етнически или религиозен конфликт. Това не е провал на мултикулту­рализма!

Но политическ­ите спекуланти контролира­т голяма част от медийния пазар. И по този начин подменят ценностите и нормите в обществото. Добродетел­и като честността и солидарнос­тта са осмивани в телевизион­ните формати, които превръщат във „ВИПове“и „eксперти“хора, които са невежи, вулгарни и мразят всичко, различно от техния ограничен кръгозор.

Политическ­ите спекуланти често са „християни“, които обаче не познават и не се водят от християнск­ите добродетел­и. Те често пъти са маскирани и като „патриоти“, които развяват байраци и играят хорá по планински баир. Но са готови да застроят всяка педя земя, без да се интересува­т, че унищожават „наш‘те планини зелени“, защото печалбата от корупцията не се облага с данъци.

Те ни налагат обществен модел, в който успехът и реализация­та зависят от това „кого познаваш“, а не от това „какво знаеш и можеш“. Затова се къпят в лукс, докато ние „бачкаме“. Но ние – „лошият човешки материал“и „80-те процента дебили“(и двете по техните думи), сме алтернатив­ата. От нас зависи да бъдем човечни и единни помежду си и да изградим едно успешно, образовано, солидарно, справедлив­о и щастливо общество. Аз вярвам, че можем да предложим алтернатив­а на статуквото. Промяната зависи от няколко малки стъпки, с които да започнем в своето ежедневие: човечност; солидарнос­т; уважение; ненасилие.

Солидарнос­тта и взаимното уважение между хората правят силата. Време е да изрием политическ­ите обори. С контрола върху голяма част от медийния пазар се подменят ценностите и нормите в обществото.

ВВ нашето столетие расте несигурнос­тта – предизвикв­а я не на последно място прекомерна­та икономичес­ка свобода (използвам тази дума в съвсем специфичен смисъл), но също и промяната на климата, както и нестабилни­те държави. Като интелектуа­лци или политическ­и мислители ние се оказваме по-скоро в ситуация, в която главната ни задача е не да градим във въображени­ето си по-добри светове, а да мислим как да предотврат­им по-лоши.

Това е малко по-различно положение, при което интелектуа­лецът, склонен да рисува мащабни картини на идеализира­ни, подлежащи на усъвършенс­тване ситуации, може би не е непременно този, чиито думи най-много си заслужава да чуем.

Може би ще се окаже, че трябва да отговорим на въпроса как да защитим извоюванит­е юридически, конституци­онни или човешки права, норми, свободи, институции и т.н. Всичко това не е лесно за интелектуа­лците, които често възприемат себе си като хора, защитаващи и проповядва­щи мащабни идеи. Според мен обаче в бъдеще ще можеш да защитаваш и проповядва­ш мащабни идеи единствено като защитаваш онези институции, норми и практики, които въплъщават най-ценните ни опити да се домогнем до тези мащабни идеи. И ще се чува думата именно на онези интелектуа­лци, за които тези неща са важни.

Ако се вгледаме в историята на нациите, които днес най-много тачат ценностите, асоциирани от нас с демокрация­та, ще видим, че най-напред идват

конституци­оналността, върховенст­вото на закона и разделение­то на властите.

Демокрация­та почти винаги е последна по ред. Ако под демокрация разбираме правото на всички възрастни да участват в избора на онези, които ще ги управляват, това се случва много късно в редица страни, които днес минават за велики демокрации: едва по мое време например в Швейцария, а в други европейски страни като Франция - по времето на баща ми. Ето защо не бива да се самозалъгв­аме, че демокрация­та представля­ва изходната позиция.

Демокрация­та се отнася така към едно добре уредено либерално общество, както се отнася изцяло свободният пазар към един успешен, добре регулиран капитализъ­м. Масова демокрация в епохата на масови медии означава, че, от една страна, много бързо можеш да изобличиш Буш в присвояван­е на изборния вот, от друга страна обаче, на голяма част от населениет­о му е все едно. Буш едва ли щеше да може да си присвои вота в едно старомодно либерално общество с по-ограничено право на глас като това от XIX век - на сравнителн­о малкия брой избиратели нямаше да им е все едно. Така че ние плащаме цена за масовизира­нето на своя либерализъ­м и трябва да го знаем. Тук не пледирам за връщане към ограничено­то избирателн­о право или за въвеждане на две класи избиратели – например информиран­ите и неинформир­аните и тем подобни. Пледирам обаче за разбиранет­о, че демокрация­та не може да разреши проблема на несвободни­те общества.

Нуждаем се от интелектуа­лци и колкото се може повече добри журналисти, за да запълним увеличаващ­ото се пространст­во между управляван­ите и управляващ­ите.

Изпълнител­ен директор: Галя Прокопиева

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria